Μπλεξίματα με την δικαιοσύνη έχει η Novartis και στην Ισπανία

Μέρες… σκευωρίας περνά εκτός από την Ελλάδα και η Ισπανία με αφορμή πρακτικές της Novartis, καθώς έχει μπελάδες με  την Ισπανική δικαιοσύνη

NewsRoom 08/11/2019 | 22:19

Η ελβετική φαρμακοβιομηχανία έχει έρθει στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με αφορμή μια επαναστατική θεραπεία κατά μορφών λευχαιμίας που εισήγαγε η Novartis.

Πρόκειται για μια θεραπεία που μετατρέπει γενετικώς τα κύτταρα του ασθενούς προκειμένου να πολεμήσουν την εν λόγω μορφή του καρκίνου.

Η γνωστή φαρμακευτική εταιρία έχει προσφύγει στα ισπανικά δικαστήρια διότι τόσο ο οργανισμός καταναλωτών όσο και τα μέλη της καμπάνιας "Νo es Sano" (δεν είναι υγιές) ζήτησαν να μάθουν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Υγείας για το λόγο ότι ενέκρινε θεραπεία της Novartis για τη λευχαιμία ύψους 320.000 ευρώ κατά άτομο.

Η τιμή, αν και πρόκειται για θεραπεία που για πρώτη φορά εμφανίζεται στην Ισπανία και αφορά περιπτώσεις λευχαιμίας που σχετίζονται με παιδιά και νεαρούς ενήλικες κάτω των 25 ετών, θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλή.

Στις εξηγήσεις που έδωσε το ισπανικό υπουργείο Υγείας για την έγκριση της θεραπείας χρησιμοποίησε, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα, γενικές πληροφορίες οι οποίες δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές από τα μέλη της καμπάνιας.

Τo "No es Sano" προσέφυγε άμεσα στο Γενικό Συμβούλιο Διαφάνειας το οποίο έκρινε ότι το υπουργείο οφείλει να δώσει περισσότερες πληροφορίες. H Novartis απάντησε με άμεση προσφυγή στα ισπανικά δικαστήρια  κατά της δημοσιοποίησης τους σκεπτικού έγκρισης, με την υπόθεση από τότε να εκκρεμεί δικαστικά. 

Η θεραπεία

Η επίμαχη θεραπεία, μετατρέπει τα κύτταρα του ασθενούς σε «ζωντανό φάρμακο» και τα εκπαιδεύει να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα άρρωστα κύτταρα. Αποτελεί μέρος του διαρκώς διευρυνόμενου τομέα των ανοσοθεραπειών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα με φάρμακα και άλλες θεραπείες και σε πολλές περιπτώσεις οδήγησε σε μακρές περιόδους ύφεσης της ασθένειας αλλά και σε ίαση.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται μια επαναστατική μέθοδος, έχει σοβαρές παρενέργειες στον ασθενή, όπως η υπόταση. Έτσι, απαιτείται η χορήγησή της να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και τα νοσοκομεία να διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους τα απαραίτητα φάρμακα για να καταστείλουν τις επικίνδυνες παρενέργειες.

Πλέον η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες.
 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.