Μόνο καλά λόγια από την πλειοψηφία των ξένων ΜΜΕ για την Ελλάδα

Θετικά αποτιμά η πλειοψηφία των ξένων Μέσων τη συμφωνία που προέκυψε στο Eurogroup της Τρίτης, γεγονός που εκλαμβάνεται ως «δήλωση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα». Από την άλλη, Μέσα όπως η Bild και η WSJ ασκούν κριτική, κάνοντας λόγο για συνέχιση της ελληνικής κρίσης.

5746c8a71dc5247c2c8b49aa

Οι κύριες τάσεις του ξένου Τύπου και συγκεκριμένα από αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά και γαλλικά Μέσα, κινούνται στα πλαίσια της επιβράβευσης για την κυβερνητική προσπάθεια των τελευταίων μηνών, η οποία οδήγησε και στην προχθεσινή συμφωνία μετά από ένα μαραθώνιο Eurogroup.

«Η ευρωζώνη χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο στο θέμα της Ελλάδας και της συμφωνίας με το ΔΝΤ για το χρέος» σημείωναν Reuters και CNBC, ενώ η Guardian τόνιζε πως «πολλοί από τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δήλωσαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά ώστε να λάβει την επόμενη δόση της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τα τελευταία μέτρα λιτότητας και τις καθόλου δημοφιλείς αυξήσεις φόρων».

Το Bloomberg έκανε εκτενή αναφορά στα όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup, σχολιάζοντας ότι αν και η συμφωνία καθυστέρησε για αρκετούς μήνες, χαράζει εν τέλει χαράζει έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά την αναβάλλει για το 2018. Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και όχι μόνο ήταν απόρροια του χάσματος που υπάρχει μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου, όπως προσθέτει το πρακτορείο. Επίσης, σχολιάζει ότι νικητής σε αυτό το μπρα-ντε-φέρ ήταν η Γερμανία, καθώς το Ταμείο έκανε σημαντικές υποχωρήσεις και παραχωρήσεις.

Συγκεκριμένα, ως επιτυχία Σόιμπλε πιστώνεται η παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και παράλληλα η αναβολή της συζήτησης για το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους μετά το 2018 (σ.σ. μετά τις γερμανικές εκλογές), ωστόσο και το ΔΝΤ δε «λύγισε» τελείως, καθώς και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών προέβη σε υποχωρήσεις, αν και δε θα χρειαστεί να τις πραγματοποιήσει άμεσα αλλά από το 2018 (σ.σ. Welt).

Η FAZ επισημαίνει πως στο μέτωπο της ελληνικής αξιολόγησης, όπως πολλάκις τονίζεται και μέσω της προβολής δηλώσεων Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ελληνική πρόοδο και έκαναν λόγο για εμπιστοσύνη στην Ελλάδα του σήμερα.

Αναφορικά με τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων, ο γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε πως «η συμφωνία είναι πρωτίστως μια δήλωση εμπιστοσύνης προς τη σημερινή Ελλάδα». «Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο που μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Ντόλαντ Τουσκ επισήμανε πως η συμφωνία αποτελεί «ισχυρό μήνυμα σταθερότητας για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία», ενώ ο κ. Μοσκοβισί τόνισε: «Η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για τη διαρκή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Αρνητική κριτική που… αλλάζει μέρα με τη μέρα

Η Bild υιοθέτησε το σκεπτικό του ΔΝΤ, γράφοντας πως «σύμφωνα με νέα έκθεση του ΔΝΤ, σε κανέναν κρίσιμο τομέα η κυβέρνηση δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να πετύχει τους στόχους». Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε: «Πετύχαμε μεγάλη πρόοδο που μας επιτρέπει να εισέλθουμε σε μια νέα φάση του ελληνικού προγράμματος».

Από την άλλη, η Wall Street Journal αν και χθες ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα, κάνοντας λόγο για κρατικιστικές ιδεολογίες που διαιωνίζουν την ελληνική κρίση, σήμερα υμνεί τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα χθες σημείωνε στο κύριο άρθρο της: «Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ αύξησαν πάλι τους φόρους χωρίς παράλληλη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και προϊόντων. Η κρατικιστική ιδεολογία Τσίπρα εξακολουθεί να είναι εχθρική στις μεταρρυθμίσεις… κι αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κρίση θα συνεχιστεί ό,τι κι αν γίνει με το χρέος».

Σαν να πατάει σε δυο βάρκες, η αμερικάνικη εφημερίδα γράφει σήμερα πως ο μεγάλος νικητής από τη συμφωνία του Eurogroup την Τρίτη είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατάφερε και πάλι να θωρακίσει την εκλογική βάση του από τις περικοπές, οι όποιες εδώ και καιρό το ΔΝΤ επιμένει ότι είναι απαραίτητες για να θέσουν τα οικονομικά της Ελλάδας σε βιώσιμη βάση.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

InCollage 20240424 163106834

H απάντηση Καλλιάνου σε Άδωνι: «Τι θα κάνω αφορά μόνο τον πατέρα μου – Έχω τα πάντα σε μηνύματα»

«Όλα στο φως, χωρίς να φοβηθώ κανέναν που θα προσπαθήσει να με βγάλει ψεύτη», τονίζει…

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

MAMALAKIS VEFA

Απάντηση Βέφας για σχόλια Μαμαλάκη: «Μην ψάχνεις να βρεις κάτι για εμάς, είμαστε αγκαλίτσα» (Video)

Η γνωστή μαγείρισσα απάντησε στα σχόλια του συναδέλφου της για την απόφασή της να κατέβει…