Μόνο τρεις ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε επέζησαν από την αεροπορική τραγωδία

Στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της, η Σαπεκοένσε βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες τραγωδίες που έχουν συμβεί ποτέ στο χώρο του αθλητισμού.

583e7f5a1dc5249f4c8b4807

Μία ομάδα η οποία το 2009 έπαιζε στην τέταρτη κατηγορία της Βραζιλίας, είχε καταφέρει να προκριθεί στους τελικούς της δεύτερης τη τάξει διασυλλογικής διοργάνωσης της Λατινικής Αμερικής, του Copa Sudamericana, αποκλείοντας μάλιστα στα ημιτελικά την πολύ πιο λαμπερή Σαν Λορέντζο από την Αργεντινή, και ταξίδευε αεροπορικώς στο Μεντεγίν της Κολομβίας για τον πρώτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Όμως δεν έφτασε ποτέ εκεί…

Το αεροπλάνο τσάρτερ της Σαπεκοένσε συνετρίβη πάνω σε ένα βουνό, λίγο πριν προσγειωθεί στο Μεντεγίν. Συνολικά 71 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ μόνο έξι επέζησαν – από αυτούς, μόνο τρεις ήταν ποδοσφαιριστές της Σαπεκοένσε (επέζησε ακόμα ένας δημοσιογράφος και δύο μέλη του πληρώματος). Όλοι οι υπόλοιποι, καθώς και ο προπονητής της και μέλη της διοίκησής της, σκοτώθηκαν.

Από τους παίκτες, ο τερματοφύλακας Τζάκσον Φόλμαν αναρρώνει από τον ακρωτηριασμό του δεξιού ποδιού του στον οποίο υπεβλήθη, όπως ανέφεραν οι γιατροί. Ο αμυντικός Έλιο Νέτο παρέμεινε στη μονάδα εντατικής θεραπείας με σοβαρό τραύμα στο κρανίο, τον θώρακα και τους πνεύμονες του, ενώ ο επίσης αμυντικός Αλαν Ρούσελ υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση της σπονδυλικής στήλης.

Η Βραζιλία έχει κηρύξει ήδη τριήμερο πένθος. Η αντίπαλος της Σαπεκοένσε, Ατλέτικο Νασιονάλ του Μεντεγίν, ζήτησε το τρόπαιο να απονεμηθεί στους Βραζιλιάνους προς τιμήν των νεκρών. Παγκόσμιοι αστέρες του μεγάλοι ποδοσφαίρου, από τον Μαραντόνα και τον Πελέ ως τον Μέσι, έστειλαν τα συλλυπητήριά τους.

Ομάδες στην κορυφαία κατηγορία της Βραζιλίας έδειξαν επίσης την αλληλεγγύη τους, προσφέροντας δωρεάν δανεικούς παίκτες στην Σαπεκοένσε, προτρέποντας την ομοσπονδία να εγγυηθεί τριετή παραμονή της ομάδας στην πρώτη κατηγορία, προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

Χιλιάδες φίλαθλοι της Σαπεκοένσε συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Conda της ομάδας στην Σαπέκο, μια πόλη περίπου 200.000 ανθρώπων στη νότια Βραζιλία.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…