Newsroom

Newsroom

Μπάιντεν: «Γυναίκες θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους»

Σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα».

1000 27

Την απογοήτευσή του για την κατάργηση της άμβλωσης στις ΗΠΑ εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν. Σε έκτακτο διάγγελμά του μετά την απόφαση που πήρε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να καταργήσει το δικαίωμα των γυναικών στην έκτρωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για μια «θλιβερή ημέρα». Νωρίτερα, η αμερικανική συντηρητική δεξιά υποδέχθηκε με θέρμη την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που «πετάχτηκε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ η αριστερά και πολλές οργανώσεις από την άλλη δεσμεύτηκαν ότι θα συνεχίσουν να «μάχονται» για να υπερασπίζονται αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε  ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα “τραγικό λάθος” και το αποτέλεσμα “εξτρεμιστικής ιδεολογίας”.

Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο” , ενώ  ξεκαθάρισε ότι  «οι ΗΠΑ επιστρέφουν 150 χρόνια πίσω», υπογραμμίζοντας ότι με αυτήν την απόφαση «οι γυναίκες θα μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους».

Ο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και πρόσθεσε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να στηρίξει και να υπερασπιστεί τις γυναίκες σε πολιτείες όπου θα απαγορευτεί η άμβλωση, και ιδίως το δικαίωμά τους να ταξιδέψουν σε άλλη πολιτεία. 

Παράλληλα ο Μπάϊντεν εκτόξευσε, αιχμές προς τον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο λέγοντας ότι «τρεις δικαστές που διορίστηκαν από έναν πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ, που ήταν στην καρδία της σημερινής απόφασης για την καταστρατήγηση ενός βασικού δικαιώματος για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα. Η απόφαση αυτή, όμως, είναι αποτέλεσμα εσκεμμένων προσπαθειών δεκαετιών να ανατρέψουν την ισορροπία του Δικαίου μας».

Καταλήγοντας ανέφερε: Τίποτα δεν τελείωσε.  

 

Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν

 

Ποιες πολιτείες στις ΗΠΑ δεσμεύονται να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση 

Εν τω μεταξύ, το Yπουργείο Δικαιοσύνης θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της αναπαραγωγικής ελευθερίας και οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες μπορεί να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας στον βαθμό που επιτρέπεται από την ομοσπονδιακή νομοθεσία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέριλ Γκάρλαντ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για το δικαίωμα στην άμβλωση.

«Αυτή η απόφαση προκαλεί ένα καταστροφικό πλήγμα στην αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ. Θα έχει άμεσο και μη αναστρέψιμο αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων σε ολόκληρη τη χώρα» ξεκαθάρισε ο Γκάρλαντ σε ανακοίνωσή του. «Και αυτό θα είναι πολύ δυσανάλογο ως προς την επίδρασή του – με τα μεγαλύτερα βάρη να τα νιώθουν οι έγχρωμοι και εκείνοι με περιορισμένα οικονομικά μέσα».

Παράλληλα, τρεις προοδευτικές πολιτείες στη δυτική ακτή ανακοίνωσαν ότι δεσμεύονται από κοινού να υπερασπιστούν το δικαίωμα στην άμβλωση, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

«Οι κυβερνήτες της Καλιφόρνια, του Όρεγκον και της Ουάσινγκτον δεσμεύτηκαν σήμερα να υπερασπιστούν την πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένων της άμβλωσης και της αντισύλληψης, και δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν τους ασθενείς και τους γιατρούς από προσπάθειες άλλων πολιτειών να εξάγουν την απαγόρευση της άμβλωσης στις πολιτείες μας», τόνισαν σε ανακοίνωσή τους.

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Σούζη

Xριστίνα Σούζη: «Πολικός αεροχείμμαρος γιοκ! Πολικές θερμοκρασίες γιοκ!» – H πρόγνωση της για τις επόμενες μέρες (video)

Η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ δεν συμφωνεί με τις προβλέψεις για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για…

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

2579781

Νίσυρος: Περισσότερα από 6 παιδιά κατήγγειλαν κακοποίηση – «Έπεσα σε παγίδα»…λέει ο αρχαιοφύλακας (Video)

«Ξεπεράστηκαν φόβοι και ντροπές και άρχισαν να μιλάνε» ανέφερε ο διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου Νισύρου,…

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

ΕΡΤ

Τρελάθηκε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ με την πρόκριση του Ολυμπιακού: «Τρία πέναλτι έπιασε ο άτιμος ο Τζολάκης» (video)

«Ο Μεντιλίμπαρ έχει αποδείξει ότι έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας», είπε ο Κώστας Παπαδόπουλος μιλώντας…