Newsroom

Newsroom

Το μουσουλμανικό τέμενος είναι πλέον γεγονός

Μια ξενάγηση στο τέμενος ενόψει της επίσημης έναρξης λειτουργίας του.

EK temenos

Το πολυαναμενόμενο μουσουλμανικό τέμενος παρουσιάστηκε στις 7 Ιουνίου στη μουσουλμανική κοινότητα και στους εκπροσώπους του Τύπου, παρόλο που επισήμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία του.

Η Αθήνα γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα στην Ευρώπη στην οποία θα λειτουργήσει δημόσιο τέμενος, αλλά αυτό επισήμως θα γίνει μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου το οποίο εποπτεύεται από το κράτος και απαιτούνται διαδικασίες πρόσληψης ακόμη και του ιμάμη, η επιλογή του οποίου έχει ήδη γίνει.

Το τέμενος, το οποίο βρίσκεται στον Βοτανικό (Ιερά Οδός 114), περιλαμβάνει εξωτερικά χώρο στάθμευσης, πλατεία, παιδική χαρά και ένα σιντριβάνι. Είναι ανοιχτό για όλους τους Αθηναίους και η επίσκεψη στο εσωτερικό του είναι απαγορευτική μόνο για όσους δεν βγάζουν τα παπούτσια τους, όπως επιβάλλει άλλωστε ο κανονισμός. Μπορεί να φιλοξενήσει 300 πιστούς και 50 πιστές. Στο εσωτερικό δεσπόζει το «μιχράμπ», η ιερή κόγχη προσανατολισμένη στην κατεύθυνση της Μέκκας, κατασκευασμένο από Αιγύπτιο μουσουλμάνο τεχνίτη με τις απαραίτητες γνώσεις, ενώ το χαλί της προσευχής κατασκευάστηκε στο Ιράν.

Ξενάγηση στον χώρο από τον εκπρόσωπο της κοινότητας

Στον χώρο μας ξενάγησε ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Σιιτών Μουσουλμάνων Ελλάδος και μέλος της επιτροπής του τεμένους Ασίρ Χαϊντέρ, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας και για την ημερομηνία λειτουργίας του, την απουσία μιναρέ αλλά και για τον συμβολισμό του.

«Για να εγκαινιαστεί πρέπει να γίνουν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί και να συμπληρωθούν οι απαραίτητες θέσεις, κάτι που θα γίνει μετά τις εκλογές. Το τέμενος έχει ολοκληρωθεί εξωτερικά και εσωτερικά. Είναι συμβολικό έργο και μεγάλο δώρο της ελληνικής πολιτείας προς τη μουσουλμανική κοινότητα. Το θεωρούμε το πιο ιερό σημείο για μας στην Αθήνα. Δεν υπάρχουν περιορισμοί και διακρίσεις για κανέναν επισκέπτη. Ζούμε χρόνια στην Ελλάδα και υπάρχει μεγάλος σεβασμός και στη χώρα αλλά και στους συμπολίτες μας. Σχετικά με τον μιναρέ, αυτό είναι καθαρά αρχιτεκτονική παράδοση. Δεν αποτελεί μέρος της θρησκείας, καθώς είναι καθαρά παραδοσιακό στοιχείο το οποίο επίσης λείπει από πολλά τεμένη σε διάφορα σημεία του κόσμου. Το εσωτερικό του τεμένους, που είναι και το βασικότερο, πληροί απόλυτα τις απαραίτητες προδιαγραφές και προϋποθέσεις».

Τη θέση του πρώτου ιμάμη στο τέμενος θα έχει ο Σίντι Μοχάμεντ Ζακί, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας ως οικονομικός μετανάστης πριν από 25 χρόνια, είναι Ελληνας πολίτης, γεννημένος στο Μαρόκο. Είναι πτυχιούχος φυσικής και μαθηματικών, έχει κάνει ειδικές σπουδές μουσουλμανικής θεολογίας και είναι πατέρας τριών παιδιών. Είναι πρόσωπο απολύτως αποδεκτό από την κοινότητα για τον συγκεκριμένο ρόλο που αναλαμβάνει και στον χαιρετισμό του είπε: «Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που μας δέχτηκε σαν Ελληνες πολίτες και μουσουλμάνους, όπως και το κράτος που μας βοήθησε για να υπάρξει αυτός ο χώρος. Το ισλάμ είναι θρησκεία της ειρήνης, της αδελφότητας, της ενότητας, της ένωσης και δεν ξεχωρίζει κανένας. Το τέμενος είναι πλέον γεγονός και μπορούμε να προσευχόμαστε. Σε ένα σημείο στο Κοράνι ο Αλλάχ λέει ‘‘Λαέ, σας έχω δημιουργήσει από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό. Και σας έχω φτιάξει σαν ομάδα. Σαν λαό. Για να γνωριστείτε μεταξύ σας. Ο καλύτερος για τον Αλλάχ είναι αυτός που προσφέρει στην ανθρωπότητα’’».

Ηταν και ο Γαβρόγλου στην παρουσίαση

Στην παρουσίαση του τεμένους παρέστη και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Το τέμενος της Αθήνας δεν είναι ένα ιδιωτικό τζαμί καθώς δεν ανήκει σε κανέναν γιατί ανήκει σε όλους και όλες μας. Είναι δημόσιο τζαμί σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Εδώ ιδιοκτήτης δεν είναι ούτε ένα πρόσωπο ούτε μία κοινότητα ούτε ένας σύλλογος ούτε μία ξένη χώρα».

Η επίσημη ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του τεμένους παραμένει άγνωστη, όπως και η ημερομηνία της πρώτης προσευχής. Το σίγουρο είναι πως πλέον αποτελεί πραγματικότητα. Η μουσουλμανική κοινότητα μας πρόσφερε ακόμη μια φορά τη φιλοξενία της παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω της ζέστης. Η Ιερά Οδός δικαιολογεί την ονομασία της, καθώς εκεί πλέον ενώνονται διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμοί, με απόλυτο σημείο ταύτισης όλων ότι είμαστε συμπολίτες και κυρίως συνάνθρωποι.

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

6200552

Ξύλο στη Βουλή: Το ιατρικό ανακοινωθέν για τον Γραμμένο μετά την επίθεση Φλώρου – Οι τελευταίες πληροφορίες

Τι αναφέρει το ιατρικό ανακοινωθέν, όπως το ανακοίνωσε ο βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Κώστας Χύτας.

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.