Η ελληνική alt-right είναι εδώ: Μαθήματα ρατσισμού από Μπογδάνο – Θεοδωρόπουλο για Αντετοκούνμπο

Μια ραδιοφωνική εκπομπή η οποία κατέληξε σε ιδεολογική καθοδήγηση για να εμπλουτιστεί το οπλοστάσιο της ελληνικής ακροδεξιάς  ήταν τελικά η χθεσινή συζήτηση Κωνσταντίνου Μπογδάνου και Τάκη Θεοδωρόπουλου.

4892546

Ρεσιτάλ ρατσισμού με ενέσεις «ιστορικής αλήθειας» και δόσεις από τη σκέψη της alt-right ήταν η συνταγή για το εκρηκτικό μείγμα που έφτιαξαν Κωνσταντίνος Μπογδάνος και Τάκης Θεοδωρόπουλος.

Αποκορύφωμα της συνομιλίας, η επίκληση του δημοσιογράφου στην ιστορική αλήθεια για να ιδεολογικοποιήσει την άποψή του ότι «στα πρώτα αυτά 200 χρόνια δεν υπήρχαν μαύροι στην εθνική μας ιστορία» και η αναφορά του βουλευτή της ΝΔ ο οποίος παίρνοντας θάρρος μας ενημέρωσε για την παγκόσμια συνωμοσία του Netflix, στο οποίο «ο εγκληματίας είναι πάντα, πάντα ο άντρας ο στρέιτ, ο λευκός». 

Στη χθεσινή εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου μίλησε ως καλεσμένος ο δημοσιογράφος Τάκης Θεοδωρόπουλος. Αφορμή για τη συζήτηση το τελευταίο βιβλίο του Θεοδωρόπουλου, με τον βουλευτή της ΝΔ στη συνέχεια να κάνει άλμα -όπως είπε- και από την κουβέντα για την ελληνική αρχαιότητα, να περνούν στον σχολιασμό της τρέχουσας επικαιρότητας και την αφίσα για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Ο Μπογδάνος θέλοντας όπως δήλωσε, να είναι ορθός και ακριβής, τη χαρακτήρισε ως «γραφιστική άσκηση», καθώς δεν πρόκειται για επίσημη αφίσα. Η οποία μάλιστα έχει «βαυαρόψυχο προβαλλόμενο νόημα» καθώς μας πηγαίνει από τον Περικλή κατευθείαν στον Κολοκοτρώνη, χωρίς Μεγαλέξανδρο και Βυζάντιο. Κάπου εκεί υπήρξε και πρώτη αναφορά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Από πλευράς Θεοδωρόπουλου υπήρξε ταύτιση, ο οποίος και δήλωσε ότι η παντελής έλλειψη ενδιάμεσων περιόδων δείχνει ελαφρότητα και προχειρότητα. 

Η κουβέντα ωστόσο άρχισε να παίρνει τελείως διαφορετική τροπή όταν αποφάσισαν να σχολιάσουν την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος μεν πήρε τα εύσημα και των δύο – ο Μπογδάνος τον χαρακτήρισε ελληνορθόδοξο παιχταρά – ωστόσο όπως πληροφορηθήκαμε από τη συνομιλία, για λόγους «ιστορικής αλήθειας», δεν χωράει

«Δε μπορεί στα 200 χρόνια να βάλεις ξαφνικά, τον Αντετοκούμπο», ήταν το πρώτο σχόλιο του αρθρογράφου της Καθημερινής, για να συνεχίσει την ανάλυσή του αναφέροντας ότι «όπως και να το κάνουμε στα πρώτα αυτά 200 χρόνια δεν υπήρχανε μαύροι στην εθνική μας ιστορία» αλλά και ότι «υπήρχαν γυναίκες ηρωϊδες, αλλά μαύρους δεν είχαμε».

Προσπαθώντας να διατηρήσει μάλιστα μια λογική ίσων αποστάσεων, ανέφερε τη συμπάθειά του στον σταρ του NBA ωστόσο επέμεινε, λέγοντας ότι «είναι για τα επόμενα 50 ή 200 χρόνια». Ωστόσο, στον κ. Θεοδωρόπουλο η παρουσία Αντετοκούνμπο θύμισε το κλασικό επιχείρημα της alt-right σκέψης η οποία προσπαθεί να αποδομήσει τη «δήθεν πολιτική ορθότητα», δηλώνοντας ότι «απλώς θέλουν να είναι σαν τις σειρές του Netflix που βάζουν και ένα μαύρο γιατί πρέπει να υπάρχει στην  υπόθεση».

Το επιχείρημα αυτό φυσικά ήταν μια ιδανική πάσα στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία για να αναπτύξει και το δικό του σκεπτικό για την «αδικία» που βιώνουν στρέιτ, λευκοί και χριστιανοί ορθόδοξοι, ο οποίος με δόση εξυπνάδας και αποτυχημένου χιούμορ, έκανε ένα δήθεν φοβερό σπόιλερ λέγοντας ότι «όταν βλέπετε μία σειρά του Νέτφλιξ ο εγκληματίας είναι πάντα, πάντα ο άντρας ο στρέιτ, ο λευκός! Τέλος.»

Κι εκεί που η συζήτηση φτάνει προς το τέλος της, το σχόλιο Θεοδωρόπουλου δίνει ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία στις παραπάνω ακροδεξιές θέσεις, ανάλογες με τις οποίες ο τραμπισμός και η alt-right κερδίζουν ακροατήρια, βάζοντας και την επιστημονικοποίηση και τον παράγοντα της αλήθειας. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Καθημερινής λοιπόν, η παρουσία Αντετοκούνμπο, είναι ένα παράδειγμα, «να δείξουμε κι εμείς ότι ήμασταν μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Στα πρώτα 200 χρόνια, δεν ήμασταν, είναι θέμα ιστορικής αλήθειας», κατέληξε. 

Στην Ελλάδα του 2021, σε μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια πανδημία αλλά η ντόπια ακροδεξιά δε θα χάσει την ευκαιρία για να στρέψει την ατζέντα όποτε θέλει σε εορτασμούς και παρελάσεις, σε μια χώρα που κάτω από τις «ένδοξες» φουστανέλες φοράει ακόμα περικεφαλαίες για το Μακεδονικό και μαιάνδρους χρυσαυγιτισμού, η ενσωμάτωση των ελκυστικών σειρήνων της alt-right, δεν καθιστά την κατάσταση απλώς σοβαρή, αλλά επικίνδυνη.

Ακούστε την επίμαχη εκπομπή, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

image 1 2

Πρώτη αντίδραση Κούγια για ενοχή Πισπιρίγκου: «Τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο – Έχω πειστεί για την αθωότητά της» (Video)

«Εξεπλάγην από την απόφαση. Πρόκειται για τεράστιο δικαστικό σκάνδαλο και μεγάλη δικαστική πλάνη».

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

δημος βερυκιοσ

Βερύκιος «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Αυτός έστειλε τους 2 στον Μαρινάκη και τους έδιωξε επειδή μαθεύτηκε» (video)

Μια αρκετά σημαντική αποκάλυψη για τις παραιτήσεις Παπασταύρου και Μπρατάκου έκανε ο Δήμος Βερύκιος

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

marina satti

Μαρίνα Σάττι: Αποστομωτική απάντηση σε όσους απορούν, πώς θα τραγουδήσει τις ψηλές νότες στο «Ζάρι» (Video)

Τραγούδησε ζωντανά την εισαγωγή του κομματιού και έγινε viral στο TikTok.

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

InCollage 20240329 131641014

Τέμπη: Οι 6 σοκαριστικές δηλώσεις βουλευτών και στελεχών της ΝΔ – «Βαρεθήκαμε να λέμε συλλυπητήρια… είναι μπαγιάτικο» (videos)

Η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη από τη ΝΔ έχει πολλούς πρωταγωνιστές, οι οποίοι…