Newsroom

Στάθης Πάνος, Αντώνης Ρηγόπουλος

Μπάχαλο με την είσοδο των ανήλικων 12-17 στην εστίαση: Εκδόθηκαν «δίδυμα» ΦΕΚ με διαφορετικό περιεχόμενο;

Δύο αντιθετικά ΦΕΚ προκάλεσαν ενημερωτικό χάος στους επιχειρηματίες της εστίασης - Καμία επισήμανση ότι έγινε λάθος

5342945 1

Ένα πρωτοφανές μπάχαλο δημιουργήθηκε με αφορμή τη δημοσίευση του ΦΕΚ με τις προβλέψεις για τα νέα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και του περιορισμού των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων σε ανεμβολίαστους πολίτες. Συγκεκριμένα, όπως όλα δείχνουν, εκδόθηκαν δύο διαφορετικά ΦΕΚ με ίδιο αριθμό τεύχους, ίδιους αριθμούς πρωτοκόλλων και χωρίς καμία επισήμανση περί επανεκτύπωσης λόγω λάθους, προκαλώντας πολλαπλές παρανοήσεις.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Σήμερα το πρωί, δεκάδες ενημερωτικές σελίδες, οι οποίες παρέπεμπαν στο τεύχος Β’ 4206 του ΦΕΚ, οι ανήλικοι 12-17 ετών τόνιζαν ότι θα επιτρεπόταν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους καταστημάτων εστίασης μόνο εφόσον διέθεταν ενεργό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Το μέτρο ήδη από το πρωί είχε αρχίσει να δημιουργεί αντιδράσεις καθώς διαπιστώθηκε ότι η μη πρόβλεψη άλλων επιλογών για τους ανεμβολίαστους εφήβους, πρακτικά οδηγούσε σε de facto υποχρεωτικότητα εμβολιασμού. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε και το γεγονός ότι μια οικογένεια στην οποία οι γονείς έχουν εμβολιαστεί πλήρως και τα παιδιά όχι, θα αποκλειόταν από την πρόσβαση σε όλα τα κλειστά καταστήματα εστίασης.

Το ΦΕΚ στο οποίο βασίζονταν τα ρεπορτάζ ήταν το 4206 και το οποίο στον πίνακα με τα μέτρα ανά τομέα, ανέφερε για την εστίαση:

16. Εστίαση (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:
[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή 
[β] πιστοποιητικού νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. 
Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου, στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

 Μάλιστα, αγορανομικός υπεύθυνος σε τρία καταστήματα εστίασης και ιδιοκτήτης καταστήματος και ο ίδιος, δήλωσε στο koutipandoras.gr ότι η ενημέρωση που είχε και εφάρμοζε από το πρωί στα καταστήματα που λειτουργούσαν υπ’ ευθύνη του ήταν ακριβώς όσα αναφέρονται παραπάνω στο ΦΕΚ, απαγορεύοντας δηλαδή την πρόσβαση σε οποιονδήποτε ανήλικο άνω των 12 που δεν είχε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.

Ωστόσο, λίγο αργότερα άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια διαφορετικές πληροφορίες καθώς πολλοί είχαν διαφορετική ενημέρωση.

Στην πραγματικότητα το ΦΕΚ είχε αντικατασταθεί με νέο το οποίο είχε διαφορετικό περιεχόμενο ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Συγκεκριμένα, το ΦΕΚ το οποίο μπορεί να βρει κανείς αυτή τη στιγμή αναρτημένο στον επίσημο ιστότοπο του Εθνικού Τυπογραφείου έχει ακριβώς τον ίδιο αριθμό φύλλου (Β’4206), ίδια ημερομηνία (12/9/2021), τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου (56245) και την ίδια έγκυρη ψηφιακή υπογραφή, με το προηγούμενο. Η μόνη διαφορά είναι στην ώρα που μπήκε η ψηφιακή υπογραφή, καθώς το δεύτερο ΦΕΚ έχει υπογραφεί στις 21:46 EEST.

Στο δεύτερη αυτή εκδοχή του ΦΕΚ, φαίνεται πως η μοναδική διαφορά δεν είναι άλλη από αυτή που είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις σήμερα το πρωί. Έτσι λοιπόν, το ΦΕΚ (που πλέον ισχύει) αναφέρει:  

Οι ως άνω υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω. 
Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου και οι ανήλικοι έως δεκαεπτά (17) ετών βεβαίωση διαγνωστικού ελέγχου (rapid test), στην οποία προβαίνει είτε οιοσδήποτε γονέας, ακόμα και μη έχων την επιμέλεια, είτε κηδεμόνας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10. Δεν απαιτείται φυσική παρουσία του γονέα ή κηδεμόνα.

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο να υπάρξει λάθος σε κάποιο ΦΕΚ και αυτό να αντικατασταθεί από άλλο, δεν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει σπανίως και υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις, καθώς προστίθεται στην αρχή του εγγράφου η φράση «το παρόν επανεκτυπώθηκε λόγω λάθους». Η ένδειξη για παράδειγμα έχει προστεθεί σε ΦΕΚ του Ιουνίου του 2021 όπως φαίνεται και στην εικόνα που ακολουθεί. 

Το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει εδώ είναι το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν στα ΜΜΕ δύο διαφορετικά ΦΕΚ με πανομοιότυπη πρώτη σελίδα, αλλά διαφορετικό περιεχόμενο, προκαλώντας απόλυτη σύγχυση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο απασχολεί χιλιάδες επιχειρηματίες της εστίασης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το όλο μπέρδεμα έγινε την πρώτη ημέρα του ανοίγματος των σχολείων και αφορούσε τις κατεξοχήν ηλικίες που θα επισκέπτονταν τις καφετέριες μετά τον αγιασμό. 

Παράλληλα ανακύπτει και το ζήτημα του κατά πόσον ήταν προετοιμασμένη η κυβέρνηση για την επιβολή των συγκεκριμένων μέτρων, ιδιαίτερα αν πράγματι η αλλαγή έγινε ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η αρχική ρύθμιση και επιχειρήθηκε με αυτόν τον τρόπο να περιοριστεί η επικοινωνιακή ζημιά… «ησύχως».

Όσον αφορά τη νομική ορθότητα της αντικατάστασης ενός ΦΕΚ με ένα άλλο διαφορετικού περιεχομένου, χωρίς τις κατάλληλες ενδείξεις, είναι ζήτημα των νομικών να αποφανθούν αν και τα δύο έγγραφα είναι σε θέση να παράγουν νομικά αποτελέσματα.

Επισήμανση: ακολουθούν ολόκληρα τα PDF των δύο ΦΕΚ που αναφέρονται παραπάνω

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ