Ωστόσο, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά απρόθυμος στο να συναινέσει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για την περίοδο μετά το 2018.
Όπως επισήμανε, «όλα θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη φάση η συζήτηση, δεδομένου ότι έχουμε μέχρι τώρα συζητήσει αναλυτικά και έχουμε συμφωνήσει τι πρέπει να κάνουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2017 – 2020 (σ.σ. το μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να αναγράφονται αναλυτικά οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα έτη 2018, 2019 και 2020) και απάντησε: «Όποτε θα είμαστε έτοιμοι».
Υπενθυμίζεται ότι το μεσοπρόθεσμο αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης και κανονικά πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.
Κατά την αρχική του τοποθέτηση ο κ. Μοσκοβισί προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης από το β’ εξάμηνο, προσθέτοντας ότι το 2017 οι αναπτυξιακοί ρυθμοί θα είναι ακόμη μεγαλύτεροι.
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα γυρνάει σελίδα, σημειώνοντας ότι «έχει έρθει η ώρα για επιστροφή στην κανονικότητα, για εφαρμογή του προγράμματος και για επενδύσεις».
Εξάλλου, ανέφερε ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, μίλησε για σταθεροποίηση των οικονομικών και εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα υπάρξει μείωση της ανεργίας.
Ζήτησε ωστόσο από την ελληνική πλευρά για μια ακόμη φορά να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους και στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Το επίκεντρο τώρα βρίσκεται στην εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί, είπε. Χαρακτήρισε συγκεκριμένα προτεραιότητες τα ζητήματα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και της αγοράς εργασίας, στην οποία, όπως ανέφερε, πρέπει να γίνουν βήματα.
Τα παραπάνω θέματα, πρόσθεσε, συζητήθηκαν και στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα για τα εργασιακά, ερωτηθείς αν εν όψει της νέας αξιολόγησης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ανησυχούν, ο επίπτρος απάντησε ότι το ζήτημα δεν είναι να αποδυναμώσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, τόνισε είναι προς το συμφέρον όλων το ΔΝΤ να συμμετέχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα.
Αναφερόμενος στο περυσινό καλοκαίρι και στις διαπραγματεύσεις που είχε η Ελλάδα για την παραμονή της στην Ευρωζώνη, ο κ. Μοσκοβισί παρατήρησε ότι «έναν χρόνο πριν κάποιοι μιλούσαν για grexit σήμερα συζητάμε για μια επιτυχία».
Ακόμη υπενθύμισε ότι πάντα η Κομισιόν πίστευε πως η θέση της Ελλάδας είναι εντός της Ευρωζώνης και απέδωσε εύσημα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιθέσεις που υπήρξαν.