Ιν. Μπέχελ για ελευθερία του Τύπου: Σκάνδαλο ότι ο Οικονόμου τολμά να ξεστομίζει τέτοιες λέξεις

«H δήλωση του Γ. Οικονόμου ταιριάζει σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και το Κονγκό» - «Υπάρχει πόλεμος και πρέπει να οπλιστούμε»

5424095 1 0

Τη δική της θέση για την αναφορά του MFRR για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα εκφράζει η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέχελ, που βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν «τόλμησε» να ρωτήσει τον πρωθυπουργό για τα παράνομα pushbacks προσφύγων στο Αιγαίο και τον Έβρο. Η περίπτωση της κ. Μπέχελ αποτέλεσε ένα από τα πολλά παραδείγματα φίμωσης δημοσιογράφων που καταγράφηκαν με μελανά χρώματα στην αναφορά του MFRR, την οποία συνυπογράφουν επτά δημοσιογραφικές ενώσεις από όλο τον κόσμο. 

Σχολιάζοντας την αναφορά, η κ. Μπέχελ τονίζει ότι «είναι πολύ θετικό το ότι εκδόθηκε αυτή η αναφορά, αν και λίγο αργά, αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Βλέπουμε έναν πόλεμο από τον Μητσοτάκη από την ημέρα που εκλέχθηκε κατά της ελευθερίας του Τύπου. Για όσους είμαστε ειδικευμένοι σε αυτόν τον τομέα είναι ξεκάθαρο το τι λέει, όμως για τους υπόλοιπους ίσως φαίνεται αρκετά “μαλακή” αναφορά. Νομίζω ότι η φάση της ευγένειας έχει περάσει. Περίμενα και ήλπιζα για πιο αιχμηρή και αυστηρή γλώσσα. Ελπίζω αυτό να γίνει στο μέλλον», σημειώνει.

Ωστόσο, δε διστάζει να επικρίνει και τη στάση των ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων, που, όπως λέει είναι αναχρονιστικές και αποφεύγουν να σταθούν απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν εκείνη παραβιάζει ανοιχτά την ελευθερία του Τύπου, καταγγέλλοντας επίσης το γεγονός ότι δεν τάχθηκαν στο πλευρό της όταν αντιμετώπισε τον «τραμπουκισμό» του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις. Όταν χθες ρώτησα γιατί όλα είναι τόσο χρονοβόρα, μου απάντησαν ότι οι ελληνικές δημοσιογραφικές ενώσεις θα πρέπει οι ίδιες να εκδώσουν ανακοινώσεις και να διαμαρτυρηθούν στις Βρυξέλλες για τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόβλημα είναι ότι οι ενώσεις διαχειρίζονται κυρίως από μεγαλύτερους σε ηλικία, λευκούς σεξιστές άνδρες που είναι φιλικά προσκείμενοι στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ξέρω αυτό γιατί όταν έγινε το περιστατικό που με αφορούσε, οι Ενώσεις αρνήθηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις υπέρ μου. Ξέρω ότι οι γυναίκες δημοσιογράφοι έδωσαν μεγάλη μάχη για να εκδοθούν ανακοινώσεις υποστήριξης σε εμένα και κατά όλων όσων έγραφαν τα ελληνικά ΜΜΕ για εμένα, όμως ήταν η μειοψηφία και δεν μπορούσαν να πείσουν τα ΔΣ των ενώσεων. Οι ενώσεις είναι αναχρονιστικές. Είναι ώρα για αλλαγή». 

Η Ίνγκεμποργκ Μπέχελ ήταν όμως καυστική και σε ό,τι αφορά την προκλητική δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε σχετικά με το πόρισμα του MFRR ότι η έκθεση «προσβάλλει τόσο τον ελληνικό Τύπο και τους λειτουργούς του, όσο και τους θεσμούς της Πολιτείας μας». «Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου και η ανεξαρτησία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Ο πλουραλισμός και η ελευθερία του λόγου και της κριτικής αποτελούν καθημερινή πρακτική. Κάθε πολίτης, έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί ελεύθερα από το μέσον που εκείνος επιλέγει, από την πληθώρα που υπάρχουν. Και κανένα διεθνές θεσμικό όργανο δεν αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα», καταλήγει ο κ. Οικονόμου, με αιχμές και προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Αυτό ξεπερνάει και τον Τζορτζ Όργουελ», λέει η κ. Μπέχελ. «Είναι στη γραμμή της άρνησης των pushbacks. Είναι στη γραμμή των ελληνικών ΜΜΕ να μη λένε τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Στη γραμμή με τις νομικές υποθέσεις κατά δημοσιογράφων που δημοσιεύουν σκάνδαλα όπως της Novartis, στη γραμμή της φίμωσης της ελευθερίας του Τύπου που έχει ρίξει την Ελλάδα στην 70ή θέση της κατάταξης, πράγμα που είναι μεγάλη ντροπή για μια ευρωπαϊκή χώρα. Τέτοιες δηλώσεις όπως του κ. Οικονόμου, θα ήταν αποδεκτές μόνο σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Κονγκό, τη Βραζιλία, την Ουγγαρία. Γι’ αυτό μιλάμε για “ορμπανοποίηση” της Ελλάδας. Η δήλωση επιβεβαιώνει αυτό που λέμε ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει μέτρα. Είναι σκάνδαλο το ότι ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος ευρωπαϊκής χώρας τολμά να ξεστομίσει αυτές τις λέξεις. Δεν προσβάλλει την Ελλάδα η αναφορά, αλλά η ίδια η κυβέρνηση προσβάλλει τους ίδιους τους θεσμούς της, τους πολίτες, τα ΜΜΕ. Είναι ώρα η ελληνική κυβέρνηση να λογοδοτήσει και να της επιβληθούν κυρώσεις, όχι μόνο για τα ψέμματα, τα βάρβαρα και εγκληματικά pushbacks, την άθλια και ρατσιστική αντιπροσφυγική πολιτική -ξανθοί γαλανομάτηδες ουκρανοί πρόσφυγες είναι ορθώς ευπρόσδεκτοι, όμως οι έγχρωμοι μουσουλμάνοι κλειδώνονται, ταπεινώνονται και τους φέρονται σαν κατσαρίδες-, αλλά και για τη φίμωση της ελευθερίας του Τύπου». 

Τέλος, η Ίνγκεμποργκ Μπέχελ προχωρά και σε μια ριζοσπαστική πρόταση προς τα ανεξάρτητα ελληνικά ΜΜΕ, καλώντας τα να οργανωθούν και να δημιουργήσουν μια εναλλακτική ένωση ώστε να μπορέσουν μέσω αυτής να ασκήσουν πίεση στις Βρυξέλλες. «Οι κανόνες στην ΕΕ πρέπει να αλλάξουν. Τώρα είναι δυνατό οι Έλληνες να διεκδικήσουν την αλλαγή των νόμων από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να συμπλέουν με τους κανόνες της ΕΕ για την ελευθερία του Τύπου. Ο Μητσοτάκης χρηματοδότησε όλα τα ελληνικά ΜΜΕ που τον στήριζαν με εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι αντίθετο με όλους τους κανόνες της ΕΕ. Για να μην περιμένουμε όμως από την ΕΕ να καταδικάσει τους νόμους της Ελλάδας που εμποδίζουν την ελευθερία του Τύπου, πιστεύω ότι θα πρέπει τα ανεξάρτητα ελληνικά ΜΜΕ να προχωρήσουν στη δημιουργία μια άλλης Ένωσης και έτσι να χτυπήσουν την πόρτα των Βρυξελλών ώστε να ζητήσουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται. Αυτή τη στιγμή τα ανεξάρτητα ΜΜΕ είναι εξαντλημένα, παλεύουν ανελέητα και δεν παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται επειδή δεν είναι οργανωμένα. Είναι δικαίωμά τους και θα γίνει γρηγορότερα από το να περιμένουν τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της ΕΕ. Υπάρχει πόλεμος εναντίον των ελληνικών ελεύθερων ΜΜΕ και πρέπει να οπλιστούμε».

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Καταγραφή 21

Μυστήριο με Γερμανό δισεκατομμυριούχο: Θεωρήθηκε νεκρός το 2021 αλλά ίσως ζει στη Μόσχα με την ερωμένη του

Απίστευτα είναι τα όσα συμβαίνουν σχετικά με την εξαφάνιση του Καρλ Έριβαν Χάουμπ το 2018

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Κυριακή

Άγιοι Ανάργυροι: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη γυναικοκτονία της Κυριακής – «Δεν ξέρουμε τι έχει γίνει», έλεγαν οι αστυνομικοί

Ένα νέο ηχητικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνει το «μπάχαλο» που επικρατούσε κατά…