Το «μπαλάκι» των ευθυνών έριξε στην επιτροπή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αναφορικά με την χαλάρωση των μέτρων, το άνοιγμα της εστίασης,  για διαδημοτικές μετακινήσεις, αλλά και το πως θα γιορτάσουμε το Πάσχα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Star

5278337

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Star παραδέχτηκε την αποτυχία του πιο παρατεταμένου lockdown στην Ευρώπη, ενώ ομολόγησε και τη φθορά της κυβέρνησής του υπό το βάρος των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων. Παράλληλα άφησε ανοιχτό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδωσε για άλλη μια φορά την αποτυχία των κυβερνητικών επιλογών στους πολίτες. «Γιατί το lockdown δεν είχε την ίδια αποτελεσματικότητα; Για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι η μετάλλαξη του ιού, η οποία τον κάνει πολύ πιο μεταδοτικό. Και ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική κούραση του κόσμου. Και στη φυσική κούραση του κόσμου είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να απαντήσει με παραπάνω καταστολή».

Όσο αφορά την λήψη αποφάσεων για την χαλάρωση των μέτρων   αλλά και το άνοιγμα της εστίασης  για ακόμη μια φορά μετέφερε την ευθύνη  στην  επιτροπή λοιμωξιολόγων, αλλά όπως τόνισε η επιτροπή εισηγείται, και η κυβέρνηση αποφασίζει, θέλοντας να δικαιολογήσει το άνοιγμα των σχολείων παρά το γεγονός ότι τα νούμερα δεν είναι ευνοϊκά, ενώ οι ΜΕΘ είναι στα κόκκινα.  Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλλει τις απόψεις της στην Επιτροπή, απάντησε: «Εμείς εκθέτουμε στην Επιτροπή βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και, ναι, δίνουμε στοιχεία. Η Επιτροπή πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το κόστος από το κλειστό λιανεμπόριο. Και η Επιτροπή, παραδείγματος χάρη, πρέπει να γνωρίζει ότι η προτίμηση της κυβέρνησης σε αυτή τη συγκυρία, εάν μιλάμε για άνοιγμα σχολείων, είναι πρώτα τα λύκεια και όχι πρώτα τα δημοτικά γιατί έχουμε το πρόβλημα των πανελληνίων εξετάσεων».

Πάσχα-Εστίαση

 «Όλοι ευχόμαστε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση όμως να σας απαντήσω ακόμη, έστω και αν αυτό μπορεί να ακούγεται δυσάρεστο στους συμπολίτες μας οι οποίοι μας ακούν. Θα ήταν ανεύθυνο εκ μέρους μου να υποκαταστήσω τον ρόλο των ειδικών. Οι ειδικοί θα μας το πουν αυτό. Έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες μπροστά μας να δούμε την πορεία της πανδημίας. Όλοι ευχόμαστε να μπορούμε να πάμε στα χωριά μας, στους τόπους καταγωγής μας για το Πάσχα. Δεν είμαι σε θέση να σας πω εάν». Όσο για την εστίαση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα μετά το Πάσχα, ποντάροντας στο «χαρτί» των self tests, για τα οποία πολλοί ειδικοί έχουν επισημάνει ότι αποτελούν εργαλεία, αλλά όχι τη μοναδική λύση για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. «Η εστίαση έχει ένα πρόβλημα. Όταν πρέπει να φας ή να πιεις τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Όσο αφορά  τη διαρροή των πληροφοριών σχετικά με τις έντονες διαφωνιές ορισμένων λοιμωξιολόγων -μεταξύ αυτών και του επικεφαλής της επιτροπής Σωτήρη Τσιόδρα- σχετικά με τον τρόπο επαναλειτουργίας των Λυκείων από τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ενστάσεις και διαφωνίες, κάνοντας λόγο για «αίσθηση ύπαρξης πολυφωνίας»,  επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς, τη διαφωνία του Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά και το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την επιτροπή.   Μάλιστα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα μέλη της επιτροπής που μειοψηφούν στη λήψη αποφάσεων δεν πρέπει να περιφέρουν στα ΜΜΕ τη διαφωνία τους.

Εμβολιασμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών από το φθινόπωρο. «Στην παρούσα φάση δεν θέλω να δημιουργήσω εστίες έντασης μέσα στα νοσοκομεία αλλά πρέπει να σας πω ότι τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να το ξαναδούμε το θέμα από διαφορετική οπτική γωνία».

«Πρέπει να καταστήσουμε απόλυτα σαφές ότι δεν μπορείς να είσαι υγειονομικός, να έχεις την ιερή αποστολή να φροντίζεις συμπολίτες μας οι οποίοι είναι άρρωστοι και εσύ ο ίδιος να μην προστατεύεσαι. Και με το να μην προστατεύεσαι εσύ και αφενός να κινδυνεύεις αλλά να κινδυνεύεις να διασπείρεις και τον ιό μέσα στον χώρο που είναι ταγμένος να παρέχει υπηρεσίες υγείας.

Κατά συνέπεια, ναι, πιστεύω ότι η συζήτηση πρέπει να ανοίξει. Δεν θέλω να ανοίξει τώρα αλλά πιστεύω ότι σε ουδέτερο χρόνο, το φθινόπωρο, πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα αυτό από την αρχή» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

 

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

ηφαιστιο

Iνδονησία: Ξύπνησε το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» – Συναγερμός για τσουνάμι (video)

Τουλάχιστον 11 χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εν μέσω φόβων για εξάπλωση τέφρας και…