Μπλοκάρισμα από το Facebook η «δάχτυλος» φίμωσης σε βάρος του τοπικού Τύπου της Ροδόπης;

Σε μια απίστευτη πράξη λογοκρισίας και φίμωσης σε βάρος μερίδας του τοπικού Τύπου της Κομοτηνής προχώρησε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου το Facebook.

logokrisia2

Με την δικαιολογία ότι «παραβιάζονται οι όροι της κοινότητας σε ότι αφορά το σπαμ», το γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης αποφάσισε χωρίς καμία εξήγηση ή έστω προειδοποίηση- να μπλοκάρει όλες τις αναρτήσεις από τις ιστοσελίδες της «Φωνής της Ροδόπης», του «Παρατηρητή της Θράκης» και του Inkomotini.

Τη δικαιολογία περί σπαμ φυσικά, όπως αναφέρουν και τα τρία τοπικά μέσα την θεωρούν  εντελώς προσχηματική καθώς ως γνωστό και οι τρεις ιστοσελίδες κοινοποιούν δικό τους περιεχόμενο που κατά κύριο λόγο αφορά ειδήσεις και ρεπορτάζ από την περιοχή. Ειδικά μάλιστα από την στιγμή που το Facebook ενεργεί  σε τέτοιες περιπτώσεις κατόπιν αναφορών και όχι αυτοβούλως, λόγω και του μεγάλου όγκου αναρτήσεων που διαθέτει

Όπως αναφέρει η «Φωνής της Ροδόπης»,  το γεγονός ότι μπλοκαρίστηκαν ταυτόχρονα, και οι τρεις σελίδες την ίδια μέρα και ίδια ώρα, γεννά εύλογες υποψίες για «δάχτυλο» κάποιου ή κάποιων που ενδεχομένως θα ήθελαν να φιμώσουν τα τοπικά μέσα.  

Όπως ήταν φυσικό, υπήρξε αναστάτωση στην τοπική κοινωνία με τους αναγνώστες να προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει. Μάλιστα οι περισσότεροι ως ένδειξη συμπαράστασης  για την λογοκρισία, δημοσίευσαν την είδηση από τις προσωπικές τους σελίδες. 

Σε επικοινωνία που είχε το koutipandoras.gr με τον Βασίλη Κώτσια- Ceo- της e-base.gr (εξειδικευμένη εταιρία στην κυβερνοασφάλεια), το γεγονός τα τρία τοπικά μέσα να αποκλείστηκαν ταυτόχρονα από spam, φαντάζει αδύνατο. Όπως μας ανέφερε ο κ. Βασίλης Κώτσιας, το ενδεχόμενο να έχει γίνει μπλοκάρισμα… από «δάχτυλο» κάποιων είναι ίσως το πιο πιθανό σενάριο. Όπως αναφέρει , το γεγονός ότι συνέβησαν ταυτόχρονα και στα τρία ΜΜΕ, καταρρίπτει το σενάριο να υπάρχουν τόσες αναφορές, από ικανό αριθμό ατόμων με σκοπό να μπλοκαριστούν οι σελίδες. Η δε περίπτωση και τα τρία μέσα να αναδημοσίευσαν ρεπορτάζ-θέματα- δικά τους μεταξύ τους και ταυτόχρονα να ήταν fake news, φαντάζει ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Σε αυτό το ερώτημα, υπεύθυνος για να απαντήσει είναι ο συνεργάτης στην Ελλάδα, του Facebook που  λαμβάνει τα παράπονα των αναγνωστών για ψευδής ειδήσεις. 

Ως εκ τούτου η όλη λογοκρισία πιθανόν… να προήρθε από κάποιον-κάποιους που προφανώς ενοχλήθηκαν… από τα δημοσιεύματα των 3 τοπικών μέσων ενημέρωσης, και  να δόθηκε εντολή για «συντονισμένο» λοκάρισμα. 

Επίσης, να μην ξεχνάμε στην Κομοτηνή, υπάρχει και μεγάλη παρασκηνιακή δράση της πολιτικής του Ερντογάν, και ειδικά τις τελευταίες ημέρες που υπάρχει έντονο παρασκήνιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

Αναστασοπούλου

Παπαδάκης – Αναστασοπούλου: Το σχόλιο on air για την αποχώρηση Μενεγάκη από το MEGA και την υποψηφιότητα Μελέτη (video)

«Να πούμε ότι υπάρχουν κάποια πρόσωπα που δέχονται ασύλληπτη επίθεση από τους λεγόμενους "κομματικούς στρατούς"…

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Καιρός

Καιρός: Αυτές οι 6 περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες – Τι είναι ο περιβόητος αεροχείμαρρος (video)

Ο καιρός θα σημειώσει σημαντική επιδείνωση - Έρχονται καταιγίδες και ενισχυμένοι άνεμοι