ΡΔ

Ρένα Δούρου

Μπορούμε. Γιατί αντέξαμε

2020. Η χρονιά που η αγκαλιά ακυρώθηκε. Η χρονιά της κατάρας που έπληξε κάθε σπίτι και γειτονιά σε κάθε μεριά του κόσμου μας, υπενθυμίζοντας με τραγικό τρόπο ότι είμαστε θνητοί. Ευάλωτοι. Εύθραυστοι. Μόνοι.

5211964

2020. Η χρονιά των, αναγκαστικών, αποστάσεων. Που βέβαια δεν είναι ίσες. Μάρτυρες οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής που παραμένουν παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ακόμη και σε περίοδο πανδημίας.

2020. Η χρονιά που η αγκαλιά ακυρώθηκε. Η χρονιά της κατάρας που έπληξε κάθε σπίτι και γειτονιά σε κάθε μεριά του κόσμου μας, υπενθυμίζοντας με τραγικό τρόπο ότι είμαστε θνητοί. Ευάλωτοι. Εύθραυστοι. Μόνοι.

2020. Η χρονιά που νιώσαμε, ίσως περισσότερο από ποτέ άλλοτε το βάρος της επιβεβλημένης μοναξιάς. Της έλλειψης των φίλων μας, των δικών μας ανθρώπων. Γνωστών και αγνώστων. Μια κάθε άλλο αυτονόητη παραδοχή από κάποια σαν εμένα που είναι γνωστό ότι δεν τα πολυσυμπαθώ τα χαϊδολογήματα – όχι γιατί έχω κάτι εναντίον τους αλλά από μικρή έμαθα από τον πατέρα μου ότι το πραγματικό ενδιαφέρον για τον άλλον δεν περιορίζεται σε μια αγκαλιά αλλά σε πράξεις. Παρόλα αυτά, οι αυθόρμητες συναντήσεις και επαφές στις περιοδείες, ήσαν πάντα το καλύτερο κομμάτι, εκείνο για το οποίο ποτέ δεν διαμαρτυρόμουν.

Πλέον όλα τούτα μοιάζουν να ανήκουν σε άλλον πλανήτη. Φαντάζουν εξωπραγματικά όμορφα και ανθρώπινα, συστατικά μιας ζωής Προ Covid. Κομμάτια ενός άλλου νοήματος και τρόπου ζωής. Να πορευόμαστε μαζί, να κρατάμε ο ένας το χέρι του άλλου στις βόλτες, στην αρρώστια, στο φλερτ, στο κρεβάτι της ανημπόριας, οι παππούδες στα πρώτα βήματα των εγγονών, στις πλατείες, εκεί που τώρα η κυβέρνηση κυνηγάει τη νιότη και τα πάθη.

Ζήσαμε μια χρονιά με μπόλικη άγνοια, αλλεπάλληλες απαγορεύσεις και οδηγίες στα τυφλά, χωρίς να καταφέρουμε να ξορκίσουμε τον θάνατο με την ειρωνεία και την απαξίωση.

Στη χώρα μας, οι κυβερνητικές θριαμβολογίες της πρώτης φάσης, δεν συνοδεύτηκαν από τα αυτονόητα για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα και πλέον η πανδημία τρύπωσε για τα καλά στην κοινωνία, δηλητηρίασε σώματα και ψυχές. Ενώ ο φόβος και το άγχος πλανώνται πλέον για τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και όχι μόνο.

 
Αποχαιρετάμε νοερά τους ανθρώπους μας, που φεύγουν κατάμονοι σε κρύους θαλάμους. Και καμία προπαγάνδα, κανένα κυβερνητικό τερτίπι των «άριστων» επαγγελματιών της εξουσίας Μητσοτάκη, κανένα ψέμα δεν μπορεί να διαγράψει αυτόν το σύγχρονο ζόφο…

Και αν δεν έχουμε καταρρεύσει, το οφείλουμε στην αυταπάρνηση των ανθρώπων του δημόσιου συστήματος υγείας – αυτών που η κυβέρνηση υποτιμά και απαξιώνει, όταν φυσικά δεν τους χρησιμοποιεί ως… ντεκόρ για τις επικοινωνιακές της ανάγκες. Γιατροί και νοσηλευτές δημόσιων νοσοκομείων που κάνουν τα αδύνατα δυνατά, για να βγούμε από το τούνελ με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Ξέρω ότι οι ευχές, όπως και οι υποσχέσεις αρκετές φορές δυστυχώς, δεν δεσμεύουν κανένα. Όλοι θυμόμαστε τις ευχές, τέτοια εποχή, για το 2020. Ναι, κανείς δεν πιστεύει ότι η νέα χρονιά θα είναι ανέμελη και λαμπερή.

Όμως από χθες κάτι άλλαξε. Στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αχνοφαίνεται πλέον η ελπίδα που δημιουργεί το εμβόλιο και μπορούμε να αισιοδοξούμε πως τα χειρότερα θα μείνουν στις πίσω τσακισμένες σελίδες μιας κακής χρονιάς. Ο δρόμος είναι βέβαια μακρύς και οι… επιδόσεις των κυβερνώντων κακός οιωνός. Όμως πια αυτή η παρακαταθήκη ζωής είναι δική μας υπόθεση. Ας είναι λοιπόν το 2021, χρονιά του κοινού καλού των πολλών. Εκείνων που πάντα γράφουν με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση την ιστορία του τόπου. Και δεν αυτό κοινή ευχή σαν τόσες άλλες. Αλλά διαπίστωση. Μπορούμε. Γιατί αντέξαμε.

ΥΓ: Βέβαια άλλαι αι βουλαί των κρατούντων, που θέλουν το 2021 χρονιά ακόμη μεγαλύτερου εναγκαλισμού τους με τη γλυκιά εξουσία των απευθείας αναθέσεων, των αδιαφανών δημόσιων συμβάσεων της πανδημίας και μιας δημοκρατίας – λάστιχο στην υπηρεσία των γαλάζιων. Για τον εναγκαλισμό αυτόν ένα εμβόλιο είναι πανίσχυρο: να γυρίσουμε σελίδα. Και να τους γυρίσουμε την πλάτη.

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

ose treno

Συναγερμός στη Λειβαδιά: Τρένο του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές

Το τρένο με εντολή του ΟΣΕ και της Πυροσβεστική παραμένει στο σημείο

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

5820786

Τέμπη: Συγγενείς καλούν τον Καραμανλή σε συνάντηση – «Έστω και την τελευταία στιγμή να απολογηθείτε»

«Εάν θέλετε μπορείτε να φέρετε και τους νομικούς σας. Εμείς δεν θα τους έχουμε», λένε…

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

THE WILDEST LANDING EVER at Madeira Airport 0 54 screenshot

Τρόμος στον αέρα: Απίστευτη προσγείωση αεροπλάνου στη Μαδέρα – Έκανε σούζα με τη μύτη λόγω ανέμων (video)

Κόβουν την ανάσα τα πλάνα του αεροσκάφους που προσπαθεί να προσγειωθεί στη Μαδέρα

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

Οικονομακου

Οικονομάκου: Η απάντηση για τις φωτογραφίες στο Ντουμπάι – «Τους ενοχλεί γιατί ζουν μια δυστυχισμένη ζωή» (video)

«Δεν μου αρέσει και δεν μου ταιριάζει να εκθέτω τα προσωπικά μου», τόνισε η Αθηνά…