Μπόρχα Βαλέρο: Η χαμένη ψυχή του ποδοσφαίρου

Ένας διεθνής ποδοσφαιριστής, που μέχρι πρότινος έπαιζε στην ιταλική Serie A αποφασίζει να ενταχθεί σε ερασιτεχνική αυτοοργανωμένη ομάδα. Κι όμως, συμβαίνει και στις μέρες μας.

borjavalero 1

Η ατάκα του Εδουάρδο Γκαλεάνο για την πορεία του ποδοσφαίρου γίνεται όλο και περισσότερο επίκαιρη, όσο το ποδόσφαιρο ορίζεται από οικονομικά συμφέροντα, από οράματα σαν αυτό της Ευρωπαϊκής Super League και από ιθύνοντες νόες που δεν δίνουν δεκάρα για τις ρίζες του. «Η ιστορία του ποδοσφαίρου είναι ένα θλιβερό ταξίδι από το πηγαίο στο αναγκαίο. Καθώς το ποδόσφαιρο κατέληξε να γίνει βιομηχανία, εξορίστηκε σιγά σιγά η ομορφιά που πηγάζει από την απόλαυση του να παίζεις και μόνο», έλεγε χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Ουρουγουανός. «Η τεχνοκρατία του επαγγελματικού αθλητισμού έχει επιβάλει ένα ποδόσφαιρο ταχύτητας και δύναμης που απαρνείται τη χαρά, σκοτώνει τη φαντασία και απαγορεύει την τόλμη. Ευτυχώς, εμφανίζεται ακόμα στα γήπεδα, αν και περιστασιασκά, κάποιο τολμηρό αγρίμι που ξεφεύγει από το πλάνο, και διαπράττει το σφάλμα να τα βάλει με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα, τον διαιτητή και το κοινό στις κερκίδες, για την απόλαυση και μόνο του κορμιού, που ορμά στην απαγορευμένη περιπέτεια της ελευθερίας», έγραφε επίσης.

Το αγρίμι έχει όνομα. Λέγεται Μπόρχα Βαλέρο. Δεν τα έβαλε με ολόκληρη την αντίπαλη ομάδα, όμως στη δική του περίπτωση η ομορφιά του να παίζεις και μόνο δεν εξορίστηκε από 15 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο Ισπανός μέσος ανακοίνωσε στο τέλος Ιουνίου ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Η αλήθεια ήταν πως αποσυρόταν από την επαγγελματική δράση. Γιατί ο Βαλέρο εντάχθηκε στη Σέντρο Στόρικο Λεμπόφσκι. Μια αυτοοργανωμένη ομάδα, στο κέντρο της Φλωρεντίας, η οποία δημιουργήθηκε από τους οπαδούς για τους οπαδούς, με στόχο να πραγματοποιεί κοινωνικά πρότζεκτ.

Από τον λαό και τους αδερφούς Κοέν

Όπως δείχνει και το όνομά της, η ερασιτεχνική αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα εμπνεύστηκε από τον «Μεγάλο Λεμπόφσκι», την ταινία των αδερφών Κοέν και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Ιδρύθηκε το 2010 και μότο της είναι «από τους οπαδούς για τους οπαδούς». Έχει περισσότερα από χίλια μέλη και όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με δημοκρατικές διαδικασίες, ενώ όλοι συνεισφέρουν στο πρότζεκτ με κάποιον τρόπο. «Είναι ένα ριζοσπαστικά εναλλακτικό μοντέλο στο ποδόσφαιρο, στο οποίο το πάθος και η αγάπη πάντα απειλούνται από τη βούληση των αφεντικών, των στελεχών, των αγορών. Το μοντέλο αυτό μας εγγυάται απόλυτη ελευθερία και τη βεβαιότητα πως ό,τι συμβαίνει στο χορτάρι είναι αποτέλεσμα όχι άλλων, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στους κόπους μας, παράλληλα με τη μαγεία και την αίσθηση του απρόβλεπτου που μας κάνει να αγαπάμε το παιχνίδι τόσο πολύ», λένε χαρακτηριστικά. H oργάνωσή τους αποδίδει καρπούς και αγωνιστικά, καθώς έχουν ανέβει κατηγορίες, φτάνοντας ως την έκτη.

Παράλληλα με την αντρική ομάδα υπάρχει αντίστοιχη γυναικών, ενώ το σωματείο έχει ανοίξει δωρεάν ακαδημία για εκατοντάδες αγόρια και κορίτσια στην περιοχή, προσφέροντάς τους εκπαίδευση που εστιάζει στη χαρά του παιχνιδιού και στα κοινωνικά οφέλη του. Πέραν των δράσεων αλληλεγγύης που οργανώνει και του κοινωνικού χαρακτήρα της, είναι γνωστή και για την ατμόσφαιρα των οπαδών στο γήπεδο, η οποία θυμίζει κάτι από τους παλιούς ultras με φωνή, χρώματα, καπνογόνα!

Όλα ξεκίνησαν από ένα αστείο στα Social Media. Ο Μπόρχα Βαλέρο, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στις ακαδημίες της Ρεάλ Μαδρίτης, αγωνίστηκε για μια πενταετία στη Φιορεντίνα, αγάπησε και αγαπήθηκε πολύ στην πόλη της Τοσκάνης. Έπειτα, έπαιξε για μια τριετία στην Ίντερ και πέρυσι επέστρεψε στους αγαπημένους του «βιόλα» για να κλείσει την καριέρα του. Εκφράζοντας την επιθυμία του να συνεχίσει να ζει στη Φλωρεντία, κάποιος δημοσίευσε στα Social Media ένα μοντάζ, με τον Ισπανό μέσο να φοράει τη γκρι φανέλα της Σέντρο Στόρικο Λεμπόφσκι. Ο Ισπανός γνώριζε την παρουσία του σωματείου. Η φωτογραφία ξεκίνησε να κυκλοφορεί σε όλο και περισσότερους λογαριασμούς και αυτό που ξεκίνησε ως αστείο, έγινε ολόκληρη καμπάνια, πίσω από την οποία βρέθηκε ο δημοσιογράφος Μπενεντέντο Φερέρα. Ο Μπόρχα έμαθε περισσότερο για τον σύλλογο, τι ακριβώς είναι και τι εκπροσωπεί και ξεκίνησε να το σκέφτεται. Ανακαλύπτοντας τη φιλοσοφία του σωματείου, την συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία και τα ποδοσφαιρικά του πρότζεκτς, είπε το πολυπόθητο «ναι»!

«Ένα άθλημα που χάνει την ανθρωπιά του»

«Αποφάσισα να αποδεχθώ την πρόκληση, επειδή αναγνωρίζω τον εαυτό μου στις αξίες που κουβαλούν αυτοί οι νεαροί άνθρωποι. Πείστηκα να παίξω για έναν ακόμα χρόνο, φυσικά όχι για τα χρήματα, όλοι το ξέρουν αυτό. Είδα ενθουσιασμό, οργάνωση και πάνω από όλα αξίες που με εκφράζουν, ξεκινώντας με αυτό που έκαναν στο Σαν Φρεντιάνο, όπου και έφτιαξαν ξανά το παρκάκι του Νιντιάσι και έδωσαν σε όλα τα αγόρια και τα κορίτσια της γειτονιάς την ευκαιρία να παίξουν, να διασκεδάσουν και να μάθουν χωρίς άγχος ένα υπέροχο άθλημα, το οποίο χάνει την ανθρωπιά του», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός.

Όπως τόνισε, ο λόγος που αποφάσισε να πάρει μέρος δεν ήταν το να συνεχίζει να παίζει, αυτό που τον οδήγησε στην απόφαση. «Μεγάλωσα σε ένα προάστιο της Μαδρίτης. Δεν υπήρχε τίποτα, ήταν επίσης πολύ δύσκολο να βρούμε γήπεδο για να παίξουμε. Κάποια πράγματα δεν ξεχνιούνται. Το ποδόσφαιρο είναι επίσης συνάντηση, συντροφικότητα, η δυνατότητα να ερχόμαστε κοντά. Να εξελισσόμαστε. Όταν κάνω κάτι, το κάνω σοβαρά. Θα θέσω τον εαυτό στη διάθεση του προπονητή κι αν χρειαστεί, μπορώ να δώσω και συμβουλές. Όμως δεν έκανα αυτή την επιλογή για να παίζω. Είναι για να προσφέρω βοήθεια και όραμα στη δουλειά νέων ανθρώπων, που βάζουν την καρδιά τους σε αυτό το εγχείρημα και το κάνουν με τον δικό τους τρόπο, παρότι μοιάζει με τρέλα. Τι υπόσχομαι στους οπαδούς; Ότι θα κάνω τα πάντα για να τους βοηθήσω να χτίσουν κάτι υπέροχο. Θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου. Το αξίζουν». Οι μοναδικές στιγμές που δεν θα είναι διαθέσιμος, είναι αυτές που θα έχει υποχρεώσεις ως σχολιαστής με το δίκτυο DAZN.

Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι, δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο Μπόρχα Βαλέρο δέχθηκε την πρότασή τους. «Είναι σαν μια μέρα να αποφασίσουμε να χτίσουμε το γήπεδό μας και κάποια ιδιοφυΐα της διεθνούς αρχιτεκτονικής να αναλάβει το πρότζεκτ και στη συνέχεια αυτό να υλοποιηθεί από τους κορυφαίους εργάτες και ξυλουργούς. Σαν να θέλουμε να γράψουμε για εμάς και να έρθει ο Ιρβάιν Γουέλς να μας βοηθήσει. Σαν να θέλουμε να κάνουμε ντοκιμαντέρ και να έρθει ο Έλιο Τζερμάνο», γράφουν μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι είναι ένας γαμάτος τύπος, που η διαφορά του με τα άλλα μέλη είναι ότι τα σπάει με την μπάλα στα πόδια. Γιατί, «κάποια πράγματα δεν αγοράζονται. Γιατί κάποια πράγματα, στο ποδόσφαιρο και έξω από αυτό, δεν επισκευάζονται. Πρέπει να χτιστούν ξανά. Με τη δυναμική και το πάθος, που σε κάνει να πιστεύεις ότι κάποιος σαν τον Μπόρχα Βαλέρο κάποια μέρα θα αποφασίσει να έρθει μαζί σου και να φτιάξετε μαζί ένα κομμάτι του νέου δρόμου…».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ