«Mπαρούτι» μυρίζει η ατμόσφαιρα στη Βραζιλία-Η πρώτη δήλωση Μπολσονάρου

Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον ηττημένο των εκλογών Ζαΐρ Μπολσονάρο να κάνει δήλωση αναγνώρισης του αποτελέσματος και να καλέσει τους οπαδούς του να φύγουν από τους δρόμους.

1000 15

Χρειάστηκε να περάσουν περισσότερες από 44 ώρες μετά το επίσημο αποτέλεσμα πριν ο ακροδεξιός τέως πρωθυπουργός της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο κάνει δήλωση για τις εκλογές. Δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα, αλλά ούτε παραδέχθηκε την ήττα του, στις προεδρικές εκλογές από τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Αρκέστηκε να υπογραμμίσει πως θα σεβαστεί το Σύνταγμα, ενώ σχολίασε πως οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την εκλογική αναμέτρηση, ήταν απόρροια «της αγανάκτησης και του αισθήματος αδικίας» πολλών ψηφοφόρων.

Απευθυνόμενος στους οπαδούς του που έχουν κλείσει τους δρόμους και έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία, προκαλώντας εκρηκτικό κλίμα στη χώρα και αναγκάζοντας το Ανώτατο Δικαστήριο να ζητήσει τη διάλυση των μπλόκων από την αστυνομία.

«Οι διαδηλώσεις είναι ευπρόσδεκτες», είπε έχοντας γύρω του υπουργούς και στενούς συνεργάτες, λέγοντας ότι ο κόσμος έχει αγανακτήσει από το αποτέλεσμα των εκλογών εκλογές, αλλά πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοί μας (της παράταξής μας) δεν μπορούν να είναι αυτές της Αριστεράς», πρόσθεσε.

«Θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας τα 58 εκατομμύρια Βραζιλιάνους που με ψήφισαν», πρόσθεσε. Στη συνέχεια έφυγε και άφησε ένα γερουσιαστή του κόμματός του Σίρο Νογουέιρα, να μιλήσει στους δημοσιογράφους, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά τη σύντομη ομιλία του Μπολσονάρου στο προεδρικό μέγαρο, και ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει τη μεταβίβαση της εξουσίας στην κυβέρνηση Λούλα.

 

Στο μεταξύ, ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, από την ώρα που ανακοινώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα είχε συγκαλέσει σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός Άμυνας, ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και άλλοι πρώην και νυν κρατικοί αξιωματούχοι.

 

Ο Μπολσονάρο θα πρέπει να παραδώσει την εξουσία στον Λούλα ντα Σίλβα την 1η Ιανουαρίου και τότε, καθώς θα χάσει την ασυλία του, είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

kontou fitsiou

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιες οι Ζωή Φίτσιου και η Μιλένα Κοντού

Το πρώτο της μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κωπηλασίας, που διεξάγεται στο Ζέγκεντ της Ουγγαρίας, πανηγύρισε…