Μουσικοί Βορείου Ελλάδος: Όχι πρόστιμα στους μουσικούς του δρόμου

Η ανεκτικότητα είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας και θεωρούμε πως αφορά άμεσα την αστυνόμευση και τις συνέπειές της. 

NewsRoom 09/11/2020 | 16:47

Ζητάμε άμεση παρέμβαση των προϊστάμενων δικαστικών αρχών ώστε να αρθεί το εξοντωτικό πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στην Μουσικό του Δρόμου στην Θέρμη στις 07/11/2020. Πρόσθετα καλούμε τον Δήμο να πάρει ευνοϊκή θέση υπέρ της θιγόμενης για το ζήτημα.

«H πάγια πλέον θέση του ΣΜΒΕ σε ό,τι αφορά την άσκηση της τέχνης της Μουσικής στον δρόμο είναι ξεκάθαρη ήδη εδώ και τρία χρόνια. Ο νόμος περί επαιτείας ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ επίσημα από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Άμεσο αποτέλεσμα είναι πως οι Μουσικοί δύνανται νομίμως πια, να ασκούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ την δραστηριότητά τους αυτή, στον δρόμο και στους Δημόσιους χώρους» σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο Συλλόγος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, που ζητά να αρθεί το εξοντωτικό πρόστιμο λόγω lockdown, με αφορμή περιστατικό σε μουσικό του δρόμου που του επεβλήθη πρόστιμο στη Θέρμη.

Παράλληλα σημειώνει ότι η ανεκτικότητα στους μουσικούς του δρόμου είναι επιβεβλημένη, τις ημέρες αυτές και ζητά να αρθεί το εξοντωτικό πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε σε Μουσικό του Δρόμου στην Θέρμη στις 07/11/2020.

H ανακοίνωση του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος (ΣΜΒΕ):

H πάγια πλέον θέση του ΣΜΒΕ σε ότι αφορά την άσκηση της τέχνης της Μουσικής στον δρόμο είναι ξεκάθαρη ήδη εδώ και τρία χρόνια. Ο νόμος περί επαιτείας ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ επίσημα από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Άμεσο αποτέλεσμα είναι πως οι Μουσικοί δύνανται νομίμως πια, να ασκούν ΕΛΕΥΘΕΡΑ την δραστηριότητά τους αυτή, στον δρόμο και στους Δημόσιους χώρους.

Αν και εφόσον στοιχειοθετούνται παραβάσεις, σε διατάξεις περί ηχορύπανσης η παραβίασης ωραρίου κοινής ησυχίας ακολουθείται η νόμιμη οδός, για αυτόν που παραβιάζει τις διατάξεις αυτές. Το ίδιο ισχύει και για τις υγειονομικές διατάξεις που αφορούν στην πανδημία και τις επιπτώσεις της.

Οφείλουμε να σταθούμε όμως στην κατάληψη πεζοδρομίου ως κατηγορία και στην απαράδεκτη παραβίαση του ΚΟΚ με παρεμπόδιση στην κίνηση των πεζών! Θεωρώντας εντελώς προσχηματική την αιτιολογία, ευελπιστούμε να μην στηθεί πλέον ένα άδικο χαλκείο κατηγοριών, σε βάρος ανθρώπων τους οποίους η ανάγκη για βιοπορισμό τους οδηγεί στον δρόμο.

Η ανεκτικότητα είναι επιβεβλημένη στις μέρες μας και θεωρούμε πως αφορά άμεσα την αστυνόμευση και τις συνέπειές της. Ζητάμε άμεση παρέμβαση των προϊστάμενων δικαστικών αρχών ώστε να αρθεί το εξοντωτικό πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε στην Μουσικό του Δρόμου στην Θέρμη στις 07/11/2020. Πρόσθετα καλούμε τον Δήμο να πάρει ευνοϊκή θέση υπέρ της θιγόμενης για το ζήτημα.

Δυστυχώς σαν εργασία η δραστηριότητα αυτή δεν είναι ενταγμένη στην εφορία με ευθύνη του κράτους. Μέχρι να λυθεί αυτό το ακανθώδες ζήτημα, θεωρούμε απαράδεκτες τις διώξεις σε βάρος αυτών των ανθρώπων καθώς και την επιβολή εξοντωτικών προστίμων. Το πρόστιμο αυτό, με βάση τις πενιχρές αποδόσεις της δραστηριότητας στον δρόμο είναι απολύτως καταστροφικό για έναν άνθρωπο σμπρώχνοντάς τον ανεπιστρεπτί στην ανέχεια και στην απόγνωση.

Επιπλέον το ελάχιστο αυτό εισόδημα που παράγεται ως φορολογητέα ύλη είναι απολύτως ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ. Τέλος καλούμε τις αστυνομικές αρχές να αποστασιοποιηθούν από την αναλγησία σε βάρος ανθρώπων με σοβαρές ανάγκες, οι οποίοι αναζητούν μια τύχη για την επιβίωσή τους, μέσω της Τέχνης τους στον δρόμο. Οι άνθρωποι αυτοί προσφέρουν στο κοινό και δικαιούνται την ελάχιστη ανταπόδοση του.

Γιαννούλης: Η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο

«Ήδη από το πρώτο κύμα της πανδημίας ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας είναι στα πρόθυρα της απόγνωσης. Παραστάσεις ακυρώνονται, συναυλίες αναβάλλονται, κινηματογράφοι, μουσικές σκηνές, θέατρα όλα κλειστά και οι εργαζόμενοι σε αυτά σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης.

Και ενώ αυτή είναι η παρούσα συγκυρία, με πρόσφατη υπουργική απόφαση εξαιρέθηκαν της οικονομικής ενίσχυσης και οι πλέον «αόρατοι» εξ αυτών όπως αυτοί που ήταν δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας στο χρονικό διάστημα από 1/1/2020 έως και 31/5/2020 και αυτοί που ήταν δικαιούχοι και είχαν ήδη λάβει την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους οκτακοσίων ευρώ (800 €), δηλαδή όσοι κατάφεραν να πάρουν έστω και αυτά τα «ψίχουλα» της προηγούμενης βοήθειας.

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για στήριξη τους παραμένουν κούφια λόγια. Για ποια στήριξη μιλάμε όταν ακόμα και για τη δημιουργία της πλατφόρμας artandcultureprofessionals.services.gov.gr στην ΕΡΓΑΝΗ, η οποία πρόκειται να μετεξελιχθεί σε Μητρώο Καλλιτεχνών και Δημιουργών του ΥΠΠΟΑ, ποτέ δεν ρωτήθηκαν αυτοί τους οποίους αφορά, δηλαδή οι ίδιοι οι καλλιτέχνες.

Και ενώ αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ για την ενίσχυση των καλλιτεχνών το κράτος εξαντλεί την αυστηρότητά του, επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα σε βάρος τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Μουσικού του Δρόμου στη Θέρμη. Ναι αυτή η δραστηριότητα δεν έχει κωδικούς στην εφορία αλλά γι αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι μουσικοί αλλά το κράτος. Επιπλέον είναι απαράδεκτο να τιμωρούνται για παραβίαση του ΚΟΚ με παρεμπόδιση στην κίνηση των πεζών! Αναρωτήθηκε κανείς πως θα επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι και η οικογένειες τους, ξεχασμένοι από το κράτος, που οφείλει να τους υποστηρίξει;

Θα πρέπει όμως να γνωρίζει η σημερινή κυβέρνηση, ότι η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο και είναι πραγματικά άδικη η εξαντλητική εφαρμογή του νόμου στους ανθρώπους εκείνους, που είναι «αόρατοι» από οποιοδήποτε σύστημα βοήθειας και υποστήριξης».