Newsroom

Newsroom

Μπόρις Τζόνσον: Brexit στις 31 Οκτωβρίου χωρίς «αν» και «αλλά»

Στροφή προς τα δεξιά από τον νέο βρετανό πρωθυπουργό που διόρισε σε κομβικές θέσεις «σκληρούς» υπερασπιστές του Brexit

johnson 0

Αφού πέρασε την πρώτη του νύκτα στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προεδρεύει της συνεδρίασης του πρώτου υπουργικού συμβουλίου με απόλυτη προτεραιότητα την επίλυση της κρίσης του Brexit, της ανεπίλυτης εδώ και τρία χρόνια, σε τρεις μήνες.

Είμαστε όλοι προσηλωμένοι στην αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, αν όχι νωρίτερα, «χωρίς “αν” και χωρίς “αλλά” ».., δήλωσε ο Τζόνσον κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

Η σφαγή των υπουργών

Ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να ξεφορτωθεί μεγάλο μέρος της κυβερνητικής ομάδας της Τερέζα Μέι, κάνοντας μία στροφή προς τα δεξιά και διορίζοντας σε θέσεις κλειδιά ακραιφνείς Brexiteer, όπως ο Ντόμινικ Ράαμπ, που αναλαμβάνει επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, τον Πρίτι Πατέλ, υπουργό Εσωτερικών και τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού της κυβέρνησης που είναι επιφορτισμένος με τις σχέσεις με την Βουλή των Κοινοτήτων.

«Είναι η πιο ωμή εκκαθάριση της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας», γράφουν οι Times. «Υπουργική σφαγή», σχολιάζει η Daily Mail.

Αυτή η κυβέρνηση είναι «η πιο δεξιά από την δεκαετία του ’80», γράφει η Daily Mirror.

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπουργούς, ο Στιβ Μπάρκλεϊ, ένας ακόμη ευρωσκεπτικιστής, παραμένει στο τιμόνι του Brexit και ο Ματ Χάνκοκ, που παραμένει στο υπουργείο υγείας.

Πιστός στο στιλ του, ο ασυγκράτητος Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε χθες από το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ «να βγάλει την χώρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση άνευ όρων στις 31 Οκτωβρίου» επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η αποχώρηση αυτή θα γίνει ακόμη και χωρίς συμφωνία. Επιμένει ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία «καλύτερη συμφωνία» διαζυγίου, χωρίς το backstop. Σήμερα το απόγευμα θα απευθυνθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων λίγο πριν από τις θερινές διακοπές που αρχίζουν απόψε και θα παραταθούν μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Λιγότερες από 100 ημέρες

Ο Μπόρις Τζόνσον «βάζει τον πήχυ υπερβολικά ψηλά», λέει ο Αναντ Μένον, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο King’s College του Λονδίνου σε άρθρο του στον Guardian και θεωρεί ότι «είναι δύσκολο να δει κανείς, ωστόσο, πώς μπορεί να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του». «Και είναι πρακτικά αδύνατον να δει κανείς πώς μπορεί να το κάνει εντός των ισχυουσών προθεσμιών».

«Ο ισχυρισμός ότι μπορεί να εξασφαλίσει μία απολύτως νέα συμφωνία, αντικείμενο διαπραγμάτευσης ολίγων εβδομάδων ή μηνών δεν είναι καθόλου ρεαλιστικό», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ, που περιμένει να δει αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι σε θέση να βάλει λεπτομέρειες πίσω από τα σλόγκαν του.

«Προσβλέπω σε συνάντησή μας για να συζητήσουμε με λεπτομέρειες τη συνεργασία μας», έγραψε λίγο στεγνά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Αν ο Μπόρις Τζόνσον είναι πολύ δημοφιλής μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, που τον εξέλεξαν με ποσοστό 66%, διχάζει την κοινή γνώμη, αλλά και την κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, για παράδειγμα, που πέρασε στα πίσω έδρανα ως απλώς βουλευτής, έχει υποσχεθεί ότι θα εμποδίσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το DUP δεν θέλει Brexit χωρίς συμφωνία

Το DUP, το μικρό προτεσταντικό κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, στο οποίο στηρίζεται η ισχνή πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, δεν επιθυμεί την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία. Το δήλωσε σήμερα ένα από τα στελέχη του, ο Τζέφρι Ντόναλντσον, διευκρινίζοντας ότι το κόμμα δεν προτίθεται ωστόσο να συμμετάσχει στις κοινοβουλευτικές προσπάθειες για να εμποδισθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε να το αφαιρέσει ως μέσον πίεσης από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του DUP, η Αρλίν Φόστερ, κάλεσε Λονδίνο, Βρυξέλλες και Δουβλίνο να ανανεώσουν τις προσπάθειες για μία «λογική συμφωνία».

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, ζήτησε και πάλι χθες το βράδυ πρόωρες εκλογές.

Ο Τζον Κέρτις, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde θεωρεί η προκήρυξη εκλογών θα ήταν «ένα τρομερό σφάλμα για τους Τόρις», σε ανάλυσή του που δημοσιεύεται στην Telegraph.

Οι Τόρις πιστώνονται με το 25% των ψήφων σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τονίζει υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι έφεραν στις ευρωεκλογές πρώτο το Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ.

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

akis skertsos

Τέμπη: Λαϊκισμός Σκέρτσου – Εμφανίσθηκε με φωτογραφία του αδικοχαμένου του αδερφού

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει συμπάθειες και συμπόνοια, ο γαλάζιος Υπουργός σύγκρινε την πρόβλημα…

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…