Μόσιαλος: Χρειάζονταν θετικά μέτρα εμβολιασμού 2-3 μήνες πριν – Τα 4 ερωτήματα για την «Ο» (Video)

«Η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση» -  Τα 4 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τη μετάλλαξη Όμικρον

image 1

«Ναι μεν ήταν αναπόφευκτο, αλλά θα έπρεπε πρώτα να έχουν ληφθεί θετικά μέτρα», σημείωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, για το νέο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεσμεύει με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ τους «παραβάτες». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) και του Κολλεγίου Imperial, τόνισε πως υπάρχει ζήτημα επικοινωνιακό στην πολιτική σκηνή, καθώς και ότι ευθύνη φέρει η κυβέρνηση με την αποτυχία της να εξασφαλίσει μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση. 

Ειδικότερα, ο καθηγητής δήλωσε χαρακτηριστικά πως χρειάζονταν θετικά μέτρα εμβολιασμού 2-3 μήνες πριν.

«Είναι ένα μέτρο που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχαν προηγηθεί άλλα και αν η κοινωνία μας ήταν μια κοινωνία συναινετική, το πολιτικό σύστημα ήταν διαφορετικό από αυτό που έχουμε, δηλαδή μιλούσαν οι πολιτικοί μεταξύ τους και υπήρχε μια συνεννόηση. Εγώ θα επιθυμούσα μεγαλύτερη μίξη προς τα θετικά μέτρα, τα οποία θα έπρεπε να είχαν ληφθεί 2-3 μήνες πριν κι αν είχαν αποτύχει, να πηγαίναμε στα αρνητικά μέτρα». 

«Υπάρχει μια αλληλουχία πραγμάτων για τη θέσπιση ενός σωστού εμβολιαστικού προγράμματος».

Αρχικά, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση κατόρθωσε να οργανώσει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, να εξασφαλίσει μεγάλες προμήθειες εμβολίων κι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών. Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτευχθεί μια εκτεταμένη πολιτική και κοινωνική συναίνεση ώστε τα πολιτικά κόμματα να ομονοήσουν, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής. 

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα, σημείωσε ότι το ορθό είναι να υπάρχει μια μίξη  θετικών και αρνητικών μέτρων.

«Τα θετικά μέτρα είναι ότι στους νέους, στους 18-25 ετών, μπήκε το voucher. Και υπάρχουν τα αρνητικά, δηλαδή η δυσκολία στην πρόσβαση σε χώρους, δηλαδή αν δεν έχεις εμβολιαστεί δεν μπορείς να μπεις στα καταστήματα κλπ. Επίσης, πρέπει να υπάρχει σταθερότητα των μηνυμάτων. Δε λες για 2-3 μήνες ότι είναι αντισυνταγματικό να κάνω την υποχρεωτικότητα, δε θα πάρω κανένα μέτρο και ξαφνικά αρχίζουν τα μέτρα να έρχονται το ένα μετά το άλλο. Η σταθερότητα παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και στην ψυχολογία των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αν δε λειτουργήσουν τα θετικά μέτρα, όπως για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη, τότε πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμμεση υποχρεωτικότητα. 

«Αν γίνονταν όλα αυτά η αποδοχή του μέτρου θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, γιατί θα είχαν δοκιμαστεί άλλα μέτρα στην πορεία», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός, ώστε να μη μπουν μεγάλα διλήμματα και να πρέπει να γίνει επιλογή ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

«Έχουν φορτωθεί οι ΜΕΘ, έχει μπει ο Δεκέμβριος. Αν γεμίσουν οι ΜΕΘ και έχουμε 1.000 άτομα στις ΜΕΘ και δεν έχουμε άλλες δυνατότητες νοσηλείας, το δίλλημα το οποίο θα μπει στην ιατρική κοινότητα και θα είναι δυσβάσταχτο είναι το εξής: Θέλει πρόσβαση σε κρεβάτι ένας 75χρονος ανεμβολίαστος κι ένας 40αρης ανοσοκατεσταλμένος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά δεν τον έχει πιάσει το εμβόλιο. Θα πάμε αναγκαστικά στην επιλογή ασθενών, όπως έγινε στο Μπέργκαμο της Ιταλίας και στην Αγγλία στο πρώτο κύμα. Αν δεν γίνει ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, τα ηθικά διλλήματα θα είναι ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει», πρόσθεσε. 

Ως παράδειγμα έφερε την Αγγλία, τονόζοντας ότι οι άνω των 60 ετών είναι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 95%. Γι’ αυτό ενώ έχει πάρα πολλά κρούσματα κάθε μέρα, δε συμπιέζεται το σύστημα υγείας. «Ο αριθμός των νεκρών είναι λίγο μεγαλύτερος από την Ελλάδα, αλλά με έναν πληθυσμό που είναι 62-63 εκατ. Άρα, η Βρετανία μας δείχνει τον δρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτηθείς σχετικά με το αν πρέπει να ληφθούν κι άλλα μέτρα,  ο καθηγητής επισήμανε ότι τα μέτρα υποχρεωτικότητας δεν μπορούν να μείνουν μόνο στους άνω των 60 ετών. «Τι θα γίνει με την εστίαση; Μπορούν να μπαίνουν οι εμβολιασμένοι και όσοι εργάζονται να είναι ανεμβολίαστοι; Είναι θέμα υγειονομικού χώρου», ανέφερε.  

Τα 4 ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για τη μετάλλαξη Όμικρον 

Όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι υπάρχει ένας λογικός βαθμός ανησυχίας και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να απαντηθούν 4 ερωτήματα. «Το πρώτο είναι αν είναι πιο μολυσματικό το νέο στέλεχος. Το δεύτερο αν είναι πιο επικίνδυνο. Το τρίτο είναι τι κάνουμε με τα εμβόλια και το τέταρτο είναι αν πιάνουν τη νέα παραλλαγή τα φάρμακα», υπογράμμισε. 

Όπως είπε, είναι άγνωστο αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός ή αν μεταδίδεται πιο εύκολα επειδή έχει γίνει πιο μολυσματικός λόγω των πολλών μεταλλάξεων ή δεν τον πιάνουν τα εμβόλια και για αυτό το λόγο κολλάνε και οι εμβολιασμένοι. 

«Παράλληλα, υπάρχει μια σύγχυση για το αν το πιάνουν τα εμβόλια. Είδαμε τον επικεφαλής της Moderna να λέει ότι μάλλον δε θα δουλέψουν τα εμβόλια, βγαίνει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και λέει ότι μάλλον θα δουλεύουν, ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες ότι έχει ενδείξεις ότι δουλεύουν τα εμβόλια, θα ξέρουμε όμως σε δύο εβδομάδες από πειραματικές εργασίες αν όντως δουλεύουν τα εμβόλια», επισήμανε. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή θα πρέπει οι πειραματικές εργασίες να συνδυαστούν με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά όσων νοσηλεύονται και την έκβαση της νοσηλείας. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι τα εμβόλια θα δουλεύουν. «Το θέμα είναι πόσο θα χάσουμε σε σχέση με την αποτελεσματικότητα. Αν η απώλεια είναι έως 5%, δε θα έχουμε πρόβλημα, γιατί οι εταιρείες είπαν ότι θα τα ανανεώσουν». 

Ως προς τα αντιικά φάρμακα, επισήμανε ότι είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά γιατί στοχεύουν μέρος του ιού που δεν έχει μεταλλαχθεί. Αντίθετα, τα μονοκλωνικά αντισώματα, θα χάσουν από την αποτελεσματικότητα τους, αν χάσουν και τα εμβόλια. 

Επανέλαβε δε ότι η μόνη λύση είναι το εμβόλιο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τους ανοσοκατεσταλμένους να χρειαστούν και τέταρτη δόση.  «Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν εδώ και τώρα. Όσοι έχουν κάνει τις δύο δόσεις να κάνουν και την τρίτη, και πρώτα και κύρια όσοι ανήκουν  σε ευάλωτες ομάδες. Ειδικά δε στις ευάλωτες ομάδες είναι πιθανόν να γίνει και τέταρτη δόση σύντομα, ειδικά σε ανοσοκατεσταλμένους. Ήδη σε Αγγλία, Ισραήλ και ΗΠΑ έχουν ανοίξει αυτή τη συζήτηση», κατέληξε. 

Δείτε το βίντεο

Ευαγγελισμός: Πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς επειδή αντέδρασαν σε αντιδεοντολογικές απαιτήσεις της διοίκησης

Ευαγγελισμός

Ευαγγελισμός: Πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς επειδή αντέδρασαν σε αντιδεοντολογικές απαιτήσεις της διοίκησης

Σύμφωνα με την καταγγελία των εργαζομένων η δίωξη των δύο γιατρών από τη διοίκηση του νοσοκομείου «ασκήθηκε…