Μπακογιάννη, Βενιζέλος, Μ. Μουσταφά: Σημαντικό βήμα η εθελοντική εφαρμογή της Σαρία, αλλά με στόχο την πλήρη κατάργησή της

Σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτήρισαν οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά, τον πρόσφατο νόμο σχετικά με την εθελοντική εφαρμογή του νόμου της Σαρία.

5a6f992c1dc52472678b4587

Οι τοποθετήσεις του έγιναν , κατά την αποψινή δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου με θέμα: “Σαρία και Ιεροδίκης: είναι επαρκής η νέα νομοθετική ρύθμιση;”.

Για να είναι ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση ολοκληρωμένη και επαρκής, θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να προχωρήσει στην ολοκληρωτική κατάργηση του ισλαμικού νόμου της Σαρία, τόνισαν οι ομιλητές.

Με βάση την Σαρία, οι Έλληνες μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, μπορούν να προσφύγουν στη δικαιοδοτική αρμοδιότητα του μουφτή για υποθέσεις όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η κηδεμονία ανηλίκων και η κληρονομιά, ενώ οι αποφάσεις των ιεροδικείων ελέγχονται από τα δικαστήρια.

“Η ορθή και ολοκληρωμένη λύση, είναι η κατάργηση της Σαρίας και η υπαγωγή όλων των σχετικών διαφορών και υποθέσεων στον αστικό κώδικα και στη δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων” ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε ως ένα «αναγκαστικό, μεταβατικό βήμα που η συμβατότητά του με το Σύνταγμα, την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία των δικαιωμάτων του ανθρώπου διασώζεται οριακά και για μικρό χρονικό διάστημα», καθώς αναμένεται η απόφαση της μείζονος σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο είναι δυνατή η εφαρμογή της Σαρίας σε υπόθεση κληρονομικής διαφοράς μεταξύ Ελλήνων μουσουλμάνων της Θράκης.

«Η απόφαση αυτή θα μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο και θα επιλύσει ό,τι υπάρχει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα, θα μπορούσαν να διαχωριστούν οι διοικητικές αρμοδιότητες του ιεροδίκη από τον Μουφτή, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός.

«Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς τζαμί και παράλληλα είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την Σαρία, και δεν είμαστε η μόνη που έχουμε μουσουλμανική μειονότητα», είπε από την πλευρά της η πρώην υπουργός και βουλευτής Αθηνών Ντόρα Μπακογιάννη.

“Η Σαρία είναι ασύμβατη με τις σύγχρονες ανοικτές κοινωνίες, αντιτίθεται στην ισότητα των πολιτών ενώπιον του νόμου, στην αρχή της ισότητας των φύλων και στην αρχή της δίκαιης δίκης”, τόνισε και συνέχισε: “Στις ισλαμικές χώρες, η Σαρία υπέχει θέση αστικού κώδικα και είναι γραπτός νόμος και επιδέχεται εκσυγχρονισμό από τα νομικά όργανα. Στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής παράδοξο: Η Σαρία δεν έχει γραπτή μορφή και δεν υπάρχει όργανο για τον εκσυγχρονισμό της. Δεν υπάρχει δυνατότητα έφεσης. Η ελληνική περίπτωση είναι το πιο αναχρονιστικό παράδειγμα και θυμίζει απευθείας Οθωμανική Αυτοκρατορία».

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε τέλος, ότι στη συντριπτική της πλειοψηφία η μειονότητα της Θράκης θέλει την κατάργηση της Σαρίας και πρόσθεσε ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα ψηφιζόταν από όλα τα κόμματα. “Μια σύγχρονη ελληνική ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν μπορεί να έχει πολίτες δευτέρας κατηγορίας” παρατήρησε.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι για μας παρήγορη και ελπιδοφόρα, γιατί υπάρχουν σε εκκρεμότητα πολλές υποθέσεις που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους, ανέφερε ο Μουσταφά Μουσταφά, βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ. «Η απαλλαγή των μουφτήδων από τις δικαιοδοτικές αρμοδιότητες, είναι μια συζήτηση στην κοινωνία των πολιτών αλλά και μέσα στην Αριστερά, που κρατά από το 1974», είπε ο κ. Μουσταφά σημειώνοντας ότι «συζητάμε για ένα πράγμα το οποίο έχει ήδη ξεπεραστεί από την ίδια την κοινωνία. Αυτό δεν αποτελεί άποψη μιας μερίδας ανθρώπων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών στη Θράκη πέρα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις».

Ο κ. Μουσταφά ανέφερε επίσης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια «το 99% των κληρονομικών υποθέσεων διευθετούνται σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, ενώ στην πλειοψηφία των υποθέσεων, τα θέματα της επιμέλειας των παιδιών παραπέμπονται στα αστικά δικαστήρια».

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμού – «Δεν γινόταν άλλο» (video)

1100 e9fe6f8d 3499 412c 810b 6c532298735a 1

Σοφία Πολυζωγοπούλου: Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου Λύτρα μετά τον ξυλοδαρμού – «Δεν γινόταν άλλο» (video)

«Προσπαθώ να διαφυλάξω την ψυχική μου και σωματική μου υγεία», τονίζει η Σ. Πολυζωγοπούλου

Μωραΐτης: «Από μένα καληνύχτα Αλέξη» – Η αιχμηρή ανάρτηση για την παρουσία της Νέας Αριστεράς στο Ινστιτούτο Τσίπρα

6254056

Μωραΐτης: «Από μένα καληνύχτα Αλέξη» – Η αιχμηρή ανάρτηση για την παρουσία της Νέας Αριστεράς στο Ινστιτούτο Τσίπρα

«Ο λαός τους έστειλε στα αζήτητα της Ιστορίας και εκείνος τους αποκατέστησε», αναφέρει ο Νίκος…

Η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στον Τσίπρα και το «Ολαντρέου» – Η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (video)

παπ τσιπρ

Η αναφορά του Γιώργου Παπανδρέου στον Τσίπρα και το «Ολαντρέου» – Η αντίδραση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ (video)

Ελαφρώς αμήχανη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στο… «κάρφωμα» του Γιώργου Παπανδρέου

Η Ρούλα Κορομηλά «καρφώνει» τη Ζήνα Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα: «Πάμε καλά;»

koromila

Η Ρούλα Κορομηλά «καρφώνει» τη Ζήνα Κουτσελίνη μετά τη δήλωση για τον Απόστολο Λύτρα: «Πάμε καλά;»

Η παρουσιάστρια δεν δίστασε να κάνει το δικό της αιχμηρό σχόλιο στο Χ (πρώην Twitter)…