Μπορούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα το καλοκαίρι

«Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοικτό για μια καλύτερη Ευρώπη», τονίζει ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε κοινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Προακτορείο και στην ΕΡΤ, στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα, το Σάββατο το πρωί, στη Λισαβόνα.

5a2452a51dc524537c8b45d2

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ στέλνει το μήνυμα ότι «πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία», υπογραμμίζοντας πως «η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο». 

Ο ίδιος – λίγες μόνο ώρες πριν από την τεχνική συμφωνία που θα επιτυγχάνονταν στην Αθήνα το ίδιο απόγευμα – δήλωνε αισιόδοξος για την πορεία και το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, καθώς επίσης και για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει την πρόθεση και τον στόχο του ίδιου και της Επιτροπής για ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Αύγουστο, και από εκεί και έπειτα για μια Ελλάδα-«κανονικό» μέλος της Ευρωζώνης, χωρίς άλλα προγράμματα, ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη, να δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, να μειώσει την ανεργία, να εφαρμόσει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πιέρ Μοσκοβισί

– Είστε αισιόδοξος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί στις επόμενες μέρες;

Νομίζω ότι κάνουμε αποφασιστική πρόοδο και ότι η θέση των θεσμών και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έρχονται όλο και πιο κοντά κάθε φορά και ευχή μου είναι ότι μπορείτε να περιμένετε πως τη Δευτέρα στο Eurogroup μπορεί να δούμε να υπάρχει αποφασιστική πρόοδος, όσο είναι δυνατό. Το συζήτησα με τον πρωθυπουργό Τσίπρα και μπορώ να δω πόσο αποφασισμένη είναι η κυβέρνηση τώρα να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης…

– Ευελπιστείτε ότι η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το μνημόνιο, μια και καλή, τον ερχόμενο Αύγουστο, του 2018;

Η πρόθεση και ο σκοπός είναι να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο. Και η πρόθεση της Επιτροπής και η δική μου είναι ότι η Ελλάδα θα είναι μέχρι τότε, θα έλεγα, ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με επιτήρηση μεν στην εποχή μετά το πρόγραμμα, αλλά χωρίς άλλα προγράμματα. Ότι η Ελλάδα θα μπορεί να είναι μια μεταρρυθμισμένη χώρα που θα είναι ικανή να ανακτήσει περισσότερη ανάπτυξη με βιώσιμο τρόπο, να δημιουργήσει δουλειές, να μειώσει την ανεργία και να κάνει επίσης πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης. Και τελικά, ότι η Ελλάδα θα είναι μια χώρα που θα έχει ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια και στη συνέχεια πλήρη κυριαρχία της δικής της πολιτικής. Γι΄αυτό πρέπει να κάνουμε το τέλος της διαδικασίας ένα “success story”, πρώτα απ’ όλα κλείνοντας την αξιολόγηση –είμαι αισιόδοξος, όπως έχω πει, πριν από το τέλος του χρόνου- και στη συνέχεια προχωρώντας προς την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό αφορά κυρίως για την εφαρμογή, την τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι και αυτή είναι σαφώς η κοινή μας πρόθεση που ακολουθούμε. Και το συζητήσαμε αυτό και πάλι σήμερα το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα.

– Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η αλλαγή στην Ευρώπη είναι μια υπαρξιακή πρόκληση για την ΕΕ. Υποστηρίζετε αυτή την άποψη;

Υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοικτό για μια καλύτερη Ευρώπη. Το παράθυρο ευκαιρίας είναι οικονομικό, η ανάκαμψη είναι παντού, στην Ελλάδα επίσης, είχαμε το 2017 την καλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δέκα χρόνων και αυτό το παράθυρο ευκαιρίας είναι τώρα σαφώς ανοικτό. Είναι επίσης ανοικτό πολιτικά γιατί υπάρχει μια συζήτηση που συνεχίζεται για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την Ευρώπη. Την Ευρώπη της άμυνας από τη μία πλευρά, την ευρωπαϊκή προστασία από την άλλη. Και επίσης την εμβάθυνση της Ευρωζώνης. Και για μένα μια πιο ισχυρή Ευρωζώνη σημαίνει περισσότερη αποτελεσματικότητα, περισσότερη αλληλεγγύη και επίσης περισσότερη δημοκρατία. Και αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή πρόκειται να κάνει προτάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, στις 6 Δεκεμβρίου, έτσι ώστε να έχουμε μια βαθύτερη, ισχυρότερη ευρωπαϊκή και νομισματική ένωση με δημοκρατικά εργαλεία και επίσης με εργαλεία που θα σταθεροποιούν την οικονομία μας σε περιπτώσεις “σοκ”. Ναι, πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο. Γιατί όταν τα πράγματα θα έχουν τελειώσει, όταν η ελληνική κρίση θα είναι οριστικά πίσω μας, αυτό θα σημαίνει επίσης ότι είμαστε σε μια Ευρωζώνη με όλα τα κράτη-μέλη έξω από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, όλα τα μέλη εκτός προγράμματος και ικανοί να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στην Ευρωζώνη και να συμπληρώσουμε την Ευρωζώνη, ικανοί να δημιουργήσουμε ανάπτυξη, δουλειές, αλληλεγγύη, καθώς και σταθερότητα και ευημερία.

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

221115164838 mariagapi 305110527 473772367946558 5755461261693762487 n

Συγκλονίζει το βίντεο της Ξυπόλια: «Αφαίρεσα ένα ολόκληρο κομμάτι απ’ την πλάτη μου – Να φοράτε αντηλιακό» λέει το μοντέλο

Στο βίντεο που ανέβασε, το νεαρό μοντέλο δείχνει την τομή στην πλάτη της και τονίζει…

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…