Newsroom

Newsroom

Μωβ μέδουσα: Μεγάλη εξάπλωση στις ελληνικές παραλίες αναμένεται το καλοκαίρι

Θα κολυμπάμε ανάμεσά τους; - Κακά νέα για τον τουρισμό

Pelagia noctiluca Sardinia

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός περιβαλλοντικής προστασίας Biodiversity, σε σχέση με την εξάπλωση της μωβ μέδουσας στα νερά της μεσογείου και, συνεπώς της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οργανισμού οι θάλασσες αναμένεται να γεμίσουν με τα δηλητηριώδη πλάσματα καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και η μείωση του πληθυσμού των θηρευτών τους, όπως οι ξιφίες, οδηγούν σε υπερπληθυσμό του συγκεκριμένου είδους.

Όπως αναφέρει, το πρόβλημα της εξάπλωσης της έξαρσης των μωβ μεδουσών (Pelagia noctiluca) δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Πέρσι το καλοκαίρι έξαρση είχαμε στο Αιγαίο, την Ισπανία και την Γαλλία.

Φέτος το πρόβλημα είναι πια σχεδόν σε όλη την Μεσόγειο, Από Πορτογαλία στα δυτικά μέχρι και το Ισραήλ στα ανατολικά και νότια στις περισσότερες Αφρικανικές χώρες. Ενώ μπορεί ακόμα να μην έχει αναφερθεί κάτι στην Αδριατική θάλασσα είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων να αρχίσουν να έχουν πρόβλημα και εκεί.

Παρακάτω στον χάρτη του του inaturalist βλέπουμε μόνο ένα μέρος των καταγραφών και αυτό διότι άλλες χώρες όπως π.χ. η Ιταλία έχουν δικές τους εφαρμογές που βάζουν εκεί τις καταγραφές και τα δεδομένα, με πολλές φορές αυτές οι εφαρμογές να είναι κλειστές για την διαθεσιμότητα των δεδομένων στο κοινό ανά πάσα στιγμή.
Picture

Picture

Πράλληλα, όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, βιολόγος – ωκεανολόγος, οι πληθυσμοί της εν λόγω μέδουσας, ταξιδεύουν με τα ανεμογενή ρεύματα σε διάφορες παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο ή βρίσκονται στο Αιγαίο. 

Ο μωβ «εισβολέας» λειτουργεί  ύπουλα, καθώς σπάνια είναι διακριτός από την επιφάνεια της θάλασσας. Κινείται στο βυθό και όταν βρει το θύμα της, τσιμπάει προκαλώντας ερεθισμό και τσούξιμο.

«Σε περίπτωση που έχουμε την ατυχία να μας τσιμπήσει, στο μέσο άνθρωπο δεν δημιουργεί τίποτα παραπάνω από έναν δερματικό ερεθισμό ο οποίος είναι επώδυνος. Το τσίμπημα πονάει και μπορεί να αφήσει και σημάδι. Το ιδανικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ρίξουμε θαλασσινό νερό, να σκουπίσουμε με μία πλαστική κάρτα να απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μετά βάζουμε μια παγοκύστη, πάγο ή κάτι παγωμένο πάνω στη πληγή για δύο τρία λεπτά, και μετά το ιδανικό θα ήταν να έχουμε μαγειρική σόδα σε αναλογία με θαλασσινό νερό ένα προς ένα, γιατί για 2-3 λεπτά πάνω στην πληγή εμποδίζει την απελευθέρωση τοξίνης», εξηγεί ο κ. Χρήστου. 

Το τσίμπημα και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. 

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. 

Οι εξάρσεις μεδουσών μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, ψάρεμα, τουρισμός, κλπ.
Συμπτώματα από επαφή με την μέδουσα
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν χρειάζεται πανικός!

Τα συμπτώματα μετά από επαφή – κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:
Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε.
Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία​
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια

ΚΙΤ Πρώτων βοηθειών για την παραλία

Καλό είναι να έχουμε τα παρακάτω μαζί μας στην παραλία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το τσίμπημα της μέδουσας:

Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική).

Ένα τσιμπιδάκι.

Ένα κυπελλάκι (π.χ. ουροσυλέκτης).

Λίγο μαγειρική σόδα (αναλογία 1:1 με θαλασσινό νερό).

Αντιισταμινικό χάπι.

Κάποια κορτιζονούχα κρέμα όπως π.χ. fucicort.

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…