Μουσική στη Στέγη: Σκηνοθετημένη νύχτα

Νύχτα. Μουσική σκηνοθετημένη, που ξεφεύγει από τον χρόνο της σύνθεσής της και προσγειώνεται στον 21ο αιώνα. Έκπληξη και σασπένς εγγυημένα στη Στέγη.

5a61e4d71dc52464508b45e9

10 Φεβρουαρίου 2018 | ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ | 20:30

Τι μπορεί να αλλάξει αν ακούσουμε κλασική μουσική υπό το πρίσμα της νύχτας; Άριες του Μπαχ σαν καρδιοχτύπι, άριες από τον Μαγεμένο Αυλό του Μότσαρτ στην πίσω αίθουσα ενός κλαμπ techno μουσικής, Ραβέλ που παραπέμπει σε “Rocky Horror Sound Show”, Σούμαν σαν όνειρο. Ο Δανός συνθέτης Σίμον Στην-Άντερσεν έρχεται με τη Σκηνοθετημένη Νύχτα του στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης στις 10 Φεβρουαρίου και επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο ιστορικών έργων, προσδίδοντάς τους φρεσκάδα και νέο νόημα.

Τα έργα του παρελθόντος ανεβαίνουν συχνά στο θέατρο με σκηνοθεσίες που αλλάζουν τον τόπο και τον χρόνο της δράσης ή, ακόμη, που παρεμβαίνουν στο ίδιο το κείμενο. Στη μουσική εκτέλεση, όμως, είμαστε προσανατολισμένοι σε ιστορικά ενημερωμένες ερμηνείες, που προσπαθούν να διατηρήσουν τα στοιχεία του παιξίματος της κάθε εποχής. Πώς άραγε θα ακουγόταν μια αναθεωρημένη εκδοχή έργων του παρελθόντος, προσαρμοσμένη στην αντίληψη των σημερινών ακροατών; Πώς αυτά θα μπορούσαν να είναι εξίσου απειλητικά, ονειρικά ή θλιμμένα όπως την εποχή που πρωτοπαρουσιάστηκαν;

Υπερβάλλοντας την κατιούσα κίνηση και το αργό τέμπο μιας άριας του Μπαχ, ενορχηστρώνοντας με αιθέριους ήχους την Ονειροπόληση του Σούμαν, μεταφέροντας την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας σε ένα πάρτυ techno και δημιουργώντας ένα σασπένς που θυμίζει θρίλερ στο Scarbo του Ραβέλ, ο Σίμον Στην-Άντερσεν ενδιαφέρεται για την αλλαγή της αντίληψης που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, κάτι που αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων των επιλεγμένων έργων. Η σκηνοθεσία εντείνει αυτή την αβεβαιότητα: αφύσικα ενισχυμένα τριξίματα, αλλαγή σκηνικών σε απόλυτο σκοτάδι, εκτελεστές που κινούνται προς τις θέσεις τους στα τυφλά – μήπως άραγε είναι υπνοβάτες; Η ακοή –και η ακρόαση– οξύνονται, καθώς η όραση απενεργοποιείται.




Συντελεστές

Διεύθυνση & Επιμέλεια ήχου: Simon Steen-Andersen

Ηχητικός Σχεδιασμός: Malte Giesen

ensemble ascolta

Erik Borgir: τσέλο

Andrew Digby: τρομπόνι

Florian Hoelscher: πιάνο, συνθεσάιζερ

Julian Belli, Peer Kaliss: κρουστά

Markus Schwind: τρομπέτα

Hubert Steiner: κιθάρα

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…