ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Κωδικός νεολαία

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι ασχολούνται με το γεγονός ότι η μόνη κατηγορία στην οποία η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, είναι στις νεαρές ηλικίες.

347865 mitsotakis deth

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου ασχολήθηκαν με μια είδηση: ότι την κηδεία του ράπερ Mad Clip παρακολούθησαν διαδικτυακά εκατό χιλιάδες νέοι και νέες. Συζήτησαν ότι ο αριθμός των νέων ήταν πολύ μεγάλος και τι θα μπορούσε να γίνει για την προσέλκυση τους.

Ήδη εδώ και μερικούς μήνες, οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι και επικοινωνιολόγοι ασχολούνται με το γεγονός ότι η μόνη κατηγορία στην οποία η ΝΔ υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ, στην πρόθεση ψήφου, είναι στις νεαρές ηλικίες. H αντιπολίτευση θα έπρεπε να είχε προσέξει τις σχετικές κινήσεις τού κ. Μητσοτάκη: στις 2 Ιουνίου ταξίδεψε στην Αστυπάλαια την οποία ανακήρυξε «πράσινο νησί». Δύο μέρες αργότερα ανακοίνωσε ο ίδιος τη δημιουργία ποδηλατόδρομου στο παραλιακό μέτωπο από τον Πειραιά μέχρι τη Βούλα και το Σούνιο. 

Οι δύο αυτές ενέργειες έγιναν για την προσέλκυση των νέων, επειδή το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την κλιματική αλλαγή και χρησιμοποιούν ποδήλατο. Στην ίδια τακτική εντάσσεται και το πάγωμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα Πανεπιστήμια, όπως και η απομάκρυνση του Μ. Χρυσοχοϊδη, που είχε ανοίξει μέτωπα με τη νεολαία. Καλά πληροφορημένο ρεπορτάζ προχθές, στα Νέα της Παρασκευής,  προέβλεπε: 

«o  πρωθυπουργός, αυτό το Σαββατοκύριακο στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου από τη ΔΕΘ, θέτει στο επίκεντρο την οικονομία, τους μικρομεσαίους αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό τη νεολαία – ένα δύσκολο για τη ΝΔ ακροατήριο που αποτελεί με τα πρωθυπουργικά λόγια “προσωπικό στοίχημά” του ». 

Με αυτή τη λογική στήθηκε και το σκηνικό στη χθεσινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, όπου οι νέοι που είχε καλέσει κάθισαν στην πρώτη σειρά, ενώ οι πρώην πρωθυπουργοί για πρώτη φορά στη δεύτερη. Στις γιγαντοόθονες, οι νέοι δεν έμοιαζαν με ΟΝΝΕΔίτες. Ο ίδιος, ξεκίνησε την ομιλία του κολακεύοντας τους νέους: 

«Νέες και νέοι, φέτος είστε στην πρώτη σειρά, γιατί ακριβώς είστε προτεραιότητα για την πατρίδα και έχετε την πρώτη θέση στην καρδιά και στο μυαλό όλων μας. Είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο διάστημα. Μακριά από τις σπουδές και τους φίλους σας, δίχως χαρά και ελεύθερο χρόνο. Σε μία καθημερινότητα στεγνή. Βαριά φορτωμένοι από τις ελπίδες που για μία δεκαετία σας στερήσαμε εμείς οι μεγαλύτεροι. Kαι με το άγχος ότι θα ζήσετε μια ζωή χειρότερη από αυτή των γονιών σας». 

Η αντιπολίτευση κάνει λάθος όταν υποτιμά ή απαξιώνει όσα εξήγγειλε αμέσως μετά, «μέτρα που αφορούν όλους τους πολίτες, ιδιαίτερα όμως τους νέους», όπως το «πρώτο ένσημο», η επέκταση στεγαστικού επιδόματος 1000 ευρώ/έτος και στους σπουδαστές δημοσίων ΙΕΚ, η κατάργηση ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας για όλους τους νέους έως 29 ετών και τα δωρεάν 50 GB για το διαδίκτυο.

 

Οι κινήσεις Μητσοτάκη έχουν επικοινωνιακό και εκλογικό περιεχόμενο που πηγάζει από την καθημερινή μελέτη των δημοσκοπήσεων και των διαδοχικών focus group, των κλειστών συζητήσεων επικοινωνιολόγων με πολίτες για λογαριασμό του Μαξίμου. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη δημοσκόπηση της GPO, o K. Μητσοτάκης, χάνει σε δημοφιλία από τον Α.Τσίπρα μόνο στις ηλικίες 17-24 ετών. 

Οι νέοι, και στις ηλικίες 25-39,  θεωρούν επίσης ότι έγινε αρνητική διαχείριση από την κυβέρνηση στις πυρκαγιές σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα από το σύνολο του πληθυσμού και αποδίδουν προσωπικά στον πρωθυπουργό πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από ότι το σύνολο των πολιτών που ρωτήθηκαν. Ο παρακάτω πίνακας των Νέων, παρά την εικόνα του Μητσοτάκη σε selfie με νέα, δεν είναι για την ΝΔ καθόλου ειδυλλιακός

347865g gpo dimoskpisi

Δεν είναι βέβαιο ότι οι χθεσινές εξαγγελίες Μητσοτάκη θα συγκινήσουν τους νέους. Στην ομιλία του ήταν αρκετά νευρικός και εκβίαζε το χειροκρότημα ενός ψυχρού ακροατήριου. Οι κομπασμοί και το άνοιγμα στην ακροδεξιά για «την αγορά των 18 RAFALE, τα οποία σύντομα θα γίνουν 24»  που σύντομα «θα πετούν στους ελληνικούς ουρανούς» δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς τους δεκαοχτάρηδες. 

Μπορεί μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των νέων τα δωρεάν Giga και τα αλλά μέτρα να αποτελούν «χαρτζιλίκι», αλλά έχουν σαφή στόχευση: να δείξουν ότι η κυβέρνηση τουλάχιστον ενδιαφέρεται για τη νεολαία. Και, σε κάθε περίπτωση,  κάνει τίποτα η αξιωματική αντιπολίτευση για να σταθεροποιήσει και να αξιοποιήσει την υπεροχή της στις νεότερες ηλικίες; Καλό ερώτημα. 

Πηγή: Tvxs

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Πύρρος Δήμας

Πύρρος Δήμας: Ξεσήκωσε το Twitter αλλά όχι για κάποιο μετάλλιο – Τα σχόλια για τους φράχτες που έφεραν αντιδράσεις

Μια φωτογραφία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια υποψηφιότητα και δυο αναρτήσεις για τον φράχτη στον…

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Κέιτ

Βασιλικός αναλυτής για Μίντλετον: «Όλα δείχνουν ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου»

Ο Βέλγος δημοσιογράφος αναφέρθηκε στη μορφή καρκίνου από την οποία πάσχει η πριγκίπισσα της Ουαλίας…

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Καραμανλής

Πρωτοφανές κύμα οργής για τον Καραμανλή και τα χειροκροτήματα της ντροπής: «Για γερά στομάχια η ομιλία του» – Χιλιάδες αναρτήσεις

Δεν ξέρουμε τι ήταν χειρότερο, τα όσα είπε ο Καραμανλής ή τα χειροκροτήματα από τους…

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

240327221854 athanasios mpinis 270324 1024x574 1

Α. Μπίνης: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η παραίτηση του Αθανάσιου Μπίνη σχετίζεται…

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

profile player 960x540 26

Άγρια κόντρα Φαραντούρη με Πορτοσάλτε στο ΣΚΑΪ: «Να δείχνετε περισσότερο σεβασμό» (video)

Μετωπική κόντρα μεταξύ του Νικόλα Φαραντούρη και του Άρη Πορτοσάλτε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

Screenshot 2 15

«Θερμή» υποδοχή Μητσοτάκη από ακτιβίστρια στον Καναδά – «Θα έπρεπε να ντρέπεστε, 14.000 παιδιά είναι νεκρά στη Γάζα» (Video)

«Θα έπρεπε να ντρέπεστε. Πώς κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη».