Μπαταχτσήδες με γραβάτες

«Μερικοί άνθρωποι ντρέπονται τόσο πολύ όταν δανείζονται, που δεν τολμούν να επιστρέψουν τα δανεικά».

play 1538341 1920

Όλοι, και όσοι από μας δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη και την παραμικρή προσδοκία από την ΝουΔου, αλλά –κυρίως- αυτοί που επένδυσαν πολιτικά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, οφείλουμε να διατηρούμε ακέραια την μνήμη μας, γιατί όπως έλεγε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος “οι πιστωτές έχουν καλύτερη μνήμη από τους οφειλέτες.”
Στην περίπτωση της Ελλάδας η διαπίστωση (του Β. Φραγκλίνου) δεν έχει την αναφορά της μόνο στην αντίληψη για την σχέση που διέπει τους πολίτες με τους εκπροσώπους τους, κατά την οποία –ορθώς- λέγεται ότι οι πολιτικοί οφείλουν την εξουσία τους στον λαό, αλλά και στην στενή οικονομική έννοια των όρων (πιστωτής – οφειλέτης) καθώς πολλοί πολιτικοί τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σαν κομματικοί οργανισμοί «χρωστάνε σε όποιον μιλάει Ελληνικά».

Χρωστάνε, δεν πληρώνουν τα χρέη τους, διαγράφουν τα παλιά, δημιουργούν καινούργια και τιμωρούν όχι μόνο όσους από μας δεν έχουμε την δυνατότητα (λόγω των πολιτικών τους) να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας, αλλά (απίστευτο;) τιμωρούν και αυτούς που διαχρονικά είναι συνεπείς και καταβάλουν τις οφειλές τους στην ώρα τους!

Η περίπτωση της ΔΕΗ αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα μιας τέτοιας διαχείρισης από  τους μπαταχτζήδες με τις γραβάτες.

Ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε την (πρόσφατη) υπουργική του θητεία καταστροφολογώντας και απαξιώνοντας την ΔΕΗ.
Μας παρουσιάζει λοιπόν, ο υπουργός, ζημίες της ΔΕΗ στον ισολογισμό του 2018 που φτάνουν τα 900 εκατ. €, όταν αποδεδειγμένα τα 520 εκατ. € είναι μη ταμειακά απαιτητές (λογιστικές) ζημίες, που είναι προβλεπόμενες από την πώληση μονάδων (αφού έχουν διακόψει την λειτουργία τους) ή από την  προβλεπόμενη καταβολή του εφάπαξ σε υπαλλήλους!!!
Άρα δεν είναι πραγματικές ζημιές εκμετάλλευσης.

Στη συνέχεια τα 520 εκατ. € των λογιστικών ζημιών προσαυξάνονται με μία οφειλή της πολιτείας προς την ΔΕΗ, για την περίοδο 2007 – 2011, ύψους 200 εκατ. € που η ΝουΔου (το 2012) είχε διακόψει την καταβολή της και που μέχρι τώρα ουδεμία αναφορά αποπληρωμής του παλαιού χρέους έχει κάνει.. 
Αντίθετα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για την περίοδο 2012 -2016, κατέβαλε το σύνολο των οφειλών της πολιτείας προς την ΔΕΗ ύψους 350 εκατ. €, χωρίς να τις μετακυλίσει στους καταναλωτές.

Το εξοργιστικό όμως είναι ότι η ίδια η ΝουΔου (ως κομματικός οργανισμός) χρώσταγε το 2014 στην ΔΕΗ περίπου μισό εκατ. € και παρά την ρύθμιση καταβολής που έκανε τότε, ουδείς γνωρίζει σήμερα τι έγινε και πόσα ακριβώς χρωστάει. Λιγότερα ή περισσότερα;

Όταν «τα πέτρινα χρόνια» της αντιπολίτευσης η ΝουΔου έσκουζε για την απόλυτη οικονομική καταστροφή που βιώνε η χώρα, όταν προέβλεπε νέα μνημόνια, μειώσεις συντάξεων, αυτόματους «κόφτες», μειώσεις αφορολόγητου και τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε και όταν –αντίθετα- παρέλαβε ανάπτυξη (την μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης), πλεονάσματα και έναν κουμπαρά 37 δις, τότε -εκτός από το να σφυρίζουν αδιάφορα- ψάχνουν τρόπους να πάρουν πίσω τις παροχολογικές τους υποσχέσεις και να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα που με λύσσα τους στήριξαν.

Έτσι ζωγραφίσαν την ΔΕΗ σαν «των Ψαρών την ολόμαυρη ράχη» και –αλά Ολυμπιακή- έβαλαν μπροστά τον αργαλιό του ξεπουλήματος της, ενώ φροντίζουν να την «καθαρίσουν» από τις κοινωνικές παροχές:

Απώλεια της ωφέλειας των 300 εκατ. ευρώ από την ενσωμάτωση της μείωσης του ΦΠΑ.
Αύξηση της κιλοβατώρας που αγγίζει το 20%.
Μείωση της έκπτωσης του συνεπούς πελάτη.
 
Όπως έλεγε ο Frédéric Dard:

“Μερικοί άνθρωποι ντρέπονται τόσο πολύ όταν δανείζονται, που δεν τολμούν να επιστρέψουν τα δανεικά.”

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ