Το Μπουένος Άιρες ζήτησε δικαιοσύνη για τον Μαραντόνα

Με τις δύο κόρες και την πρώην σύζυγο του Ντιέγκο Μαραντόνα στην κεφαλή της πορείας, πλήθος κόσμου ξεχύθηκε στον δρόμο, ζητώντας δικαιοσύνη για τον ποδοσφαιρικό θεό της Αργεντινής. Θεωρίες ή πραγματική συνωμοσία;

AP21069761832390

Έχουν περάσει περίπου τέσσερις μήνες από τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, όμως κανείς δεν τον έχει ξεχάσει. Ο «θεός» της Αργεντινής ήταν κάτι πολύ παραπάνω από απλά έναν μεγάλο ποδοσφαιριστή. Στη συνείδηση ενός μεγάλου μέρους της κοινωνίας είναι ένα σύμβολο, που δε θα σβήσει ποτέ. Κάθε, λοιπόν, έκφανση της ζωής και του θανάτου αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Και όσο ο καιρός περνά, όλο και περισσότεροι εκφράζουν αμφιβολία σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του. Μάλλον θα συνεχίσουν να το κάνουν, όποιο κι αν είναι το πόρισμα της έρευνας που διεξάγεται.

Μια πορεία για τον Ντιέγκο

«Άφησαν τον Μαραντόνα να πεθάνει κι αυτό δεν είναι δίκαιο. Δεν είναι δίκαιο ένας άνθρωπος που πρόσφερε τόσα πολλά στην Αργεντινή να πεθαίνει έτσι», δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο Αμπέλ Τσορόλκε, ένας από τους χιλιάδες που πήραν μέρος στην πορεία της προηγούμενης εβδομάδας. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση, η οποία διοργανώθηκε από διαφορετικά fan groups στο Facebook και υποστηρίχθηκε από την οικογένεια του “Πίμπε ντε Όρο”. «Η καταδίκη θα έρθει από την κοινωνία. Δικαιοσύνη για τον Ντιέγκο. Δεν πέθανε, τον δολοφόνησαν. Δίκη και τιμωρία για τους ενόχους», έγραφε χαρακτηριστικά το μήνυμα που κυκλοφόρησε. «Συμμετέχουμε στο κάλεσμα για δικαιοσύνη  και ζητούμε από τον κόσμο να έρθει μαζί μας στον Οβελίσκο, φορώντας μάσκα. Ειρηνικά και με μάσκα, γιατί ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί σε σημεία με μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά ο Ντιέγκο Κοέλιο, μέλος ενός σχετικού γκρουπ.

Με τις δύο κόρες του, την Ντάλμα και την Τζιανίνα, καθώς και με την πρώην σύζυγό του, Κλαούντια, στην κεφαλή, η πορεία έφτασε στον Οβελίσκο του Μπουένος Άιρες, ζητώντας δικαίωση. Ο Μαραντόνα πέθανε από καρδιακή προσβολή, λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση, στην οποία υποβλήθηκε στον εγκέφαλο για θρόμβο. Οι ερευνητές εξετάζουν πλέον όλο το διάστημα που μεσολάβησε και τον τρόπο που οι θεράποντες ιατροί χειρίστηκαν την περίπτωσή του, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπήρξε εγκληματική αμέλεια. Μια εικοσαμελής επιτροπή, η οποία αποτελείται από 10 ιατρούς και δέκα ακόμα εντεταλμένους από τα ενδιαφερόμενα μέλη, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει το τελικό της πόρισμα. Χρειάζεται να εξετάσει περίπου 8.000 σελίδες, 147.000 γραπτά μηνύματα, ανακοινώσεις, αναφορές και νεκροψίες.

Η έρευνα και οι διάλογοι

«Δεν υπήρχαν ίχνη βίας ή εγκληματικής πράξη», ήταν τα πρώτα λόγια του ιατροδικαστή μετά τον θάνατο που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Από τη στιγμή ωστόσο που ξεκαθάρισε πως στον οργανισμό του δε βρέθηκαν ίχνη αλκοόλ και ναρκωτικών, η δικαιοσύνη ξεκίνησε να ερευνά τις πιθανές ευθύνες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που χειρίστηκαν την υπόθεσή του, από την αρχή της περιπέτειας της υγείας και την επέμβαση που έκανε στον εγκέφαλο. Oι αρχές είχαν πραγματοποιήσει έφοδο στο σπίτι και το γραφείο του Λεοπόλδο Λούκε, του νευροχειρουργού που τον είχε αναλάβει, ο οποίος με δάκρυα στα μάτια δήλωνε πως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να τον σώσει.

Στη συνέχεια, ωστόσο, τηλεφωνικές συνομιλίες είδαν το φως της δημοσιότητας, αποπνέοντας οσμή σκανδάλου. Και αυτή τη στιγμή, επτά άνθρωποι βρίσκονται στο μικροσκόπιο. Ο Δρ. Λεοπόλδο Λούκε, η ψυχίατρος Αγκουστίνα Κοσάτσοβ και ο ψυχολόγος Κάρλος Ντίας, οι οποίοι είχαν αναλάβει το κομμάτι της ψυχιατρικής υγείας, η νοσοκόμα Νταϊάνα Μαδρίδ (εκείνη που τον βρήκε χωρίς σφυγμό), ο νοσηλευτής Ρικάρντο Αλμιρό (ο τελευταίος που τον είδε ζωντανό), ο Μαριάνο Περόνι (επικεφαλής νοσηλευτικού προσωπικού, που φέρεται να διέταξε την ψευδή αναφορά στην Μαδρίδ), καθώς και η Νάνσι Φορλίνι, η γιατρός που άναψε το πράσινο φως για την κατ’ οίκον νοσηλεία ενός ασθενή πρόσφατα χειρουργημένου για θρόμβο στο κεφάλι και με ευάλωτη καρδιά. Πέραν τούτων, ενώ η έρευνα από τον εισαγγελέα συνεχίζεται, είδαν το φως της δημοσιότητας συνομιλίες της Βανέσα Μόρλα, αδερφής του δικηγόρου Ματίας, με τον γιατρό Λεοπόλδο Λούκε. Ο Ματίας Μόρλα ήταν ο τελευταίος δικηγόρος του Ντιέγκο και εκείνος που είχε αναθέσει στον συγκεκριμένο νευρολόγο και το τιμ του τη φροντίδα του Μαραντόνα. Ήταν, επίσης, εκείνος που έλεγε ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί έρευνα μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τις συνομιλίες, τις οποίες δημοσίευσε το Infobae, η Μόρλα και ο Λούκε συζητούσαν για το ποσό που πρέπει να πάρει για τις υπηρεσίες του (100.000 πέσος το μήνα), όταν η γυναίκα τον ρώτησε για το δικό της μερίδιο. «Πήρα τα χρήματά σου, αλλά ξόδεψα κάποια από αυτά. Δεν έχω όλο το ποσό. Αν θέλεις, μπορώ να στα μεταφέρω. Δώσε μου έναν λογαριασμό». Έπειτα, συζήτησαν για τον τρόπο που θα καταβληθούν τα χρήματα και το πώς θα φανούν στα αποδεικτικά, ενώ ο γιατρός της είπε πως η σύζυγός του θα δυσαρεστηθεί όταν μάθει πως έδωσε ποσοστό στη Μόρλα. Οι διάλογοι πυροδότησαν τις συζητήσεις περί δωροδοκίας, προκειμένου οι δικηγόροι να στρέψουν τον Μαραντόνα στον συγκεκριμένο νευρολόγο. Στο τέλος της πορείας για τον Ντιέγκο, όταν τα πράγματα ξεκίνησαν να αγριεύουν, το εξαγριωμένο πλήθος φώναξε συνθήματα κατά του Ματίας Μόρλα, ενώ ακούστηκαν και απειλές κατά της ζωής του.

Το ξέσπασμα της Ντάλμα

Λίγες ώρες πριν την πορεία, η μεγαλύτερη κόρη του Μαραντόνα, Ντάλμα, με απανωτές δημοσιεύσεις στα Social Media… σταύρωσε τους περισσότερους από τους κατηγορούμενους, τονίζοντας χαρακτηριστικά για τον δικηγόρο Μόρλα ότι εύχεται να κάνει πολλές επεμβάσεις για να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση, γιατί δεν θα μπορεί να περπατά πλέον στον δρόμο. Κατήγγειλε επίσης ότι ο Μόρλα μαζί με τον Στινφάλε, τον γαμπρό του, είχαν επισκεφτεί εκείνη και την αδερφή της και τους είχαν πει ότι αν έπειθαν τον πατέρα τους να δουλέψει με την εν λόγω δικηγορική ομάδα, θα τους έδιναν ποσοστά. «Ξέρω ότι δεν είμαι μόνη μου και ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ζητούν δικαιοσύνη μαζί μας», κατέληγε.

Όταν είχαν πρωτοδεί το φως της δημοσιότητας οι συνομιλίες, η Ντάλμα είχε παραδεχθεί πως έκανε εμετό ακούγοντάς τις συνομιλίες, καθώς ο Λούκε μιλούσε πολύ υποτιμητικά για τον πατέρα της αμέσως μετά την καρδιακή προσβολή. Μένει να δούμε αν το πόρισμα των ειδικών θα επιρρίψει στον ίδιο και σε άλλους ποινικές ευθύνες. O έτερος δικηγόρος του, Μάριο Μπάουντρι, είχε δηλώσει πάντως πως οι γιατροί είπαν ψέματα στην οικογένειά του και  δεν άφησαν την Ντάλμα να δει τον πατέρα της λίγο πριν πεθάνει. Η οικογένεια ζητούσε νοσηλεία στο νοσοκομείο, ενώ η ομάδα του Λούκε φέρεται να τους είπε πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας…

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…