Newsroom

Newsroom

Το μουσικό έργο "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα" στο νησάκι σύμβολο του μαρτυρίου

Με νότες και χρώματα, από ένα ξεχωριστό μουσικό έργο που «γέννησε» ο πόνος αλλά και η θέληση για ζωή, «πλημμύρισε», το βράδυ της Τετάρτης, το νησάκι της Σπιναλόγκας.

5b50600c1dc5249c4e8b462a

Ένας εμβληματικός τόπος που, επί σειρά ετών, αποτέλεσε σύμβολο του πόνου, της απομόνωσης και του μαρτυρίου, άνοιξε τις πύλες του, καθώς στο νησί που είχε φωταγωγηθεί παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το μουσικό έργο «Απόκοπος ή Σπιναλόγκα» του Νίκου Ξυδάκη, σε ποίηση Διονύση Καψάλη πλαισιωμένο από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Μέσα από το μουσικό έργο που παρουσιάστηκε «ξαναγεννήθηκαν» ιστορίες, περιστατικά και εικόνες εγκλείστων στο μικρό νησί.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια, τον δήμο Αγίου Νικολάου και τους τοπικούς φορείς, ώστε η Σπιναλόγκα να διεκδικήσει την ένταξή της στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Στις προσπάθειες του Υπουργείου Πολιτισμού για ένταξη του χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναφέρθηκε, σε σύντομο χαιρετισμό της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ενώ παράλληλα στάθηκε και στις δράσεις του Υπουργείου για τη διάσωση και αναστύλωση κτισμάτων στη Σπιναλόγκα.

Στο έργο που πραγματοποιούν στο νησί οι τοπικές υπηρεσίες αναφέρθηκε, σε χαιρετισμό της, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, ενώ στη στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις πολιτισμού αναφέρθηκε σε χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη.

Στην ομιλία του, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που διαχρονικά έγιναν για να ενταχθεί η Σπιναλόγκα στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ.

«Απόψε εδώ, σε αυτόν τον εμβληματικό τόπο, η ιστορία της Σπιναλόγκας γράφεται ξανά, μέσα από την πολύχρονη- συντονισμένη και δύσκολη προσπάθεια που ανέλαβε ο δήμος Αγίου Νικολάου, με τη συνδρομή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και των τοπικών φορέων, προκειμένου να συμπεριληφθεί το νησί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Ζερβός.

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…