Το «μοτίβο» της ΝΔ: Όποιος διαφωνεί μαζί τους φιμώνεται και εξαφανίζεται…

Στη ΝΔ επέλεξαν το δρόμο της «τρελίτσας»: Όποιος διαφωνεί μαζί τους εξαφανίζεται-φιμώνεται για το καλό της δημοκρατίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «εχθροί της επιβίωσης» του επιτελικού κράτους είναι η δημοσιογραφία που αντιστέκεται. Το Documento «των συκοφαντών και σκευωρών» και εκείνη «των τρομοκρατών και συκοφαντών» η Εφημερίδα των Συντακτών. 

vincent delegge RS3UdjydNSY unsplash

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια στοχοποίηση του τύπου και ειδικά των εφημερίδων Documento και της Εφημερίδας των Συντακτών, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ  και τα στελέχη της όσο και από τα φιλοκυβερνητικά μέσα. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. 

Μα για τον προφανή λόγο που έχει σαν στόχο τη φίμωση της διαφορετικής άποψης και του πλουραλισμού στα ΜΜΕ. Αμφότερες οι εφημερίδες αυτές  αποτελούν όαση μέσα σε ένα θλιβερό, φτηνό και φανατικά στρατευμένο μιντιακό περιβάλλον. Λογικό λοιπόν να «ενοχλούν» κάποιους.

Πως όμως εξηγείτε αυτή η μανία καταδίωξης να φιμώσουν την διαφορετική άποψη από πλευράς κυβέρνησης και στελεχών της; Επιστημονικά 

Σε μια πρόσφατη έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, οι μελετητές κατέγραψαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου των συμμετεχόντων κατά της διάρκεια διαφωνιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες διαφωνούσαν, οι εγκέφαλοι τους γίνονταν λιγότερο ευαίσθητοι απέναντι στη δύναμη της άποψης του άλλου. 

Για το αναλύσουμε καλύτερα, κάθε τι που κάνουμε η λέμε ελέγχεται με βάση το διαμορφωμένο μοτίβο που έχει δημιουργηθεί στον εγκέφαλο μας. Αυτό σημαίνει ότι με ότι με τον τρόπο που αρχικά σχηματίστηκε ένα «μοτίβο» με αυτό τον τρόπο εκτελείτε. 

Στην προκειμένη περίπτωση της ΝΔ και των τακτικών της απέναντι σε οτιδήποτε διαφωνεί με την ιδεολογική της άποψη υπάρχει ένα «εγκατεστημένο μοτίβο» στο DNA της που το επαναλαμβάνει κάθε φορά για να νιώθει ασφαλής.

Υπάρχει ένα κυρίαρχο φίλτρο για τον οποιοδήποτε και για το οτιδήποτε που κάνουμε η μαθαίνουμε που λέγεται «ασφάλεια». Το πανίσχυρο «ένστικτο της επιβίωσης» που υπάρχει στο DNA και διακρίνει τον κίνδυνο είναι ένα πανίσχυρο όπλο για τον άνθρωπο και όχι μόνο. Στην περίπτωση της ΝΔ και των στελεχών της, φροντίζουν να ακολουθούν το «μοτίβο» που ήδη έχουν μάθει και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια  τεχνική τροφή στον «ιδεολογικό τους εγκέφαλο» για οτιδήποτε τους απειλεί και προσπαθεί να σπάσει την «ασφάλεια της κυβερνητικής συνοχής».  

Όπου ασφάλεια σημαίνει «ότι υπάρχουν μόνο εκείνοι που τα κάνουν σωστά και κανείς άλλος…» καθώς σύμφωνα με την έρευνα που ανάφερα, η κυβέρνηση και τα στελέχη της προσπαθεί να αποδομεί κάποιον που διαφωνεί μαζί σου (σ.σ και τις περισσότερες φορές έχει δίκιο) σου δίνει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.  Παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς ήταν και του Γιάννη Πρεντεντέρη που είχε πει: «Από το Μάιο, από το Σεπτέμβρη όλα αυτά θα αλλάξουν. Η Αυγή, η ΕΡΤ, η Εφημερίδα των Συντακτών, η Νέα Σελίδα, ο Ντοκουμέντος… να ζήσουμε να τους θυμόμαστε». 

Υ.Γ Eδω ανοίγω παρένθεση και λέω στην προκειμένη περίπτωση των δημοσιογράφων-ΜΜε φιλικά προσκείμενες στην κυβέρνηση της ΝΔ, ταιριάζει με τη μεταφορική χρήση της φράσης εξ όνυχος τον λέοντα, που από το παραμικρό χαρακτηριστικό μπορούμε να σχηματίσουμε γνώμη για κάτι ή και να καταλάβουμε ποιον έχουμε απέναντί μας, από μια μικρή ή και ασήμαντη λεπτομέρεια μπορούμε να συναγάγουμε ένα γενικό συμπέρασμα.

Αυτό ακριβώς πράττουν στην ΝΔ θεωρώντας ότι όσο καλά ακολουθούν το «μοτίβο» τους, τόσο καλά προστατευμένοι είναι κάθε μέρα. Για την κυβέρνηση αυτό ερμηνεύεται ότι επειδή μέχρι σήμερα τα πάμε καλά βάση της προπαγάνδας και του επικοινωνιακού σόου και δεν έχουμε αντιδράσεις -σε αυτό συμβάλουν  τα φυλοκυβερνητικά ΜΜΕ-το κέντρο επιβίωσης του κόμματος που είναι τα στελέχη της θεωρούν ότι καλώς λειτουργούν και δεν κινδυνεύουν

Έλα όμως που  η έρευνα έδειξε ότι όταν παραβιάζεται η ασφάλεια τότε το «ένστικτο επιβίωσης» επαναστατεί και αισθάνεται προδομένο και το «μοτίβο» προβάλει αντίσταση. 

Έρχεται η ώρα που ο εγκέφαλος σου λέει πρέπει να αλλάξεις αλλά τελικά υπάρχει η άρνηση με την αιτιολογία: «μα γιατί να αλλάξω αφού τα κάνω μια χαρά. Δεν βρίσκω τον λόγο». Κάπως έτσι λοιπόν σκέφτονται και εκφράζονται στην ΝΔ. Το «DNA» τους τους οδηγεί να κρύβονται πίσω από την ασφάλεια που τους παρέχει η κυβερνητική ασυλία, να προσπαθούν να επιβληθούν η και αν εξαφανίσουν κάθε τι που διαφωνεί μαζί τους καθώς τους τρομάζει το γεγονός μην και τυχόν το ένστικτο της επιβίωσης τους επαναστατήσει και τους οδηγήσει να αλλάξουν «μοτίβο».  

Όμως για να αλλάξει το μοτίβο, προϋπόθεση είναι να θέλει να αλλάξει ο άλλος. Να καταλάβει ότι το μοτίβο ούτως ει άλλως αναμορφώνεται στις συνάψεις του εγκεφάλου και θα ορίζει την αλληλουχία των πράξεων μας αργά η γρήγορα. Αν για οποιοδήποτε λόγο δυσανασχετήσουμε την ώρα που γίνονται οι όποιες αλλαγές που μου υποδεικνύονται από τον εγκέφαλο, τότε σύντομα θα απορριφθούν και θα παραμείνει κάποιος στην ασφάλεια που αυτός νομίζει ότι βρίσκεται και του γνώριμου εγκεκριμένου μοτίβου του που δεν έχει μέλλον επιβίωσης.

Εν κατακλείδι, η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία της ΝΔ και των στελεχών της, το «εγκεκριμένο μοτίβο» της δηλαδή, προσπαθεί να νύχια και με δόντια να επιβιώσει.  Άλλα σύντομα θα έχει προβλήματα -ηδη έχει-στο εσωτερικό της καθώς υπάρχουν και εκείνοι που διαφωνούν με το συγκεκριμένο μοτίβο και τακτική. Αντίθετα θα ήταν  μια πολύ ωραία μαγκιά των στελεχών  και των δημοσιογράφων του και ολόκληρου του επικοινωνιακού του μηχανισμού της κυβέρνησης να βγουν τίμια να πουν: «ναι κάναμε λάθος» και να δείξουν ότι μπορούν να αλλάξουν τακτική που θα βοηθήσει και την χώρα. 

Όμως στη ΝΔ επέλεξαν το δρόμο της «τρελίτσας»: Όποιος διαφωνεί μαζί τους εξαφανίζεται… καθώς μόνο η επιβίωση τους έχει σημασία και η ασφάλεια τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι «εχθροί της επιβίωσης» του επιτελικού κράτους είναι η δημοσιογραφία που αντιστέκεται. Το Documento “των συκοφαντών και σκευωρών”και εκείνη των τρομοκρατών και συκοφαντών” η Εφημερίδα των Συντακτών. 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…