Newsroom

Newsroom

Μόντρεαλ: Πρωτοφανές σκάνδαλο παιδεραστίας με εκατοντάδες θύματα από ιερωμένους

Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη πως εκατοντάδες κωφά παιδιά έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από το 1940 έως το 1980…

child abuse

Σοκαριστική είναι η αποκάλυψη πως εκατοντάδες κωφά παιδιά έπεσαν θύματα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από το 1940 έως το 1980 από μέλη της τοπικής καθολικής κοινότητας σε οικοτροφείο του Μόντρεαλ.

«Τουλάχιστον 300 παιδιά έπεσαν θύματα συστηματικής σεξουαλικής παρενόχλησης, γεγονός που καθιστά το σκάνδαλο αυτό το μεγαλύτερο στην ιστορία με θύματα κωφά παιδιά, μεγαλύτερο κι από εκείνο που αποκαλύφθηκε το 2010 και αφορούσε 200 θύματα ενός αμερικανού ιερέα», αναφέρει εκπρόσωπος της Ενωσης του Κεμπέκ για τα θύματα των ιερωμένων.

Πρόσφατα η καναδική τηλεόραση φιλοξένησε τα θύματα του οικοτροφείου. Ενας οικότροφος αφηγείται ότι από τα 8 ως τα 12 χρόνια του υφίστατο σεξουαλική παρενόχληση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα από τρεις ιερείς. Από τα 12 ως τα 14 χρόνια του, ο ρυθμός έγινε καθημερινός. Τα κρούσματα αναγκαστικών σεξουαλικών σχέσεων με δασκάλους και επόπτες ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες. Ένας άλλος που είναι σήμερα 61 ετών αφηγείται πως στα οκτώ χρόνια που έμεινε στο οικοτροφείο τη δεκαετία του ’60, είδε πολλές σεξουαλικές επιθέσεις. Ενας ιερέας τον κακομεταχειριζόταν σεξουαλικά επί τρεις μήνες, ενώ δεν είχε κλείσει ούτε τα δέκα του χρόνια.

Σήμερα πια, πολλοί από τους κατηγορούμενους ιερείς είναι γύρω στα 70 ενώ άλλοι έχουν πεθάνει. Στόχος των θυμάτων είναι τώρα να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν την άνοιξη στο Ανώτατο Δικαστήριο αλλά η διαδικασία παραμένει υπερβολικά χρονοβόρα.