Newsroom

Newsroom

Μπήκαν στο Κομπάνι οι δυνάμεις του Άσαντ με τη βοήθεια των Ρώσων

Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

1000

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας – Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Διαβεβαιώσεις Τουρκίας προς Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας
Την ίδια ώρα, η Τουρκία διαβεβαίωσε την Ρωσία ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, δήλωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που είχε ως θέμα την στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Συρία.

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης, δήλωσε επίσης ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκονται σε διαρκή επαφή για την κατάσταση στην Συρία με στόχο να αποκατασταθεί πλήρως η εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

«Ο πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν. Επικοινώνησαν και σήμερα , ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφθεί την Μόσχα και φυσικά το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί. Η τουρκική πλευρά μας λέει ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ότι τελικός στόχος είναι να διασφαλισθεί η κυριαρχία και ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε ο Νεμπένζια.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ρωσία αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Τουρκίας για την εθνική της ασφάλεια , αλλά θεωρούμε ότι η επιχείρηση την οποία πραγματοποιούν θα πρέπει ν α είναι ανάλογη των στόχων που έχουν διακηρύξει».

Τραμπ κατά Κούρδων: Δεν είναι άγγελοι

Και αφού ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ τα έφερε από εδώ, τα πήγε από εκεί, τελικά κατέληξε και πάλι εναντίον των Κούρδων λέγοντας πως «δεν είναι άγγελοι».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. «Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι], πρόσθεσε την ώρα που ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία για να συναντήσει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι “καλό” η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Κυρώσεις κατά των ΗΠΑ ετοιμάζει η Τουρκία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ετοιμάζει κυρώσεις ενάντια στις ΗΠΑ ως αντίποινα των τιμωρητικών μέτρων που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Τη Δευτέρα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας για την στρατιωτική της επέμβαση ενάντια στις υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Ωστόσο, οι επικριτές του Αμερικανού προέδρου τόνισαν πως τα μέτρα, μεταξύ άλλων η αύξηση στους δασμούς στην εισαγωγή χάλυβα από την Τουρκία και η παύση στις εμπορικές συνομιλίες, δεν ήταν τόσο ισχυρές για να επηρεάσουν.

Μιλώντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο στην Άγκυρα, ο Καλίν ανέφερε πως ειπώθηκε ξεκάθαρα σε Αμερικανούς αξιωματούχους πως η Τουρκία δεν θα κηρύξει εκεχειρία στην βόρεια Συρία και πως δεν θα διαπραγματευτεί με Κούρδους μαχητές.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…