Μοσκοβισί: Εφικτή μέχρι το καλοκαίρι του 2018 η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος

Εφικτή και ευκταία χαρακτήρισε ο επίτροπος για θέματα Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παρουσίασε το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε..

59d4ed841dc52449108b4581

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την απόφαση σε σχέση με το Ελληνικό, ο Μοσκοβισί, ανέφερε ότι δεν την έχει υπόψη του. Επίσης, σημείωσε πως το ελληνικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ στην Ε.Ε. αυτό περιλαμβάνει προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ έτσι ώστε τα προϊόντα στις συναλλαγές από επιχείρηση προς επιχείρηση να τιμολογούνται στη χώρα προέλευσης με τον ΦΠΑ της χώρας προορισμού και αργότερα να μεταβιβάζονται οι εισπράξεις από το κράτος προέλευσης στο κράτος προορισμού με ηλεκτρονικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτό θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ, η οποία σήμερα ανέρχεται σε περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως στην ΕΕ.

Παρουσιάζοντας την συνολική πρόταση της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος επίτροπος, σημείωσε ότι το τρέχον σύστημα, λόγω των διαφωνιών που είχαν στο παρελθόν ορισμένα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στις προτάσεις της Επιτροπής, κατέληξε να είναι «οικονομικό» αλλά και «ηθικό φιάσκο». Ο επίτροπος αναφέρθηκε στην απάτη τύπου «καρουζέλ» με τα προϊόντα να κάνουν κύκλους μέσα στην Ε.Ε., και το ΦΠΑ να μην αποδίδεται τελικά πουθενά.

«Είκοσι πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία της ενιαίας αγοράς, οι εταιρείες και οι καταναλωτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν 28 διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ όταν λειτουργούν διασυνοριακά. Οι εγκληματίες και ενδεχομένως οι τρομοκράτες εκμεταλλεύονται αυτά τα κενά για πολύ καιρό και επωφελούνται 50 δισ. ευρώ ετησίως», δήλωσε σχετικά.

Χαρακτήρισε επίσης «αναχρονιστικό» το τρέχον σύστημα.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κατοχυρώσουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ΦΠΑ ως εσωτερικές πράξεις της ενιαίας αγοράς έως το 2022. Η σημερινή πρόταση αναμένεται να μειώσει τη διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ κατά περίπου 80%. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει τη ζωή των εταιρειών της Ε.Ε. που διενεργούν διασυνοριακές συναλλαγές, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και απλουστεύοντας τις διαδικασίες που σχετίζονται με τον ΦΠΑ. Εν ολίγοις: καλά νέα για τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τους εθνικούς προϋπολογισμούς, κακά νέα για τους απατεώνες», κατέληξε ο Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το νέο, ενιαίο σύστημα ΦΠΑ θα βασίζεται σε τέσσερις αρχές: την αντιμετώπιση της απάτης, την απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης του ΦΠΑ για τις εταιρείες που πωλούν διασυνοριακά χρησιμοποιώντας μια ενιαία διαδικτυακή πύλη στη δική τους γλώσσα και σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες και πρότυπα διαχείρισης όπως στη χώρα τους, τη μεγαλύτερη συνοχή και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η νομοθετική πρόταση θα σταλεί στο Συμβούλιο προκειμένου να συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για διαβούλευση. Στη συνέχεια, η Επιτροπή αναμένεται να καταθέσει το 2018 μια λεπτομερή νομική πρόταση για την τροποποίηση της «οδηγίας για τον ΦΠΑ», προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς ΦΠΑ.

Σκιάθος: 55χρονος καταδικάστηκε επειδή κατέστρεψε δέκα αυτοκίνητα για εκδίκηση

kaystiko 696x463 1

Σκιάθος: 55χρονος καταδικάστηκε επειδή κατέστρεψε δέκα αυτοκίνητα για εκδίκηση

Οι προσωπικές και οικονομικές διαφορές που είχε με τον ιδιοκτήτη επιχείρησης ενοικιαζόμενων οχημάτων «όπλισαν» το…

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

AP24144164794059

Μεξικό: Τουλάχιστον έξι νεκροί από κατάρρευση σκηνής εν μέσω προεκλογικής συγκέντρωσης (videos+photos)

Η σκηνή κατέρρευσε ενώ πάνω της βρισκόταν υποψήφιος για την προεδρία της χώρας

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

rafa gaza

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης