Newsroom

Newsroom

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πολύ ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μελετών για τη θεραπεία φλεγμονών του αναπνευστικού 

Πώς ακριβώς λειτουργούν και αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές του αναπνευστικού

cdc NMZdj2Zu36M unsplash

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για τις θεραπείες των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες αφορούν ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα.

Να σημειωθεί ότι γενικά τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως, απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, καθώς είναι υψηλού κόστους.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από τον ΕΟΦ, προκειμένου τα μονοκλωνικά αντισώματα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται, αφού αναμένεται να αποτελέσουν θεραπεία σε ομάδες ασθενών, στους οποίους η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων δεν απέδωσε και επανεμφανίστηκαν ή σε όσους έχουν βαριά συμπτωματολογία με έντονη δυσκολία αναπνοής και παράλληλο βρογχικό άσθμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί υψηλό θεραπευτικό κόστος και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες υγείας. 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, καθηγητής Ω.Ρ.Λ. στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά από μακροχρόνια έρευνα, είναι γνωστός πλέον σε μεγάλο βαθμό ο μηχανισμός ανάπτυξης και δημιουργίας των φλεγμονωδών και αλλεργικών νοσημάτων ρινός με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων. Όταν δημιουργείται φλεγμονή από εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα (αλλεργιογόνο, μολυσμένο  αέρα), ο οργανισμός παράγει ιντερλευκίνες, ουσίες που δίνουν εντολή να κινητοποιηθούν όλα τα αμυντικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των βλαβερών παραγόντων, που προκάλεσαν την φλεγμονή.

Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τις ιντερλευκίνες, να κατευνάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ανάπτυξη πολυπόδων, υποτροπιάζοντες πολύποδες, όπως και αλλεργικών νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το συμπόσιο, που έχει τίτλο «Ηωσινοφιλική φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

profile player 960x540 25

Δώρα Χρυσικού: Η εξομολόγηση που συγκίνησε τη Ζαμπέτογλου – «Τον πλησίασα και του είπα ότι τα μαλλιά μου είναι περίεργα» (video)

Για την περίοδο που πάλευε με τον καρκίνο μίλησε η Δώρα Χρυσικού, αποκαλύπτοντας μια ιστορία…

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Μασσαλή Καραμανλής

Ξέσπασμα οργής από τη Σταυρούλα Μασσαλή για το χειροκρότημα στον Καραμανλή: «Τρύπησε τα αυτιά μας…» (video)

Δεν μπορούσε να πιστέψει το ηχηρό χειροκρότημα που έδωσαν οι βουλευτές της ΝΔ στον Καραμανλή…

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…