Newsroom

Newsroom

Μπέρτολτ Μπρεχτ – "Οι Μέρες της Κομμούνας" στην Αλκυονίδα

Η NEW STAR και η Rbb media παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Οι μέρες της Κομμούνας» όπως κινηματογραφήθηκε τον Απρίλιο του 1966, στο BERLINER ENSEMBLE το ιστορικό θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος.

584d6c391dc5243e3e8b466b

Ένα επικό λαϊκό έργο, ένα θεατρικό δοκίμιο προλεταριακής επανάστασης. Με την μουσική του HANNS EISLER και πρωταγωνίστρια την σπουδαία ηθοποιό και τραγουδίστρια Γκίζελα Μάι (που έφυγε από την ζωή στις 4 Δεκεμβρίου). Οι προβολές θα γίνουν αποκλειστικά στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema και για 14 μόνο ημέρες από 15 έως 28 Δεκεμβρίου.

Η NEW STAR συνεχίζοντας το αφιέρωμα στο μεγάλο αυτό δημιουργό και μετά από τις προβολές κινηματογραφικών ταινιών που βασίστηκαν σε σενάριά του, όπως «Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ» , «ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΙΟΙ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ», «ΚΟΥΛΕ ΒΑΜΠΕ Ή ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ», αλλά και «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΕΝΟΣ ΚΟΥΡΕΙΟΥ» που επιμελήθηκε και τη σκηνοθεσία, ξεκινάει ένα νέο κύκλο προβολών: “Ο ΜΠΡΕΧΤ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ”.

Θα προβληθούν στους κινηματογράφους σπάνια θεατρικά έργα του ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ που παίχτηκαν στο θέατρο που ίδρυσε ο ίδιος το BERLINER ENSEMBLE και κινηματογραφήθηκαν άψογα από την κρατική τηλεόραση της DDR.

Εκτός από το “ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ” θα προβληθούν επίσης «Ο καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία», σε σκηνοθεσία: Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία: Bernd Müller, πρωταγωνιστούν Franziska Troegner, Ekkehard Schall, Hans-Peter Reinecke κ.α. που παίχτηκε το 1983 με διάρκεια 160’ και θα προβληθεί από 12/1/2017 μέχρι 25/1/2017.

Και «Ο κύριος Πούντιλα και ο υπηρέτης του Μάττι», επίσης σε σκηνοθεσία Peter Kupke, μουσική Paul Dessau, φωτογραφία Harry Münzhardt,πρωταγωνιστούν Ekkehard Schall, Carmen-Maja Antoni, Hans-Peter Reinecke κ.α., που παίχτηκε το 1979 με διάρκεια 156’, έγχρωμο και θα προβληθεί από 09/02/2017 μέχρι 22/2/2017.

Οι προβολές θα γίνουν για 14 μόνο ημέρες για την κάθε μία. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε στο 210 8220008.

Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ θεωρείται ο πατέρας του σύγχρονου θεάτρου.Έκανε μία από τις μεγαλύτερες τομές καθώς επιχείρησε να το απομακρύνει από τις μέχρι τότε συμβάσεις του θεάτρου της ψευδαίσθησης. Διατύπωσε και εφάρμοσε τη θεωρία του «επικού θεάτρου» και εισήγαγε την τεχνική της αποστασιοποίησης,υπενθυμίζοντας διαρκώς στον θεατή την ιστορική διάσταση των όσων συντελούνται στη σκηνή.

«ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ»

«Die Tage der Commune»

Ασπρόμαυρη, Γαλλία, 17/4/1966, Διάρκεια 107΄

ΣΕΝΑΡΙΟ:

Bertolt Brecht (θεατρικό)

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

Manfred Wekwerth, Joachim Tenschert

ΜΟΥΣΙΚΗ:

Hanns Eisler

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:

Werner Schramm, Fritz Angermann, Habbo Lolling, Lothar Möckel

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΣ-ΣΚΗΝΙΚΑ:

Karl von Appen

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ:

Kurt Veth, Hubert Kreuz

ΗΧΟΣ

Eberhard Leschin, Helmut Schlafke

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:

Erich Biedermann

ΜΟΝΤΑΖ

Bettina Beissert

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Margret Wolfshohl, Alexander Stillmark

Ρόλοι/Ηθοποιοί:

Madame Cabet: Gisela May

Jean Cabet: Hilmar Thate

“Papa”: Wolf Kaiser

Coeo: Peter Kalisch

Babette Cherron: Angelica Domröse

Francois Faure: Manfred Karge

Pierre Langevin: Raimund Schelcher

Rigault: Ekkehard Schall

Valrin: Günter Naumann

Thiers/Bismarck: Martin Flörchinger

Jules Fabre: Willi Schwabe

Ο Μπρεχτ έγραψε το “ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΑΣ” το 1948-1949, είχε πρόσφατα φύγει από τις Η.Π.Α. για την Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η πρώτη παράγωγη του έργου έγινε από την θεατρική εταιρία του Μπρεχτ The Berliner Ensemble στο Chemnitz (Karl-Marx-Stadt) το 1956 και η μουσική γράφτηκε από τον σπουδαίο ριζοσπαστικό συνθέτη Hanns Eisler.

Το έργο παρουσιάζει ένα πανόραμα της ζωής στην Κομμούνα. Είναι ένας κόσμος με τον οποίο μπορούμε να ταυτιστούμε και να αναγνωρίσουμε, ένας κόσμος εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle, ο Papa και ο Coco, η Babette και η Geneviève, η Madame Cabet και ο γιός της Jean. Μαζί παλεύουν και προσπαθούν να μάθουν πώς να ξανασκεφτούν την ζωή σε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές δυνάμεις στον χώρο της εργασίας που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων.

Προβάλει σκηνές με τους πολιτικούς αρχηγούς της Γαλλίας και της Γερμανίας, του Διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, δυνάμεις που στις μέρες μας αποκαλούμε παγκόσμιο Καπιταλισμό και που ραδιουργούν για να καταστρέψουν τους κατοίκους του Παρισιού. Ο Μπρεχτ προτρέπει τον θεατή να αναρωτηθεί και να βρει τρόπους για να αλλάξει τον κόσμο αντιμέτωπος με αυτά που θεωρεί ως αδύνατες πιθανότητες.



Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…