Newsroom

Newsroom

Μπορεί η Ιταλία να πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη;

Οι ανησυχίες της JP Morgan και οι εξελίξεις που προβληματίζουν τις αγορές

euro pigs

Υπάρχει τουλάχιστον μία πιθανότητα το αυξανόμενο κόστος δανεισμού της Ιταλίας να πυροδοτήσει μία νέα κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

“Δεν ξέρω αν η πιθανότητα είναι 2% ή 20%. Αλλά ναι, θα μπορούσε να συμβεί”, υποστήριξε, εκφράζοντας μία θέση που δε συμφωνεί με αυτήν του Γάλλου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα εκτίμησε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις “μετάδοσης” των προβλημάτων της Ιταλίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ερωτηθείς για την έκθεση των τραπεζών της Ιταλίας σε μία μελλοντική κρίση χρέους, με δεδομένο ότι διακρατούν σημαντική ποσότητα ιταλικών ομολόγων, ο Ντίμον ξεκαθάρισε πως ο τραπεζικός τομέας δεν μπορεί να είναι σταθερός αν η κυβέρνηση της Ρώμης είναι ασταθής. “Αν το κρατικό χρέος της χώρας δεν αξίζει τίποτα, τότε οι τράπεζες δεν θα τα καταφέρουν. Αυτή η σχέση είναι πιο στενή απ’ ό,τι νομίζει ο κόσμος”, επεσήμανε.

Οι προθέσεις της ιταλικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών για να στηρίξει τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες την έχουν φέρει σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες, που απαιτούν να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της για το 2019, και έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος δανεισμού της. Το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών κινείται σήμερα σε υψηλό 5,5 ετών, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να ανέρχεται στο 3,72%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχίες για τη σταθερότητα των ιταλικών τραπεζών, που διακρατούν κρατικά ομόλογα αξίας 375 δισεκατομμυρίων ευρώ και η αύξηση των αποδόσεων πλήττει την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Επιπλέον, οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην οικονομία έχουν οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε απότομη πτώση των μετοχών των ιταλικών τραπεζών, επιδεινώνοντας περαιτέρω την κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

pregnant g076b366fe 1920 768

Κραυγή αγωνίας από τις αναπληρώτριες μητέρες- Η κυβέρνηση τους κόβει από το επίδομα μητρότητας (video)

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει της μη μισθωτές εργαζόμενες μητέρες ως δεύτερης κατηγορίας, φθηνές, αναλώσιμες και χωρίς…

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

9 12

Μαρούσι: Άγρια συμπλοκή με πυροβολισμούς έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας νεκρός και ένας τραυματίας (video)

Νεκρός ένας 21χρονος, σοβαρά τραυματισμένος ένας 23χρονος

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…