Newsroom

Newsroom

"Μουσική + Ποίηση" στο Τριανόν

To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν. Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.

music poetry flyer web 1

To δίκτυο δράσης Music Is, διοργανώνει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο «Μουσική + Ποίηση» προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ της σύγχρονης μουσικής και ποιητικής δημιουργίας. Δύο ζευγάρια συνθετών και ποιητών κάθε μήνα, από το Νοέμβριο έως το Μάρτιο, παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους στη σκηνή του Τριανόν. Ο κύκλος «Μουσική + Ποίηση» 2015-2016 γίνεται σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ.

Στο πρώτο μέρος της δεύτερης βραδιάς του κύκλου που πραγματοποιείται την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου (20.30),  η συνθέτρια Μαρία Χριστίνα Κριθαρά και η ποιήτρια Άννα Γρίβα παρουσιάζουν την παράσταση «Από το χώμα στη φωτιά». Στο δεύτερο μέρος ο συνθέτης Κώστας Γρηγορίου και ο ποιητής Γιάννης Ευθυμιάδης παρουσιάζουν την παράσταση «Πατρείδα».

ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ: «Από το χώμα στη φωτιά»

Σημείωμα της Μαρίας Χριστίνας Κριθαρά:

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ

μνήμη

τρελό πουλί

ερωτεύεσαι

όλους τους απόντες

Η ποιητική συλλογή της Άννας μου άνοιξε την πόρτα σε ένα σύμπαν τρομαχτικό, τρυφερό, σκληρό, διανθισμένο με ένα περίεργο μαύρο χιούμορ και έντονα μεταφυσικό, το οποίο θέλησα να παρουσιάσω ως «Κάθοδο στον Άδη», αλλά …από την ανάποδη! Γι΄αυτόν τον λόγο, ανακάτεψα τα ποιήματα, βάζοντάς τα σε μία τελείως διαφορετική σειρά από αυτήν που έχουν στη συλλογή, και άλλαξα και τον τίτλο.

Πρόθεση μου ήταν να δημιουργήσω τέσσερις μικρές ενότητες ξεκινώντας από τον θάνατο και καταλήγοντας στη δημιουργία. Πιστεύω ότι η ποίηση πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, έτσι, το κουαρτέτο των μουσικών αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο ένα κουαρτέτο των φωνών διαβάζει τα ποιήματα που επέλεξα.

Μουσική: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Ποίηση: Άννα Γρίβα

Βίντεο – Φωτογραφικό υλικό: Χλόη Κριθαρά – Devienne

Μουσικοί: Άγγελος Γαβριήλ (μαντολίνο, κιθάρα), Λευκή Κολοβού (βιολοντσέλο), Γιώργος Αρνής (κοντραμπάσο)

Σχεδιασμός: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Διαβάζουν οι ηθοποιοί: Αννέτα Παπαθανασίου και Χρύσα Σπηλιώτη, Άννα Γρίβα και Μαρία Χριστίνα Κριθαρά.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ: «Πατρείδα»

Η ποιητική σύνθεση Πατρείδα αναμετρά όσα χαράζουν τη μνήμη μας, όσα ξυπνούν οράματα και θάματα από την πατρίδα που έχει πλάσει καθένας μας με τα υλικά της Ομορφιάς και της Αλήθειας του.

Ο ποιητής Γιάννης Ευθυμιάδης επιχειρεί να αποτυπώσει με λέξεις εικόνες, ήχους, γεύσεις, αρώματα κι αγγίγματα που γέννησαν τον κόσμο μας χαρούμενο και που τον έφεραν ασθμαίνοντας ως την σημερινή θλίψη. Πατώντας πάνω σε σκοτεινά ίχνη αναζητά το φως που θα λάμψει έπειτα από την πιο απροσδόκητη επανάσταση, ύστερα από την έκρηξη της Αγάπης.

Ο συνθέτης Κωνσταντίνος Γρηγορίου ξεκινώντας από τονικές βάσεις καταθέτει μια μουσική «ανάγνωση» του ποιητικού λόγου φτάνοντας μέσα από ιμπρεσιονιστικές αποχρώσεις στα πιο μύχια βάθη του.

Οι φωνές, η υψίφωνος Σοφία Παπαδημητροπούλου ως μητέρα-πατρίδα και ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης ως ποιητής-παρατηρητής, αποδίδουν πλάι στην πιανιστική απόδοση του Δημήτρη Κούκου με γνήσια λυρικό τρόπο την ουσία των αισθήσεων και των αισθημάτων.

Μουσική: Κωνσταντίνος Γρηγορίου

Ποίηση: Γιάννης Ευθυμιάδης

Τραγούδι: Σοφία Παπαδημητροπούλου (σοπράνο), Νίκος Καραγκιαούρης (βαρύτονος)

Πιάνο:Δημήτρης Κούκος

Πληροφορίες:

Πολυχώρος ΤΡΙΑΝΟΝ

Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101, Αθήνα

Τηλ: 210 – 82 15 469

[email protected]

http://www.trianon.gr/

Πρόσβαση:

Ηλεκτρικός: Στ. «ΒΙΚΤΩΡΙΑ»

Ημέρα & Ώρα συναυλίας:

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 στις 20.30

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 8€ 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Για το δίκτυο δράσης MUSIC IS:

Το δίκτυο δράσης MUSIC IS συντονίζεται από μια ομάδα μουσικών δημιουργών, εκπαιδευτικών και ερευνητών, που αναζητούν νέες καλλιτεχνικές και ερευνητικές διαδρομές, χωρίς στερεότυπα.

Επιδιώκουν την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την ανάπτυξη των τεχνών και των καλλιτεχνικών ανταλλαγών.

Οι δράσεις του MUSIC IS αφορούν τη διοργάνωση σεμιναρίων, διαλέξεων, εργαστηρίων, εκδόσεων, ημερίδων, συναυλιών και εκδηλώσεων, που καλύπτουν ευρύ φάσμα της μουσικής, καθώς και άλλες τέχνες.

Για τη Μαρία Χριστίνα Κριθαρά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κάτοχος διπλωμάτων πιάνου από το Εθνικό Ωδείο και σύνθεσης, από το Ωδείο Ν. Σκαλκώτα, με καθηγητή τον Μ. Τραυλό.

Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου και συναυλίες Jazz και έχει ηχογραφήσει για το Γ’ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Έχει συνθέσει και επιμεληθεί μουσική για πολλά θεατρικά έργα. Το 2001 βραβεύτηκε για τη μουσική της θεατρικής παράστασης Παίζοντας με τη Φωτιά του Αύγ. Στρίντμπεργκ.

Έχει επίσης συνθέσει μουσική για την ελληνική τηλεόραση και για ντοκιμαντέρ, τρία εκ των οποίων, (Θα βγάλω Φτερά, Qadir ένας Αφγανός Οδυσσέας, Παίζοντας με τη Φωτιά) έχουν ελληνικά και διεθνή πρώτα βραβεία.

Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται έργα για solo όργανα, μουσικής δωματίου, έργα για διάφορα μουσικά σύνολα, καθώς και έργα για ορχήστρα. Έργα της έχουν παιχτεί σε διάφορες αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ. Το 2006, παρουσιάστηκε κατόπιν παραγγελίας το έργο της Climax Under Control, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Tο 2008, βραβεύτηκε για το έργο Invention a deux voix? στο 6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Mουσικής Δωματίου, στο οποίο είχε διακριθεί και το 2004 για το κουαρτέτο εγχόρδων Aπ’ τον Παπαδιαμάντη.

Είναι καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ωδείο «Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής», καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Φιλοθέης – Ψυχικού και καλλιτεχνική διευθύντρια στη Μουσική Σχολή «Ηριδανός».

Επίσης, είναι συγγραφέας του εγχειριδίου αρμονίας: Από το Φεγγαράκι, στον Φεγγαροχτυπημένο Πιερότο, το οποίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015, από τις εκδόσεις faggoto books.

Aπό το 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και από το 2003, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «ΠΟΛΥΤΟΝΟν» που εκδίδει η Ε.Ε.Μ., ως υπεύθυνη σύνταξης και επικοινωνίας του περιοδικού

Για την Άννα Γρίβα

Η Άννα Γρίβα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στην Αθήνα και ιστορία της Λογοτεχνίας στη Ρώμη. Έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές και τρεις μεταφράσεις ιταλικής ποίησης. Συνεργάζεται με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά με δοκίμια, μεταφράσεις και κριτικές βιβλίων. Η τελευταία της συλλογή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη και έχει τον τίτλο “Έτσι είναι τα πουλιά”.

Για τον Κωνσταντίνο Γρηγορίου

Γεννήθηκε το 1974 στη Αθήνα. Σπούδασε μουσική στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Είναι πτυχιούχος κιθάρας, πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών και Διπλωματούχος Σύνθεσης (1ο Βραβείο και Χρηματικό Έπαθλο “Μανώλης Καλομοίρης”) στην τάξη του συνθέτη και καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Ωδείου, Περικλή Κούκου. Από τον Σεπτέμβριο του 2003 είναι Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου Παραρτήματος Θήρας.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, την Αμερική, τη Ρωσία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. Τον Απρίλιο του 2008, παρουσιάστηκε από την Ορχήστρα Πατρών, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, κατόπιν παραγγελίας, το έργο του “Andante for string orchestra”, στα πλαίσια του τέταρτου κύκλου των εκδηλώσεων “Ελληνικές Μουσικές Γιορτές”, που διοργανώνονται από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ακαδημία Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης έργα του έχουν παρουσιαστεί από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κουϊντέτο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Κουαρτέτο L’ Anima, και από διάφορα άλλα σύνολα μουσικής δωματίου ή σολίστες, σε Φεστιβάλ μουσικής στην Ελλάδα (Pelion Art music Festival, Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη[Σαντορίνη] κ.α.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”, στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση και το Ελληνοαμερικάνικο Κολλέγιο, στην αίθουσα La Divina του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum, κ.α. Έργα του έχουν επίσης μεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΑ) και κυκλοφορούν σε CD από τη δισκογραφική εταιρία Irida Classical.

Το 2009 προσκλήθηκε και συμμετείχε με το έργο του για σόλο πιάνο “In the Sea” στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “Europe-Asia” που πραγματοποιήθηκε στο Καζάν της Ρωσίας. Από το Μάρτιο του 2014 διοργανώνει τον κύκλο εκδηλώσεων του Εθνικού Ωδείου Αθηνών “Οι Δευτέρες των Αποφοίτων”, ενώ από τον 2015 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στη Σαντορίνη.

Για το Γιάννη Ευθυμιάδη

Γεννήθηκε το 1969 στον Πειραιά. Σπούδασε κλασική φιλολογία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές (“Στίγμα”, 2004, “Καινός διαιρέτης”, Νεφέλη 2007, “Γράμματα στον Πρίγκιπα”, Μικρή Άρκτος 2010, “27 ή ο άνθρωπος που πέφτει”, Μικρή Άρκτος 2012, “Πάνω στο σώμα σου”, Μικρή Άρκτος 2014). Γράφει λογοτεχνικό δοκίμιο (“12 κείμενα συνομιλίας με Το Μονόγραμμα του Οδυσσέα Ελύτη”, Καλλιγράφος 2014) και λογοτεχνική κριτική. Έχει μεταφράσει άγγλους και αμερικανούς ποιητές. Ποιήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός, έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία για τη Μέση Εκπαίδευση, ενώ είναι συνεργάτης σε λογοτεχνικά, έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.