Μπαλάκι οι ευθύνες για την ηλεκτροδότηση της Αττικής 

Στο τέλος, απλώς θα φταίνε τα δέντρα. 

5246193

Μπορεί η Μήδεια να υποχωρεί σταδιακά, ωστόσο τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία παραμένουν. Ο τραγικός απολογισμός της χθεσινής ημέρας, είναι τρεις νεκροί συμπολίτες μας, ένας κτηνοτρόφος στην Κρήτη και ακόμη δυο ηλικιωμένοι στην πολύπαθη Εύβοια, σε περιοχές όπου η ηλεκτροδότηση είχε διακοπεί από τη Δευτέρα. 

Τα τεράστια προβλήματα ωστόσο παραμένουν, με χιλιάδες σπίτια στην Αττική να βρίσκονται μέχρι αυτές τις ώρες χωρίς ρεύμα, και χωρίς θέρμανση, ενώ σε κάποιες περιοχές έχει διακοπεί και η υδροδότηση. Με σημερινή ανακοίνωση ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως ο αριθμός των μετρητών κατανάλωσης που ήταν εκτός λειτουργίας χθες τα μεσάνυχτα ήταν 70.000, ενώ «σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, σημαντικό μέρος των βλαβών έχει αποκατασταθεί και οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση των καταναλωτών συνεχίζονται. Οι βλάβες ήταν σήμερα σημαντικά περισσότερες σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (τα μεσάνυχτα 15 προς 16 Φεβρουαρίου, ήταν εκτός 30.000 μετρητές) και εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα Βόρεια προάστια της Αθήνας που επλήγησαν χθες από την σφοδρή κακοκαιρία. Διευκρινίζεται ότι ο αριθμός αναφέρεται σε μετρητές, που σημαίνει ότι αν σε μια πολυκατοικία υπάρχουν δέκα διαμερίσματα καταγράφονται δέκα μετρητές εκτός λειτουργίας σε ένα κτίριο». 

Σύμφωνα με προηγούμενη ενημέρωση του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές Μέσης Τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία. «Σε τμήματα των περιοχών αυτών παραμένουν σποραδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση καθώς η κακοκαιρία έχει πλήξει και το δίκτυο χαμηλής τάσης ενώ η πρόσβαση σε αρκετά σημεία εξακολουθεί να είναι δυσχερής. Το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική έχει ενισχυθεί με τεχνικούς από γειτονικές περιοχές για την επιτάχυνση των εργασιών ενώ γίνεται συντονισμός με τους Δήμους και το Στρατό για την διάνοιξη των οδών», επισημαίνει στην ανακοίνωση του ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Αν. Μάνος χαρακτήρισε «πρωτοφανή» την κατάσταση με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπος ο ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας ότι τέτοια κατάσταση δεν έχει επαναληφθεί εδώ και δεκαετίες. Όπως είπε, «τα μέτωπα ήταν ανοιχτά σε όλη την Ελλάδα, Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα, Ζαγόρι, Κρήτη, Βόρεια προάστια, στη συγκεκριμένη περίπτωση παραπάνω από 600 συνεργεία και 1500 εργαζόμενοι πανελλαδικά εργάζονταν στην αποκατάσταση των βλαβών».

Στα βόρεια προάστια σε 24ωρη βάση επιχειρούσαν παραπάνω από 400 άτομα και ουσιαστικά αυτά ενισχύονται τώρα με επιπλέον μονάδες που ήρθαν από περιοχές εκτός Αθηνών, διευκρίνησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ. «Πλέον των 50, 60 ατόμων ήδη έχουν αφιχθεί από χθες το βράδυ και εργάζονται στο πεδίο μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε αυτό το διήμερο είχαμε περίπου 84, 85 βλάβες σε κεντρικούς κορμούς τροφοδοσίας μέσα στις τάσεις, όπου οι 42, 43 έχουν αποκατασταθεί και μένουν οι υπόλοιποι 42, 43. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών μέχρι το βράδυ θα έχει ηλεκτροδοτηθεί, ούτως ώστε στη συνέχεια να δουλεύουν τα συνεργεία μας στις κατά τόπους παροχές, συνδέσεις και σε όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται. Θα δώσουμε έμφαση στα νοικοκυριά, τα οποία είναι πολλές ώρες χωρίς ρεύμα, άρα ξεκινάμε κατά προτεραιότητα από Διόνυσο, ‘Ανοιξη, ‘Αγιο Στέφανο και στη συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία. Ήδη σιγά σιγά ηλεκτροδοτούνται κομμάτια αυτών των περιοχών», σημείωσε ο κ. Μάνος.
Παράλληλα εξήγησε ότι όταν είναι 800 δέντρα σπασμένα στο δίκτυο, σημαίνει ότι κάθε δύο λεπτά ένα δέντρο σπάει, πέφτει πάνω στο δίκτυο και κάνει ζημιά. «Όσο γρήγορα και να προσπαθείς να αποκαθιστάς τις βλάβες ο αριθμός και η συχνότητα είναι τεράστιος. Εν τούτοις τα συνεργεία μας, οι εργολάβοι, οι συνεργάτες μας σε συνεργασία και βοήθεια με την Πολιτική Προστασία κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ούτως ώστε να επιστρέψει το ρεύμα το γρηγορότερο στους συνανθρώπους μας», επισήμανε ο. κ Μάνος ενώ προσέθεσε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών γραμμών θα δοθεί μέχρι σήμερα το βράδυ αργά. 

Πολιτική Προστασία και Περιφέρεια ρίχνουν τις ευθύνες στον ΔΕΔΔΗΕ…Και στα δέντρα. 

Μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «σήμερα μέχρι αργά το βράδυ η συντριπτική πλειονότητα των βλαβών θα έχει αποκατασταθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα». Πρόσθεσε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι το ζήτημα της αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, το οποίο έχει υποστεί συντριπτικές ζημιές μιας και εκατοντάδες δέντρα έχουν πέσει συμπαρασύροντας τα δίκτυα και ειδικά στο βόρειο και ανατολικό κομμάτι της Αττικής οι ζημιές είναι εκτεταμένες. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι πρόκειται για μία από τις σφοδρότερες κακοκαιρίες και χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας, ωστόσο το φαινόμενο είναι ήδη σε ύφεση και αυτή τη στιγμή ο «αγώνας» δίνεται στην περιοχή της Κρήτης. Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς γνωστοποίησε ότι από τις 4 το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, όμως το μεγάλο μέτωπο είναι το ζήτημα της ηλεκτροδότησης. 

Να αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος κάλεσε τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) ο Γιώργος Πατούλης, με αφορμή αναφορές που έκαναν λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας.

 

«Είναι ψέμα ότι δεν υπήρχε προσβασιμότητα για να επιδιορθωθούν βλάβες, στην Πεύκη, στη Λυκόβρυση στο Ψυχικό, στο Μαρούσι. Παραμύθια ότι ήταν κλειστοί οι δρόμοι. ‘Ολη η Ελλάδα δεν είναι ο Διόνυσος», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ξεχνώντας πως ακόμη και η Β. Σοφίας, ένας από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας, έμεινε κλειστή επί αρκετές ώρες, λόγω της πτώσης ενός δέντρου. 
Παράλληλα εξαπολύοντας πυρά κατά του ΔΕΔΔΗΕ, επεσήμανε πως δεν είναι υπεύθυνοι οι Δήμοι για το κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται κοντά σε κολώνες της ΔΕΗ και πως όταν τελούσε χρέη Δημάρχου ο ίδιος, ο ΔΕΔΔΗΕ κάποιες φορές δεν ερχόταν για την απομάκρυνση των δέντρων, ακόμη και όταν τους καλούσαν. 

Για τα σπίτια που βρίσκονται για παραπάνω από 48 ώρες χωρίς ρεύμα, τόνισε πως «ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υπεύθυνος να προλάβει την επικινδυνότητα». Για την προσβασιμότητα στις περιοχές της Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης ανέφερε πως : «Η δική μας αρμοδιότητα ήταν και είναι, να διατηρήσουμε τους κεντρικούς άξονες του οδικού δικτύου ανοιχτούς και το κάναμε επί τρείς ημέρες. Παρά τα προβλήματα που υπήρχαν, εμείς διατηρήσαμε τον κεντρικό άξονα ανοιχτό», παρά τις αμέτρητες καταγγελίες πολιτών που δεν μπόρεσαν να μετακινηθούν χθες. 

Αυτό που απέφυγε να αναλύσει ωστόσο ο Γιώργος Πατούλης, είναι εάν η Περιφέρεια είχε καλέσει τις προηγούμενες ημέρες τον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο συντονισμού, εάν τα δέντρα που έπεσαν είναι μόνο δέντρα τα οποία είχε στην αρμοδιότητα του ο ΔΕΔΔΗΕ ή εάν δεν μερίμνησαν Δήμοι και Περιφέρειες για το κλάδεμα των δέντρων που έπεσαν και έκλεισαν δρόμους. Τη στιγμή που τις προηγούμενες ημέρες πριν την άφιξη της «Μήδειας», τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Πολιτική Προστασία δήλωναν πανέτοιμοι για την κακοκαιρία. 

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

Κασσελάκης 1

Κασσελάκης: «Ξέμεινε» στην Αστυπάλαια και του τραγούδησαν το «Bella Ciao» σε ταβέρνα (video)

«Δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την περιοδεία μας προς Χάλκη και Σύμη λόγω των…

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

fourthiotis 45 0

Συνελήφθη ο παρουσιαστής Κώστας Μιναρετζής για απόπειρα εκβίασης – Αναζητείται ο Μένιος Φουρθιώτης

Δικογραφία σε βάρος του 56χρονου παρουσιαστή Κώστα Μιναρετζή και του 39χρονου εκδότη Μένιου Φουρθιώτη, σχηματίστηκε…

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Κρήτη

Συναγερμός στην Κρήτη: Μεγάλη φωτιά κοντά στον ναύσταθμο στη Σούδα – Μήνυμα του 112 για εκκένωση (video)

Στη Σούδα επιχειρούν συνολικά 55 πυροσβέστες με 17 οχήματα και 2 πεζοπόρα

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

InCollage 20240423 092006837

Έλον Μασκ: To σχόλιο του στο Twitter για την Ελένη Τσολάκη – «Ένας πολύ όμορφος τρόπος να ξυπνάς στην Ελλάδα»

Ο ιδιοκτήτης του Twitter (X), Έλον Μασκ, φαίνεται να εντυπωσιάστηκε από τον τρόπο που παρουσίαζε…