Newsroom

Newsroom

Μόσιαλος: Θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες και έχουμε 1.000

Σοβαρές προειδοποιήσεις εξέφρασε ο Ηλίας Μόσιαλος αναλύοντας τα ενδεχόμεα που μπορεί να προκύψουν

corona Medium 2

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος κάνει έκκληση τον Πρωθυπουργό να λάβει μέτρα από τώρα από τη τρίτη φάση των μέτρων και σημειώνει πως σε ένα αισιόδοξο σενάριο όπως εκτιμά ο ίδιος, θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες ενώ έχουμε 1.000.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1, ο κ. Μόσιαλος ανάλυσε τα δεδομένα των χωρών που πλήττονται από τον κορωνοιό, εξήγησε το πως θα μείνει όρθιο το Σύστημα Υγείας, ανάφερε τις δύο εκδοχές για την πορεία της πανδημίας και έκανε έκκληση 
Για την εκτίμηση που έκανε σε ότι αφορά στην έλλειψη αναπνευστήρων στη χώρα μας:

«Έκανα την εκτίμηση ότι αν κολλήσει το 50% του πληθυσμού και αν το 1% απ΄ αυτούς που θα κολλήσουν, ποσοστό που είναι πολύ αισιόδοξο – στη Γιουχάν είναι 5% και στην Ιταλία 9%-10% – χρειαστεί να έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρες, τότε θα χρειαστούμε 55.000 αναπνευστήρες. Αυτή τη στιγμή, με την προϋπόθεση ότι θα μας δώσουν αυτούς που έχουμε παραγγείλει, έχουμε τη δυνατότητα να φθάσουμε τους 1000 αναπνευστήρες»

«Γιατί η Ελλάδα πρέπει να προσέξει αυτό που κατάφερε η Γερμανία»

«Στην Ισπανία, φαίνεται ότι η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη σε σύγκριση με την Ιταλία. Έχει γίνει διασπορά πέρα από την Μαδρίτη σε αρκετές άλλες περιοχές της χώρας.

Στη Γερμανία έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά έχουν προστατεύσει με κάποιο τρόπο τους ηλικιωμένους. Ένα ποσοστό περίπου 2% των κρουσμάτων είναι ηλικίας άνω των 80 χρόνων. Σε αντίθεση με την Ιταλία όπου πάνω από το 60% των κρουσμάτων είναι άνω των 80 χρόνων και αυτό αντιστοιχεί και στη θνητότητα. Το 67% των θανάτων στην Ιταλία ήταν άνω των 80 ετών και το 14% άνω των 90 χρόνων. Όταν ένα τόσο καλό σύστημα Υγείας όπως της Λομβαρδίας, από τα καλύτερα στον κόσμο, δεν αντέχει όταν υπάρχει μεγάλη επίπτωση, μπορούμε να καταλάβουμε τι θα γίνει σ ένα σύστημα σαν της Ισπανίας, της Πορτογαλίας ή το δικό μας ή στη Νότια Ιταλία που είναι λιγότερα εξελιγμένα.

Πρέπει να δούμε αυτό που έγινε στη Γερμανία. Αν έχουμε εισαγωγές στα νοσοκομεία που δεν είναι βαριές περιπτώσεις και με υποκείμενα νοσήματα, διαβήτη ή αρτηριακή υπέρταση, νοσήματα που προκαλούν μείωση της άμυνας του οργανισμού , το Ελληνικό Σύστημα Υγείας θ αντέξει. Πρέπει να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες. Να κρατάμε την απόσταση και μέσα στο σπίτι αν έχουμε άτομα που υποφέρουν από τέτοια νοσήματα

Οι ηλικιωμένοι, στη Γερμανία, απλά άκουσαν τις οδηγίες. δεν έχουν κάνει κάτι ιδιαίτερο. Είναι πειθαρχημένος λαός, το ίδιο ισχύει και στην Αυστρία. Χωρίς να έχει επιβάλλει πολύ αυστηρά μέτρα, πάει πολύ καλά».

Η Γερμανία έχει το πλεονέκτημα της μεγάλης επάρκειας κλινών. Είναι η χώρα με τις περισσότερες ΜΕΘ ανά 1000 κατοίκους στον κόσμο, Έχει τετραπλάσιες δυνατότητες από την Αγγλία».

«Χωρίς περίπατο, ήλιο ή άσκηση, θα έχουμε προβλήματα»

«Αν δεν βγαίνουμε για ένα περίπατο ή δεν βγαίνουμε λίγο στον ήλιο και δεν κάνουμε λίγο άσκηση θα υπάρχουν προβλήματα στο αναπνευστικό μας σύστημα.

Η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους υπερτασικούς και ακόμα μεγαλύτερη στους καπνιστές.

Πάνω από το 50% αυτών που πάσχουν , είναι ασυμπτωματικοί φορείς . Αρκετοί μπορεί να έχουν ήπια πνευμονία και να μην το ξέρουν. Εδώ είναι και η δυσκολία που έχουμε για να ελέγξουμε αυτή τη νόσο»

«Να αξιοποιηθούν ιδιώτες γιατροί και φαρμακοποιοί»

«Το υπουργείο Υγείας, για όσους δεν έχουν οικογενειακό γιατρό, μπορεί να αξιοποιήσει και τους ιδιώτες γιατρούς. Υπάρχει το Skype και μπορεί να μιλήσει ένας γιατρός με έναν ασθενή έναν διαβητικό ή κάποιον που έχει υπέρταση και να δώσει κάποιες κατευθύνσεις για τη φαρμακευτική αγωγή. Ξέρω ότι και οι φαρμακοποιοί θέλουν πολύ να βοηθήσουν, θέλουν να είναι στην πρώτη γραμμή»

«Αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα, μπορεί η κατάσταση να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο»

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο εκδοχές. Ή θα γίνει εποχική η νόσος τις επόμενες εβδομάδες , ίσως τον Μάιο και θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα τον Οκτώβριο, έχοντας τότε μεγαλύτερες ανάσες και δυνατότητες για το υγειονομικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται πάση θυσία να προστατεύσουμε. Αν δεν υπάρχει όμως δεύτερο κύμα , οι προσπάθειες πρέπει να ενταθούν γιατί αυτή η κατάσταση, μέχρι να τη δαμάσουμε, μπορεί να μας πάει μέχρι τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο»

«Κάνω έκκληση στον Πρωθυπουργό»

«Αν μπορέσουμε να ελέγξουμε τη διασπορά, θα είμαστε σε θέση να βλέπουμε το πως θα περάσουμε στην τρίτη φάση του ελέγχου που θα είναι η φάση της καταστολής. Αρκετοί θ αρχίσουν να επιστρέφουν στη δουλειά τους αλλά εδώ χρειαζόμαστε στρατηγική και σχέδιο.

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει από τώρα να συστήσει μια ομάδα εργασίας η οποία να βλέπει τη τρίτη φάση όσο διαρκεί η δεύτερη. Θα χρειαστούν μαζικά τεστ, να φανεί αν όσοι επιστρέφουν στη δουλειά τους έχουν περάσει κορωνοιό και με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ανοσία. Αυτό θα το γνωρίζουμε σε μερικές εβδομάδες με βάση τις μελέτες που θα βγουν από τη Γιουχάν. Στη τρίτη φάση θα μπορούμε πολύ γρήγορα να κάνουμε τη διάγνωση και την απομόνωση των περιστατικών. Για να το κάνουμε αυτό θα χρειαστεί σημαντική ενίσχυση η Δημόσια Υγεία , περίπου 2000 γιατροί , νοσηλευτές και προσωπικό που θα βοηθήσει στη διαδικασία των μαζικών τεστ.

Η πρόταση μου και η έκκληση μου στον Πρωθυπουργό είναι να ξεκινήσει τώρα η προετοιμασία για τη φάση της καταστολής»

Πηγή: documentonews.gr

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…