Newsroom

Pandora Newsroom

Μοσκοβισί: Μετά την α' αξιολόγηση αρχίζει η συζήτηση για το χρέος – Έχει αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα

Για τον "ανασχεδιασμό [reprofiling]" του ελληνικού χρέους κι όχι το κούρεμα, βλέπει θετικές προοπτικές ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

moscovici 8 1

Για τον “ανασχεδιασμό [reprofiling]” του ελληνικού χρέους κι όχι το κούρεμα, βλέπει θετικές προοπτικές ο Πιέρ Μοσκοβισί σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Λίμα. Η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας μπορεί να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματός της, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ο ανασχεδιασμός του χρέους μπορεί να αναφέρεται στην επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής ή τη μείωση των επιτοκίων, σημειώνει η εφημερίδα. Ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι «κάτω από τις συνθήκες αυτές, είμαι πεπεισμένος ότι το (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) μπορεί και πρέπει να συμμετάσχει (στο νέο ελληνικό πρόγραμμα)».

Ο Επίτροπος εκφράσθηκε με αισιόδοξο τόνο για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι «το κλίμα έχει αλλάξει», εξηγώντας ότι «η απόδειξη αυτού είναι ότι πολύ λίγοι μίλησαν για την Ελλάδα εδώ, κάτι που συνιστά μία τεράστια διαφορά με προηγούμενες συνόδους». «Θεωρώ ότι η κορύφωση της ελληνικής κρίσης είναι πίσω μας», σημείωσε.

Στην Ελλάδα Τετάρτη και Πέμπτη – Συνάντηση με Τσίπρα και υπουργούς

Ο Επίτροπος της ΕΕ επί των οικονομικών υποθέσεων θα επισκεφθεί την χώρα μας την Τετάρτη και την Πέμπτη. Θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό καθώς και τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Αισιόδοξος και για την Ευρώπη

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο Μοσκοβισί είπε ότι είναι σε θέση να αναπτύσσεται με εύρωστο ρυθμό, παρά την αδυναμία στις αναδυόμενες αγορές, τονίζοντας ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για φέτος και το επόμενο έτος. Οι προβλέψεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη και αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

«Είχα την ευκαιρία να πω, ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη μου φαίνεται εύρωστη και στερεή και ότι δεν έχω λόγο να αλλάξω σημαντικά την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη το 2015 και το 2016. Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής μας και να κάνουμε την ανάκαμψη να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, να είναι βιώσιμη, ταχύτερη και ισχυρότερη».

Τον Μάιο, η Κομισιόν προέβλεπε για την Ευρωπαϊκή Ένωση ρυθμό ανάπτυξης 1,8% για φέτος και 2,1% για το 2016.

Οι «βασικοί προωθητικοί παράγοντες» της ανάπτυξης στην Ευρώπη, είπε ο Επίτροπος, είναι η δημοσιονομική προσαρμογή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις. Όσον αφορά τις τελευταίες, εξήρε την ευρωπαϊκή προσπάθεια, γνωστή ως «σχέδιο Γιούνκερ», για την υλοποίηση επενδύσεων ύψoυς 315 δισ. ευρώ στην Ευρώπη σε μία τριετία.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

61345221

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά προχωρά σε έκτακτο συνέδριο – Να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές

Το κόμμα «όχι μόνο δεν διαλύθηκε, αλλά βρίσκεται μπροστά στην ανάγκη μιας ουσιαστικής επανεκκίνησης»

Μακρόν: Στα 64 δισ. ευρώ ο επόμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γαλλίας – Διπλάσιος από τότε που ανέλαβε την εξουσία

AP26194413252604

Μακρόν: Στα 64 δισ. ευρώ ο επόμενος στρατιωτικός προϋπολογισμός της Γαλλίας – Διπλάσιος από τότε που ανέλαβε την εξουσία

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι το Παρίσι θα αυξήσει τον αμυντικό του…

Οι Προτάσεις μας

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

6447634

ΕΜΥ: Υποστελέχωση καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι – 30% κάτω το προσωπικό, «κόβονται» προγνώσεις καιρού

«Η σημαντική έλλειψη προσωπικού έχει επιφέρει σημαντική αύξηση του φόρτου εργασίας όλων των υπηρετούντων εργαζομένων,…

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

snapshot2

Το Κουτί της Πανδώρας του Κ. Βαξεβάνη επέστρεψε: Σκοτεινές επιχειρήσεις από βρετανικές υπηρεσίες στην Ελλάδα

Εμπλέκονται κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, σύμβουλοι πολιτικών και δημοσιογράφοι.

Σχετικά με ΝΕΑ

Marfin: «Δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση των δραστών με τους κατηγορούμενους» λένε oι δικηγόροι των συλληφθέντων

7907cbb8 9e37 4ee4 b67c 16a2eb2cf9fe

Marfin: «Δεν υπάρχει καμία ταυτοποίηση των δραστών με τους κατηγορούμενους» λένε oι δικηγόροι των συλληφθέντων

Για δικογραφία με δομή πανομοιότυπη με τις σκευωρίες του 2011 και του 2020 έκαναν λόγο…