Μπαλάφας: "Τρέχει" το πρόγραμμα "ΕΣΤΙΑ" για πρόσφυγες – Τι ανέφερε ο υφυπουργός

Στην αύξηση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών τις προηγούμενες ημέρες και σε θέματα που αφορούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, όπως το πρόγραμμα ενοικίασης καταλυμάτων «ΕΣΤΙΑ», οι προπληρωμένες κάρτες, η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η συνάντηση για το προσφυγικό στο Παρίσι, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στην ΕΡΤ.

59a5519f1dc524005b8b4a58

Ερωτηθείς για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και την αύξηση των ροών που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο κ. Μπαλάφας επισήμανε, ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια συμφωνία με ατέλειες, η οποία όμως έχει εξυπηρετήσει την Ελλάδα. Διότι έβαλε φρένο στις μεγάλες ροές που υπήρχαν μέχρι τον Μάρτιο 2016, με αποτέλεσμα να έρχονται πλέον λιγότεροι από 100 άνθρωποι καθημερινά.

«Παρακολουθούμε την αύξηση στις ροές, που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ώστε να δούμε πώς θα την αντιμετωπίσουμε.

Δεν μπορεί να είναι κανείς απόλυτος, για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η αύξηση των ροών, κατά καιρούς, από την Τουρκία. Μπορεί να έχει να κάνει με τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών, μπορεί να χρησιμοποιείται από την πλευρά της γείτονος χώρας ως μέσο πίεσης για τη σχέση της με την Ευρώπη. Σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, γιατί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα δεν είναι μόνο θέμα δικαιωμάτων των προσφύγων-μεταναστών, αλλά και ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, εθνικής ασφάλειας, ένα οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα».

Σχετικά με την πορεία του προγράμματος ΕΣΤΙΑ που αφορά την ενοικίαση καταλυμάτων για 22.000 θέσεις φιλοξενίας και την παροχή μετρητών μέσω προπληρωμένων καρτών, ο κ. Μπαλάφας ανέφερε πως «έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές η μεταφορά και εγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα, όπως και η ενίσχυση με ένα μικρό ποσό, ώστε οι οικογένειες να εξυπηρετούνται από τις τοπικές αγορές για τις ανάγκες τους και να συμβάλλουν έτσι και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας».

Εξήγησε, ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν βγαίνουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δίνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες.

«Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη μέχρι τα μέσα του 2018, νομίζω όμως ότι και στη συνέχεια, μέσω άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, θα συνεχιστούν τα προγράμματα αυτά μέχρι όποιο διάστημα χρειαστεί. Δεν μπορούμε, ούτε εμείς ούτε η Ιταλία, ως χώρες υποδοχής, να αντιμετωπίσουμε το πανευρωπαϊκό προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα χωρίς χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, που έγινε στο Παρίσι, ξεκαθάρισε πως αφορούσε το κεντρικό και δυτικό τμήμα της Μεσογείου και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν συμμετείχε.

Συγκεκριμένα, είχε ως στόχο να συζητηθούν, υπό το πρίσμα των αλλαγών που επέρχονται στην περιοχή της Μεσογείου, η κατάσταση στις χώρες της Αφρικής και η αύξηση των ροών προς την Ιταλία και την Ισπανία από τα παράλια της Λιβύης. «Όπως είναι φυσικό» συμπλήρωσε, «ορισμένα συμπεράσματα από τη συνάντηση θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του κ. Μακρόν στη χώρα μας, μαζί με τα υπόλοιπα ζητήματα. Η σύνθεση των συμμετεχόντων ήταν γνωστή και αφορούσε αποκλειστικά αυτές τις χώρες».

Eurovision 2024: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (Video)

Eurovision 2024: Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους του Μάλμε κατά της συμμετοχής του Ισραήλ (Video)

«Είμαι φαν της Γιουροβίζιον και ραγίζει η καρδιά μου, αλλά την μποϊκοτάρω». Περίπου 5.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην…