Μοσκοβισί προς Παπαδημούλη: Ρωτήστε τις ελληνικές κυβερνήσεις γιατί δεν εφάρμοσαν το φόρο 20% στα κανάλια

Το ζήτημα του ειδικού φόρου 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης στα κανάλια ο οποίος δεν έχει καταβληθεί ποτέ έως τώρα στο κράτος έρχεται στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πιερ Μοσκοβισί στην απάντησή του, επισημαίνει ότι η μη καταβολή του οφείλεται ξεκάθαρα σε αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.

kanalia mme

Το ζήτημα του ειδικού φόρου 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης στα κανάλια ο οποίος δεν έχει καταβληθεί ποτέ έως τώρα στο κράτος έρχεται στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Πιερ Μοσκοβισί στην απάντησή του, επισημαίνει ότι η μη καταβολή του οφείλεται ξεκάθαρα σε αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων.

Την ίδια στιγμή, το «πακέτο μέτρων» για τα ΜΜΕ μετατίθεται για τον Οκτώβρη, μετά τις εκλογές.

 

Φταίνε οι κυβερνήσεις

«Κάθε ερώτηση που αναφέρεται σε έλλειψη ή ανεπαρκή εφαρμογή θεσπισθείσας εθνικής νομοθεσίας στην Ελλάδα πρέπει να απευθύνεται στις ελληνικές αρχές». Αυτή είναι η επίσημη απάντηση που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί στην ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη για τον ειδικό φόρο στις διαφημίσεις στα κανάλια.

Με αυτόν τον τρόπο, η Επιτροπή ουσιαστικά αναγνωρίζει και καταλογίζει ευθύνες για τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου στις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες παρά το γεγονός ότι ο φόρος εμπεριέχεται στον πρώτο μνηνομιακό νόμο (3845/2010), πήγαιναν από αναβολή σε αναβολή την είσπραξή του.

Όπως αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, τα έσοδα που επρόκειτο να μπουν στα κρατικά ταμεία από την είσπραξη του φόρου, μόνο για το 2014 θα έφταναν τα 50 με 60 εκατ. ευρώ.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε επίσης την Επιτροπή αν «σκοπεύει να πάρει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ενίσχυσης εθνικών προσπαθειών για έναν δίκαιο επιμερισμό των φορολογικών βαρών και κατ’ επέκταση για τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση των κρατών μελών της Ευρωζώνης και εάν ναι, με ποιον τρόπο».

Η απάντηση της Επιτροπής: «Από την έναρξη το 2010 του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως προβεί σε παραινέσεις προς τις ελληνικές αρχές για τη δίκαιη κατανομή του βάρους της προσαρμογής σε ολόκληρο τον πληθυσμό και ιδίως για την προστασία των πλέον ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων».

 

Καμία απόφαση από την κυβέρνηση

Μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει την εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, με βάση την οποία, είχε δώσει παράταση ενός έτους (λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου) στην είσπραξη του ειδικού φόρου.

 

Ένας φόρος… φάντασμα

Αν και ο φόρος τέθηκε σε ισχύ με την ψήφιση του πρώτου μνημονιακού νόμου, μέχρι και σήμερα, το κράτος δεν έχει εισπράξει ευρώ. Συγκεκριμένα ο νόμος γράφει: “Επιβάλλεται ειδικός φόρος στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Ο συντελεστής του φόρου ορίζεται σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επι της αξίας της διαφήμισης που υπολογίζουν τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ο φόρος βαρύνει άμεσα τη διαφημιζόμενη επιχείρηση ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί και το τιμολόγιο εκδίδεται στο όνομά του”.

Όπως έγραψε το HOT DOC στο τεύχος 74, “ουσιαστικά υποχρέωνε τους διαφημιστές είτε να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους για να πληρώσουν το φόρο, είτε να μειώσουν δραστικά τα ποσά που έδιναν στα κανάλια, με το δεύτερο σενάριο να είναι προφανώς το επικρατέστερο. Ο φόρος επιβαλλόταν στις διαφημιστικές, αλλά χτυπούσε τα κανάλια”.

Το Δεκέμβρη του 2010 (τον Μάιο είχε ψηφιστεί το 1ο Μνημόνιο στο οποίο εισήλθε ο εν λόγω φόρος) επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, με την παράγραφο 6 του άρθρου 4 του ν.3899/2010 «η ισχύς των διατάξεων της παραγράφου (παρ. 12 του 5ου άρθρου του ν.3845/2010 ΦΕΚ 65 Α΄) αρχίζει από την 1-1-2012».

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου με υπουργό Οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αποφάσισε να αναβάλει την ισχύ του φόρου για την πρωτοχρονιά του 2013. Ο φόρος δεν πληρώθηκε όμως ούτε τότε. Με καινούργια ΠΝΠ και μάλιστα την τελευταία ημέρα του έτους (31-12-2012 άρθρο 22), η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έδωσε έναν χρόνο ακόμη παράταση-«δώρο» στα κανάλια. Ο φόρος θα έπρεπε πλέον να καταβληθεί την 1η Ιανουαρίου του 2014.

Φυσικά και ο φόρος του 20% επί της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση δεν καταβλήθηκε ούτε και τότε. Μάλιστα, στην αιτιολογική έκθεση της απόφασης αναβολής –όπως αναφέρεται και στο τεύχος 74 του HOT DOC -, σημειώνεται το εξής: «Οι λόγοι που επέβαλαν τη μετάθεση της έναρξης ισχύος της εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα επεκτείνονται διαρκώς με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογή της από 1-1-2014 να δύναται να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιριών, με κίνδυνο σε περίπτωση διακοπής της λειτουργίας τους, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας, καθώς και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

Ουσιαστικά η κυβέρνηση έκανε τα «στραβά μάτια» στην είσπραξη του φόρου την ίδια στιγμή που τα κανάλια ήταν αποδεδειγμένα ζημιογόνες επιχειρήσεις που συνέχιζαν να λειτουργούν με δάνεια «πέρα από κανόνα της ελεύθερης αγοράς, εξασφαλίζοντας στους ιδιοκτήτες τους κέρδη από άλλες δραστηριότητες τις οποίες διατηρούσαν έχοντας αυτά ακριβώς τα κανάλια ως μοχλό πίεσης», όπως γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Κώστας Βαξεβάνης.

Δηλαδή, το κράτος έλεγε ότι η μη είσπραξη του φόρου δεν ζημίωνε τα κρατικά ταμεία αλλά ένα πιθανό κλείσιμο ενός τηλεοπτικού σταθμού θα έφερνε προβλήματα στη «δημοσιονομική κατάσταση της χώρας».

 

Αναβολή με εγκύκλιο Σαββαΐδου

Για ακόμα μια φορά, στις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου αποφάσισε να αναβάλει την είσπραξη του φόρου. Μάλιστα, η αναβολή συμπεριελήφθη στον νόμο του ΕΝΦΙΑ (4223/2013). Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ηςΙανουαρίου, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έκανε «αποχαιρετιστήριο δώρο» στα κανάλια μεταθέτοντας την καταβολή του φόρου για τις 20 Ιανουαρίου του 2016. Αυτή τη φορά, η απόφαση ήρθε με εγκύκλιο που εξέδωσε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1016/2015) η οποία άλλαζε μόνο την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης όπως αυτή είχε αποφασιστεί στην ΠΟΛ.1271/23.12.2013 (ΦΕΚ Β΄3364) του τότε γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και νυν «ποταμίσιο» βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.

 

Φωτογραφία: (EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)

Διαβάστε σχετικά

Τι θα γίνει με τον φόρο 20% στα κανάλια, ρωτούν βουλευτές τον Τσακαλώτο – Δεν έχουν πληρώσει ευρώ από το 2010!

 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ