Μονταζιέρα ακόμη και στην πραγματογνωμοσύνη για Σαμαρά και "Παναθηναϊκάκια"

Σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο άνθρωπος που ακούγεται στο περιβόητο ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε το 2014 να δίνει εντολή σε κυβερνητικό αξιωματούχο να τη μεταφέρει σε εισαγγελέα ώστε να συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο σε κατηγορούμενους, έχει επιδοθεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

5703ca321dc5246d5c8b46fc

Ο κ. Αθανασίου μάλιστα έχει στο πλευρό του τον γνωστό για τη δημιουργία της περιβόητης μονταζιέρας του Μαξίμου την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, πρώην στενό συνεργάτη του Σαμαρά, Γιώργο Μουρούτη. 

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, γνωστός για τις νομοθετικές παρεμβάσεις του που αμνήστευαν καταχραστές δημοσίου χρήματος, απαγόρευαν στη Δικαιοσύνη να ελέγχει τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κ.ά. παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής της οποίας είναι μέλος, αναφορά μέσω της οποίας δικαιολογείται η αρχειοθέτηση της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί μετά την αποκάλυψη του ηχητικού ντοκουμέντου. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της αρχειοθέτησης, από την πραγματογνωμοσύνη που διενεργήθηκε από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προέκυψε ότι δεν καθίσταται δυνατή οποιαδήποτε αξιόπιστη σύγκριση της φωνής που ακούγεται με τη φωνή του πρώην πρωθυπουργού.

Τι λέει το έγγραφο

Το έγγραφο που κατέθεσε ο Χαράλαμπος Αθανασίου και δημοσιεύθηκε μέσα σε λίγα λεπτά από ειδησεογραφική ιστοσελίδα στην οποία συμμετέχει ο Γιώργος Μουρούτης, δεν λέει στην πραγματικότητα τίποτα παραπάνω από το ότι μια υπόθεση αρχειοθετείται διότι δεν μπορούν οι πραγματογνώμονες να είναι 100% σίγουροι ότι εκείνος που ακούγεται είναι ο Σαμαράς. Δεν λέει όμως σε καμιά περίπτωση ότι αυτός που ακούγεται δεν είναι ο Σαμαράς, όπως είχε ισχυριστεί ο Αθανασίου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προ πέντε ημερών, λέγοντας τότε ότι «έχει γίνει πραγματογνωμοσύνη στο ηχητικό που λέει για ‘’Παναθηναϊκάκια’’ και οι πραγματογνώμονες αποφαίνονται ότι η φωνή δεν είναι του Αντώνη Σαμαρά». Ως εκ τούτου, η υπόθεση καταλήγει στο αρχείο λόγω αμφιβολιών και όχι επειδή αποδείχθηκε ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκανε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Πράγματι, όπως άλλωστε έχει προκύψει και από σχετική μελέτη πιστοποιημένου εργαστηρίου στο Βέλγιο, η οποία μάλιστα είχε παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο άνθρωπος που ακούγεται να δίνει την εντολή «πες στον ψηλό τον Παναθηναϊκάκια, οι επόμενοι τρεις που θα πάνε, να τους γαμήσει» δεν είναι σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς. Αυτό ακριβώς διαπιστώνει και η πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

Τι αναφέρει η έκθεση των Βέλγων

Όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα – μηχανικού ήχου M.J. (Audio Engineering Diploma, S.A.E. – No 14537) με έδρα το Βέλγιο, το ηχητικό είναι αυθεντικό και όχι προϊόν μοντάζ, ενώ ο ομιλητής που ακούγεται να δίνει την εντολή αντιστοιχεί με τον Αντώνη Σαμαρά σε μεγάλο βαθμό.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έκθεση «η σύγκριση ανάμεσα στις δυο πηγές έδειξε κοινά χαρακτηριστικά τόνου, φωνοσυντονισμού και στυλ ομιλίας, παρά την πολύ σύντομη διάρκεια του επιθεωρημένου αρχείου, που από τεχνικής άποψης δεν επιτρέπει τη δημιουργία ενός λεπτομερούς φωνητικού προτύπου». Μάλιστα, συμπληρώνεται ότι «ο πολύ χαρακτηριστικός τόνος, ο χρονισμός του συλλαβισμού και η προφορά του ομιλητή οδηγούν σε έναν πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας όσον αφορά την αυθεντικότητα της ταυτότητας της φωνής, καθώς αυτό το σύνολο ακουστικών χαρακτηριστικών (φωνητική) θα ήταν σχεδόν αδύνατο να αναπαραχθούν από κάποιον άλλο στην ολότητά τους». Σύμφωνα με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης, «οι συγκρίσεις έδειξαν μεγάλες ομοιότητες από κάθε άποψη ως προς τη βιομετρία», δηλαδή των χαρακτηριστικών εκείνων που συνθέτουν το ηχητικό αποτύπωμα.

Είναι απολύτως σαφές επομένως ότι η φωνή είναι πιθανόν εκείνη του Αντώνη Σαμαρά, αλλά δύσκολα μπορεί κανείς να είναι απόλυτα βέβαιος για κάτι τέτοιο. Ως εκ τούτου, φυσιολογικά και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών αναφέρει ότι δεν είναι δυνατή η αξιόπιστη σύγκριση μεταξύ των φωνών. Άλλωστε, για να μπορέσεις να ταυτίσεις απόλυτα μία φωνή, πρέπει η ηχογράφηση να έχει γίνει σε συνθήκες εργαστηρίου. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν έχει συμβεί, αφού, σύμφωνα και με τον βέλγο πραγματογνώμονα «το ηχητικό απόσπασμα, με διάρκεια πέντε δευτερολέπτων, φαίνεται να έχει ηχογραφηθεί είτε άμεσα από μικρόφωνο σε εξωτερικό μαγνητόφωνο ή μέσω κοριού πομπού, ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ακόμη και την περίπτωση μιας φορητής συσκευής υποκλοπής, με βάση το είδος της παραμόρφωσης, τον θόρυβο και την κλίμακα του φάσματος συχνότητας».

Δείτε το έγγραφο που παρουσίασε ο Χαράλαμπος Αθανασίου στην Επιτροπή

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Hot Doc με θέμα: Ο «Παναθηναϊκάκιας» και ο Σαμαράς

Κατεβάστε ΕΔΩ το τεύχος 82 του Hot Doc


Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους