ΜΚΟ σε κυβέρνηση, τοπικούς παράγοντες και ΜΜΕ: Σταματήστε να προωθείτε ρατσιστικές αντιδράσεις

«Μόνο ουσιαστικές λύσεις θα δώσουν τέλος στις εντάσεις στα νησιά» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό.

moria1 1

Ως «αναμενόμενο» σχολιάζουν το κύμα έντασης που έχει ξεσπάσει στα νησιά το τελευταίο διάστημα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και κάνουν «έκκληση στην κυβέρνηση, τοπικούς παράγοντες των νησιών και στα μέσα ενημέρωσης για την αποφυγή της ξενοφοβικής ρητορικής που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προωθεί ρατσιστικές αντιδράσεις».

«Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου, η συστηματική αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς και ο υπερσυνωστισμός και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και καταστάσεις βίας που δε βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων» λένε χαρακτηριστικά οι οργανώσεις.

Στη συνέχεια, καλούν την κυβέρνηση «να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, ανακουφίζοντας έτσι τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες».

Η ανακοίνωση των οργανώσεων:

Μόνο ουσιαστικές λύσεις θα δώσουν τέλος στις εντάσεις στα νησιά

Οι παρακάτω υπογράφουσες οργανώσεις παρακολουθούμε με εντονότατη ανησυχία το – αναμενόμενο- κύμα έντασης που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ασύλου, η συστηματική αντιμεταναστευτική ρητορική, καθώς και ο υπερσυνωστισμός και οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, έχουν οδηγήσει σε εντάσεις και καταστάσεις βίας που δε βοηθούν ούτε τους πρόσφυγες, ούτε τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.

Απευθύνουμε έκκληση στην κυβέρνηση, τους τοπικούς παράγοντες αλλά και τα μέσα ενημέρωσης, για την αποφυγή της ξενοφοβικής ρητορικής που αναπαράγει αρνητικά στερεότυπα και προωθεί ρατσιστικές αντιδράσεις, οξύνοντας την ένταση που ήδη υπάρχει στα νησιά εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και τις συνέπειές τους στις τοπικές κοινότητες.

Επίσης, καλούμε την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία ασύλου, και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά, ανακουφίζοντας έτσι τους πρόσφυγες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και η συνεργασία με όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού.

Οι οργανώσεις: ΑΡΣΙΣ, Γιατροί του Κόσμου, Δανικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Defence for Children International Greece, Help Refugees UK, International Rescue Committee Hellas, Legal Centre Lesvos, PRAKSIS, Refugee Support Aegean (R.S.A.), Solidarity Now, Terre des Hommes Hellas (TDH Hellas)

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…