ΗΡ

Ηρώ Ρήγα

Μουσική και αλληλεγγύη

Το Port Festival έρχεται για όγδοη χρονιά στο Κατάκολο στοχεύοντας στην ενίσχυση κοινωνικών δράσεων.  

F3 cirko cachivache 0

Στο επίνειο του νομού Ηλείας, στο γεμάτο ευκαλύπτους άλσος του λιμανιού του Κατακόλου πραγματοποιείται εδώ και επτά χρόνια ένα εναλλακτικό μουσικό φεστιβάλ, το οποίο εκτός από τις συναυλίες περιλαμβάνει και εργαστήρια, περιβαλλοντικές δράσεις και δημιουργικές δραστηριότητες από ομάδες και συλλόγους, με δωρεάν είσοδο για το κοινό και έχοντας διπλό σκοπό: να αναδείξει την καλλιτεχνική δημιουργία και να ενισχύσει ευπαθείς ομάδες. 

Πρόκειται για το Port Festival το οποίο ξεκίνησε ως πρωτοβουλία «των πολιτών για τους πολίτες» και διοργανώνεται φέτος για όγδοη φορά από το πολιτιστικό σωματείο Collectiva Artenativa μαζί με μια ομάδα εθελοντών και μαθητών. Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2012 ως διήμερο και υπό τον τίτλο Zero Port Festival, υποδηλώνοντας τον πειραματικό του χαρακτήρα. Υστερα από τη μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή του κόσμου την επόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε το 1ο Port Festival με συνολική διάρκεια πέντε ημερών – το δε μουσικό κομμάτι είχε διάρκεια τριών ημερών και εμπλουτίστηκε με πολλές εκδηλώσεις όπως θέατρο, σινεμά, φωτογραφία, γκράφιτι, DJ set, εικαστικά εργαστήρια, ακροβατικά, αναρρίχηση, έκθεση χειροποίητων δημιουργιών, κάμπινγκ και περιβαλλοντικές, καλλιτεχνικές δράσεις από ομάδες και συλλόγους. 

Κοινωνική δράση

Το Port Festival αποσκοπεί στην ανάδειξη των δραστηριοτήτων των πολιτών-εθελοντών και την ενίσχυση κοινωνικών δράσεων αλληλεγγύης για ευπαθείς ομάδες. Γι’ αυτό τον λόγο η είσοδος είναι δωρεάν. Αντί εισιτηρίου οι θεατές καλούνται να φέρουν μαζί τους τρόφιμα και είδη μακράς διαρκείας, είδη ρουχισμού, σχολικά βιβλία, γραφική ύλη και είδη πρώτης ανάγκης για τα κοινωνικά παντοπωλεία των λυκείων του Πύργου και του Χαμόγελου του Παιδιού.

Μέχρι στιγμής το φεστιβάλ έχει ενισχύσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πύργου, το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Πύργου, το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του 1ου Λυκείου Πύργου. Ακολουθώντας το παράδειγμα του 1ου Λυκείου Πύργου η ομάδα του φεστιβάλ δημιούργησε το 2015 μικρά κοινωνικά παντοπωλεία μέσα στα λύκεια του νομού (2ο, 3ο και 4ο Λύκειο Πύργου) προκειμένου να ενισχύσουν αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Τέθηκε στόχος να διοχετευτούν τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν πιο άμεσα και σε μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη. Επίσης στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και τη διεύρυνση του δικτύου εθελοντών για περαιτέρω δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Τέλος, μια νέα συνεργασία εγκαινιάστηκε πέρυσι, αυτή με το Χαμόγελο του Παιδιού, του οποίου οι δομές φιλοξενίας στην περιοχή ενισχύονται σημαντικά.

Ζωή στο λιμάνι

Είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι τις προηγούμενες χρονιές τις μέρες που διεξάχθηκε το φεστιβάλ συγκεντρώθηκαν στο Κατάκολο περί τους 3.000 επισκέπτες ανά ημέρα. Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Port Festival, πέρα από τη στήριξη που προσφέρει σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, συμβάλλει στην τοπική προβολή και ανάπτυξη, ιδίως του Κατακόλου που απονεκρώνεται και έχει εναποθέσει τις ελπίδες του αποκλειστικά στην κρουαζιέρα. Βεβαίως οι φορείς τώρα φαίνεται να ανταποκρίνονται δειλά δειλά και με μεγάλη προσπάθεια από πλευράς διοργανωτών στο κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση, με ποσά που σαφώς δεν επαρκούν για τριήμερη διοργάνωση, ενώ δεν έχουν λείψει αμέλειες, καθυστερήσεις και μη καταβολές παλαιότερων εγκεκριμένων χορηγιών που έχουν επιβαρύνει τον σύλλογο. 

Παρ’ όλα αυτά τα μέλη της Collectiva Artenativa δεν πτοούνται και δηλώνουν: «Το Port Festival είναι ένα φεστιβάλ από τους πολίτες για τους πολίτες. Η επιτυχία του δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεών του αλλά και από τη βοήθεια που θα συγκεντρώσει. Καλούμε λοιπόν την τοπική και όχι μόνο κοινωνία να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας, να έρθει να παρακολουθήσει το φετινό τριήμερο που περιλαμβάνει πολύ αξιόλογα μουσικά σχήματα όπως η Ματούλα Ζαμάνη, οι Deaf Radio, το side project των Bad Movies, οι  Kimis & Bebis αλλά και τις δράσεις και πρωτοβουλίες των ομάδων που έχουν κάτι ουσιαστικό και διαφορετικό να πουν».

Συμμετέχουν οι ομάδες και σύλλογοι: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους, Σκακιστική Aκαδημία Πύργου, ΑΡΧΕΛΩΝ – Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Αμαλιάδας, Σβούρα Ναύπακτος, Φυσιολατρικός Σύλλογος Φίλων Λίμνης Μουριάς και Ποταμού Αλφειού, SOS Κυπαρισσιακός – Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, Διώνη ΚοινΣεπ, ΗλειοΤέχνες – Πολιτιστικός και Καλλιτεχνικός Σύλλογος Ν. Ηλείας. Τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν είναι: Port News, animation με την τεχνική stop motion, «Ταξιδεύουμε και παίζουμε στις 4 εποχές», δημιουργική γραφή, ζωγραφική σε πετρούλες και βότσαλα, ακροβατικά με πανιά, ιμάντες ακροβασίας, περιβαλλοντικά παιχνίδια κ.ά.

To πρόγραμμα 

Τρίτη 30 Ιουλίου 

Ροκ

Deaf Radio 

Grandmaster Cockroach 

GO 

Τετάρτη 31 Ιουλίου 

Παραδοσιακό – ανατολίτικο – έντεχνο λαϊκό

Ματούλα Ζαμάνη 

Flamarabenco

Ορτσα 

INF0

29, 30 & 31/7 στο Αλσος Κατακόλου Ηλείας, από τις 19.30

– Η Ηρώ Ρήγα είναι διοργανώτρια του φεστιβάλ. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Docville της εφημερίδας Documento. 

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Δημοσκοπήσεις

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Οι 2 νικητές και οι 5 ηττημένοι

Για ποια κόμματα οι μετρήσεις δεν είναι και πολύ αισιόδοξες και ποιοι φαίνεται να κερδίζουν

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Περιστέρι

Μετά τις μπουνιές στην ελληνική Βουλή εμφανίστηκαν… περιστέρια στο Ευρωκοινοβούλιο – Το πρωτοφανές περιστατικό (video)

Δύο πρωτοφανή περιστατικά έγιναν την ίδια μέρα στον ελληνικό και στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…