Μοσκοβισί για τέταρτο μνημόνιο: Δεν είναι αυτό που θέλουμε, αλλά δεν το αποκλείω

Η συνέντευξη του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιερ Μοσκοβισί, στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα «οπλίζει» την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της ελληνικής θέσης τόσο για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

583d7c991dc524e2308b46a7

Αναφορικά με το ζήτημα των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, ο Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε πως «ο χάρτης της πορείας τώρα είναι το μνημόνιο. Μετά το 2018 δεν είμαστε εντός προγράμματος και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Όλα αυτά θα τα συζητήσουμε».

Για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν τα εργασιακά στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος πήρε σαφή θέση υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Χρειάζονται κάποιες μεταρρυθμίσεις εντός του προγράμματος. Η Κομισιόν είναι προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Η αγορά εργασίας πρέπει να είναι ευέλικτη, αλλά και οι εργαζόμενοι να έχουν διαπραγματευτική ισχύ. Χρειάζεται ο κοινωνικός διάλογος, που αυτό σημαίνει συλλογικές διαπραγματεύσεις» είπε χαρακτηριστικά. 

«Εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, πριν από το τέλος του 2016» πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας εφικτή τη συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έως το τέλος της εβδομάδας. 

«Το Ταμείο είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο»

Ο κ. Μοσκοβισί έκανε ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο που πρέπει να έχει το ΔΝΤ στο επικείμενο staff level agreement, τονίζοντας πως το Ταμείο είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους λοιπούς πιστωτές. Αποσαφήνισε δε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση νέα μέτρα μετά το 2018, κάτι που ζητά το Ταμείο. 

«Δεν υπάρχουν στεγανά ούτε διαχωρισμοί. Αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν θα υπάρξει ούτε ρήγμα, ούτε διαχωρισμός. Δεν ξεχωρίζω το ΔΝΤ από την Ευρώπη και πρέπει να λάβουμε υπόψη τις ανησυχίες της Γερμανίας. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος για την Ελλάδα και τους πιστωτές. Είναι η ασφάλεια, το ενέχυρο», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας για τα νέα μέτρα που φέρεται να ζητά το Ταμείο: «Αυτά που προβλέπονται. Τίποτα περισσότερο ή τίποτα λιγότερο από αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο».

Το τέταρτο μνημόνιο και οι τέσσερις προϋποθέσεις

Σε ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου, ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε πως «δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος. Είμαστε στο τρίτο και είναι ήδη πάρα πολύ. Θέλουμε να τελειώσει το πρόγραμμα για να βγούμε από αυτό. Δεν μπορώ να το αποκλείσω (σ.σ. το τέταρτο πρόγραμμα), αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό που θέλουμε».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος έθεσε τέσσερις προϋποθέσεις για την ορθή πορεία της χώρας:

1) Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς κοινωνικών ομάδων.

2) Όλοι να συμβάλλουν σε ό,τι τους αναλογεί. Η Ελλάδα να γίνει το θετικό παράδειγμα στη συλλογή των φόρων και στη δίκαιη κατανομή τους.

3) Όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενστερνισθούν τις μεταρρυθμίσεις.

4) Η χώρα, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της, να είναι ενεργός πρωταγωνιστής στη χάραξη του μέλλοντός της.

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας