Το «μπέικον του δάσους»: Το σπάνιο μανιτάρι 4 kg που βρέθηκε στην Ελλάδα

«Φανταστείτε ότι συλλέκτες οι οποίοι πηγαίνουν 30 χρόνια στα βουνά δεν το έχουν βρει. Είναι πολύ σπάνιο και είναι από τα γευστικότερα μανιτάρια».

NewsRoom 19/10/2021 | 16:51

Προς ευχάριστη έκπληξη όλων μας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών έκανε μια ιδιαίτερη ανάρτηση για την ανακάλυψη ενός σπάνιου είδους μανιταριού. Έχει βάρος τεσσάρων κιλών και ονομάζεται Σπάραξη η Σγουρή (Sparassis crispa) ή αλλιώς...«μπείκον του δάσους», εξαιτίας της μυρωδιάς του.

«Καιρός για μανιτάρια! Στην εξόρμησή τους στο βουνό ο διευθυντής του Μουσείο κ. Νίκος Πάλλας, μαζί με το φίλο του και γνωστό ηθοποιό κ. Στέφανο Μιχαήλ, βρήκαν ένα μεγάλο μανιτάρι, βάρους τεσσάρων κιλών, που ονομάζεται Σπάραξη η Σγουρή (Sparassis crispa). Το συγκεκριμένο μανιτάρι το συναντούμε και με την ονομασία «μπέικον του δάσους», προφανώς λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς του που θυμίζει μπέικον.

«Είναι φαγώσιμο, νόστιμο και αρωματικό!», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση.

Επιστημονική ονομασία: Sparassis crispa (Wulfen) Fr Συνώνυμα : Clavaria crispa Wulfen (1781) ,Sparassis radicata Weir 1917 Κοινές ονομασίες: Μπέικον, Εβριστέ μαντάρ, στην αγγλική γλώσσα ονομάζεται μερικές φορές κουνουπίδι – cauliflower Ελληνική ονομασία: Σπάραξη η Σγουρή

Ο διευθυντής του μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και μουσείου μανιταριών, Νίκος Πάλλας, μίλησε για το σπάνιο είδος μανιταριού στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για τη στιγμή της ανακάλυψης του μανιταριού είπε, «πραγματικά όταν το είδα εξεπλάγην γιατί φανταστείτε ότι συλλέκτες οι οποίοι πηγαίνουν 30 χρόνια στα βουνά δεν το έχουν βρει. Είναι πολύ σπάνιο και είναι από τα γευστικότερα μανιτάρια».

 

Το όχι συχνό, εδώδιμο, νόστιμο είναι βασιδίωμα μονοετές, αναπτύσσεται σαν μια μπλεγμένη σφαίρα, μοιάζει με στρογγυλό σφουγγάρι, που έχει διάμετρο μέχρι 40 εκατοστά και ύψος 10-25 εκ. με πολλά φύλλα σαν λοβούς που μοιάζουν σαν ένα σωρό από ζυμαρικά λαζάνια. Οι λοβοί όταν είναι νεαρά τα καρποσώματα έχουν λευκό-κρεμ χρώμα, έχουν λεία υφή, είναι σκληροί και ελαστικοί αλλά αργότερα πέρνουν ένα καφέ-πορτοκαλί χρώμα και γίνονται μαλακοί. Η σάρκα πολύ λεπτή με ευχάριστη οσμή και ήπια γεύση που θυμίζει μπέικον. Το αποτύπωμα των σπόρων έχει χρώμα υπόλευκό. Πηγή: https://www.agriamanitaria.gr/sparassis-crispa/

Στη συνέχεια, ο κ. Πάλλας είπε πως την περιοχή επισκέπτεται αρκετός κόσμος για το κυνήγι της τρούφας, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει Σαββατοκύριακο και πολλές καθημερινές που να μην έχουμε κάνει αυτή τη διαδικασία με το τρουφοκυνήγι».