Newsroom

Newsroom

Μπάστιαν: "Τσίπρας και Βαρουφάκης μακροπρόθεσμα πρέπει να πετύχουν"

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο γνωστός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, εκφράζει την πεποίθησή του πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός…

bastian wide

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κουρίρ», ο γνωστός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, εκφράζει την πεποίθησή του πως ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διαπραγματεύονται σκληρά και μακροπρόθεσμα πρέπει να πετύχουν, κάτι που θα φανεί από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Ο κ. Μπάστιαν έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους και είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της ΕΕ στην Ελλάδα στο διάστημα 2011-2013.

Για τον κίνδυνο ενός Grexit, επισημαίνει πως καμία πλευρά δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο, ενώ παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του, αν η κυβέρνηση θα κατορθώσει να έρθει σε συμφωνία με την Τράπεζα της Ελλάδας και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την εξασφάλιση ρευστότητας του ελληνικού κράτους και των ελληνικών τραπεζών.

Κατά την άποψή του, η τωρινή κατάθεση της αίτησης από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά μια συνεπή συνέχιση της ελληνικής στάσης, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να της παραχωρηθεί χρόνος έτσι ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, και με τον τρόπο αυτό ανοίγει για πρώτη φορά τα χαρτιά της.

Ο κ. Μπάστιαν, λέει ότι η Γερμανία και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας τονίζουν, ότι υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και δεν δέχονται επιλεκτικές τοποθετήσεις, και ως εκ τούτου μια αποδοχή της αίτησης από τους εταίρους της Ευρωζώνης θα εξαρτηθεί, σύμφωνα με την άποψή του, από το τί σημαίνει “πρόγραμμα”: ένα χρηματοδοτικό και μεταρρυθμιστικό στοιχείο, ή ένα συνολικό πακέτο, και τη λύση πρέπει να δώσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει πως δεν βλέπει κίνδυνο διάσπασης στο κόμμα εξαιτίας μιας προσέγγισης με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι συσπειρωμένη και έχει μεγάλη στήριξη από τον ελληνικό πληθυσμό.

Ο Γενς Μπάστιαν είχε διαμηνύσει πως “η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα” και είναι υπέρμαχος στο ότι θα πρέπει άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…