Μπόνι και Κλάιντ: Στο «σφυρί» η θρυλική καραμπίνα του ζευγαριού

Σε δημοπρασία βγήκε από τη RR Auction η καραμπίνα του πιο διάσημου ζευγαριού «παρανόμων» της ιστορίας, Μπόνι και Κλάιντ.

Στις 13 Απριλίου του 1933, πέντε σερίφηδες αντήλλαξαν πυροβολισμούς με το διαβόητο ζευγάρι και δύο από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Η Μπόνι και ο Κλάιντ δραπέτευσαν αλλά άφησαν στο κρησφύγετο τους σχεδόν όλα τα υπάρχοντά τους, μεταξύ των οποίων και μια καραμπίνα. Το όπλο αυτό, το οποίο μάλλον ευθύνεται για το θάνατο των δύο οργάνων της τάξης, δημοπρατήθηκε προσφάτως από την RR Auctions στο Σικάγο.

Εκείνο το αλησμόνητο πρωινό, οι σερίφηδες μαζεύτηκαν στο δρομάκι Oakbridge Drive, στο Τζόπλιν του Μισούρι για να αντιμετωπίσουν παράνομους -έτσι νόμιζαν- που είχαν άντρο το γκαράζ. Προς μεγάλη τους έκπληξη βρέθηκαν μπροστά στην Μπόνι, τον Κλάιντ και τους συνεργάτες τους. Μετά την κατάληξη της ανταλλαγής πυροβολισμών και με τους Μπόνι και Κλάιντ φευγάτους, βρήκαν μέσα στο γκαράζ έναν σκασμό όπλα, ποιήματα της Μπόνι και πολλά ρολά φιλμ με σκηνοθετημένες φωτογραφίες των δυο τους να έχουν στραμμένα διάφορα όπλα η μία στον άλλον, όπως αποδείχθηκε μετά την εμφάνιση των φιλμ. Τις επόμενες εβδομάδες, οι φωτογραφίες αυτές κατέκλυσαν τις σελίδες των αμερικανικών ταμπλόιντ εκείνης της εποχής. Έτσι γεννήθηκε ο θρύλος των παράνομων εραστών με το κακό πεπρωμένο. Έναν χρόνο αργότερα, ήταν νεκροί.

Ένα από τα όπλα που βρήκαν τα όργανα της τάξης στο Τζόπλιν ήταν μια καραμπίνα Western Field Browning Model 30, η οποία δημοπρατήθηκε μαζί με διάφορες αφίσες «Καταζητούνται» και άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των ποιημάτων της Μπόνι και επιδέσμων με κηλίδες αίματος από ένα άλλο μέλος της Συμμορίας του Μπάροου (τα πλήρη ονόματα των δύο παράνομων εραστών ήταν Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου).

Πριν επτά χρόνια είχαν δημοπρατηθεί διάφορα όπλα των Μπόνι και Κλάιντ, αλλά αυτή η καραμπίνα είναι μια άλλη ιστορία. Ο Μπόμπι Λίβινγκστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της RR Auctions υποστηρίζει ότι χρησιμοποιήθηκε στην ανταλλαγή πυροβολισμών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να «έχει πάνω της» το αίμα των δύο αστυνομικών που σκοτώθηκαν. Υπογραμμίζει ότι αφού διέφυγαν η Μπόνι και ο Κλάιντ, ο αστυνομικός Τομ Μακγκράφ βρήκε το όπλο στο γκαράζ και το πήρε σπίτι του ως ενθύμιο. Δηλώνοντάς το, το 1946, περιέλαβε σε αυτό και μια ένορκη βεβαίωση για την προέλευσή του. Επιπλέον, όταν εμφάνισαν τα φιλμ που βρέθηκαν εκεί, είδαν ότι η συγκεκριμένη καραμπίνα φιγουράρει σε πολλές φωτογραφίες. Σε μία μάλιστα από αυτές, είναι ακουμπισμένη στον προφυλακτήρα ενός αυτοκινήτου της Συμμορίας του Μπάροου. «Είναι μια θεαματική, αψεγάδιαστη προέλευση» αναφώνησε ο Μπόμπι Λίβινγκστον.

Ανάμεσα στα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν, ήταν μία επικήρυξη για τον Κλάιντ, για τέσσερις ληστείες, τρεις δολοφονίες και μία απαγωγή δύο αστυνομικών που είχε διαπράξει, από τον Μάρτιο του ’32 έως τον Ιούνιο του ’33, από το αστυνομικό τμήμα του Ντάλας, με ημερομηνία, 6-21-33, για το οποίο ο αγοραστής του χρειάστηκε να καταβάλει το ποσό των 4.375 δολαρίων.(4.000 ευρώ), καθώς και μία επιστολή που είχε γράψει το ζευγάρι απευθυνόμενο σε  μέλος συμμορίας που παραδόθηκε στις αρχές και τον αποκαλούσε «δειλό», αντί του ποσού των 25.000 δολαρίων.(23.000 ευρώ)

Οσο για το τετράδιο της Μπόνι Πάρκερ, με την συλλογή ποιημάτων της, αυτή δεν πωλήθηκε, καθώς αυτό είχε φτάσει στην τιμή των 25.000 δολαρίων, (23.000 ευρώ), με τον υποψήφιο αγοραστή να αποσύρεται την τελευταία στιγμή.