Newsroom

Newsroom

Μητσοτάκης: Όχι στην αλλαγή εκλογικού νόμου εκτός αν συμφωνήσει ο Τσίπρας

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, εκτός εάν το κάνουμε από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός με την έναρξη της συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

5675896

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός τη φετινή του επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον απόηχο των αντιδράσεων για αλλαγή του εκλογικού νόμου, προσπάθησε να τα μπαλώσει λέγοντας, έχει δεχθεί εισηγήσεις όμως δεν είναι κωλοτούμπας να αλλάζουν οι κανόνες του παιγνιδιού πριν τις εκλογές, και ότι θα πάμε με τον ψηφισμένο νόμο. «Θα ήταν ανεύθυνο να έρθω να αλλάξω τον εκλογικό νόμο», ανέφερε, εκτός εάν συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας παραδεχόμενος ότι η απλή αναλογική είναι μια «βόμβα». Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς για πρώτη φορά ότι γνωρίζει γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά έριξε το μπαλάκι στην υπηρεσία και στον παραιτηθέντα πρώην διοικητή της ΕΥΠ.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη τριών ωρών «κατόρθωσε» να μην δώσει καίριες απαντήσεις σε καυτά ζητήματα, επιτέθηκε και προσέβαλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, στο κομβικό σκάνδαλο των υποκλοπών, αποφάσισε μόνος του ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης του απορρήτου

Σπέκουλα για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και… εσωτερικοί εχθροί

Εκφράζοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο σύστημα της απλής αναλογικής ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, όμως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τα όσα έχει πει στο παρελθόν και έχει διαρρεύσει το Μαξίμου περί ξένων δυνάμεων που υπονομεύουν την σταθερότητα ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, έπαιξε το χαρτί της ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση του φυσική αερίου είναι δεδομένη στρατηγική από τον Πούτιν, είναι απόπειρα υπονόμευσης και πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεχομένως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τον αμυνόμενο, με το διεθνές δίκαιο και είχε και έναν παραπάνω λόγο να το κάνει».

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό» είπε για να προσθέσει με νόημα «η Σουηδία έχει σήμερα εκλογές και κινητοποιείται σε θεσμικό επίπεδο ώστε να μην υπάρξουν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη κόμματα που βλέπουν φιλικά τη Ρωσία και η Μόσχα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί αυτό για να ισχυριστεί ότι «είμαστε σε εγρήγορση ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα τις επιτρέουμε στην πατρίδα μας».

Έσπευσε, μάλιστα, να επαναλάβει τις «γαλάζιες» αιτιάσεις για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «έχουμε ήδη στοιχεία, αναφέρομαι σε αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση μεγάλων ρωσικών κεφαλαίων με Έλληνες εκπροσώπους και Έλληνες δημοσιογράφους με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών μέσων στη χώρα από το 2016. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συζητάμε για αυτά».

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο σύσσωμη την αντιπολίτευση σημειώνοντας «εάν υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας το θεωρώ περίπου δεδομένο. Με την έννοια ότι όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική» και προσθέτοντας ότι «θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πρέπει να εξειδικεύουμε μέτρα στήριξης κάθε μέρα. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια νέα κρίση στον Έβρο».

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, στήριξη στους πολίτες, αλλά με μέτρο

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε με ευκολία την κριτική της αντιπολίτευσης και επέμεινε ότι η μεγάλη κυβερνητική κοροϊδία με τη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει λύσεις.

«Θα χρειαστεί και στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο χαμηλότερες οι τιμές φυσικού αερίου τόσο χαμηλότερη η στήριξη από τον προϋπολογισμό» είπε για να στηρίξει το ελληνικό αίτημα περί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά και έσπευσε να αποθεώσει ξανά την κυβέρνησή του υποστηρίζοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ο πλούτος αυτός γίνεται αιμοδότης των κρατικών ταμείων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη» παραδέχθηκε, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι πάντα με το σταγονόμετρο, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον φόβο εκτροχίασης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, διαβεβαίωσε «τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG».

Κάλεσε πάντως όσους μπορούν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, τους  «λίγους δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Θα είναι πιο φτηνό να θερμανθούν με φυσικό αέριο, το οποίο θα ενισχυθεί». Πρόσθεσε
ότι η καταφυγή στον λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο για ένα με δυο χρόνια, λόγω της έκρηξης των τιμών στο αέριο.

Και επέλεξε να ισχυριστεί προκλητικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιδίδεται σε παραπληροφόρηση για τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» υποστήριξε.

Απορρίπτει τα νέα μέτρα και την κριτική

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει προγραμματισμός για νέα μέτρα στήριξης πέραν των ανακοινωθέντων. Εξέφρασε δε την εντύπωσή του για την κριτική αναφορικά με την κατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης και ειδικά για την πριμοδότηση μεγάλων κι όχι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, αντέκρουσε λέγοντας ότι τα κονδύλια διαχέονται σε όλη την οικονομία και ωφελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά έφερε ως παράδειγμα απλώς τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης για να υποστηρίξει πως από αυτή τη δράση ωφελούνται και οι μικροί.

Απέρριψε και τις αναφορές περί μοιράσματος σε εκλεκτούς ημέτερους, όπως τις αιτιάσεις για τον επιδοματικό εθισμό της κυβέρνησης, χωρίς να σχολιάσει την αντίθεση της στρατηγικής παροχών με το νεοφιλελεύθερο προφίλ της Ν.Δ. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για μια ενεργή κοινωνική πολιτική.

«Εμπρός» για το κυβερνητικό σχέδιο του ΕΣΥ

Σε άλλο σημείο παραδέχτηκε την ύπαρξη διακρίσεων στην ποιότητα της περίθαλψης για να εκφράσει όμως τον προβληματισμό του σχετικά με την διαφορετική επίδοση, όπως την χαρακτήρισε, των νοσοκομείων και την πρόθεσή του να προχωρήσει «επιτέλους» το απαραίτητο σχέδιο της κυβέρνησής του για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με έμφαση στην ποιότητα με οριζόντια χαρακτηριστικά

Χωρίς φυσικά να αναφερθεί στο επιχειρούμενο ξήλωμα του ΕΣΥ και τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις κραυγές των υγειονομικών για προσλήψεις και ενίσχυση, είπε  μεταξύ άλλων πως υπάρχουν δομές που δεν είναι σωστά στελεχωμένες με γιατρούς, γιατί δεν υπάρχει τόσο ζήτηση για χειρουργεία σε κάποιες περιφερειακές δομές.

Δεν απάντησε θετικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πιο ευέλικτων προϋποθέσεων αντί των αυστηρών για το στεγαστικό πρόγραμμα 1,8 δισ. με επίκεντρο τους νέους.

«Η αστυνομία θα βάλει τάξη στα πανεπιστήμια!» – ΣΔΙΤ στις φοιτητικές εστίες

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος στα μέτωπο της ασφάλειας και της εγκληματικότητας εμμένοντας στην κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησής του. «Η αστυνομία έχει ενισχυθεί, δεν υπάρχει πια άβατο των Εξαρχείων, καταλήψεις έχουν αδειάσει και στο ζήτημα των πανεπιστημίων προχωράμε με δυσκολίες στην εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας» είπε.

Παρά την κάθετη αντίθεση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οι μονάδες ΟΠΠΙ μαζί με την αστυνομία θέλουν να βάλουν «στοιχειώδη τάξη στα πανεπιστήμια».

«Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί» και ζήτησε να κερδίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία την… εκτίμηση όλων όσοι επιδιώκουν τα ΑΕΙ να είναι χώρος δημιουργικός χώρος ανταλλαγής απόψεων κι έρευνας και όχι χώρος που πλακωνόμαστε! «Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε η θεσμοθετημένη παρουσία των ΟΠΠΙ να είναι αφορμή για νέες εντάσεις βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια» είπε νωρίτερα.

Παραβλέποντας δε τα πραγματικά στοιχεία, επανάλαβε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα μεγάλα προβλήματα σε πέντε, όπως είπε ιδρύματα, και τα φαινόμενα βίας, τα οποία δεν θέλει κανείς εκτός από ελάχιστοι ταραχοποιοί.

Τέλος, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των συμβάσεων ΣΔΙΤ και στις φοιτητικές εστίες κάνοντας λόγο για “project” σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου, το οποίο βγαίνει κατά τον ίδιο οικονομικά, και υπέρ της αύξησης συγκατοίκησης των νέων, που είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό.

«Οχι» στην νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας

Τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θεσμοθέτησης του όρου γυναικοκτονία, τον οποίο δέχεται μόνο για το δημόσιο διάλογο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως είπε. «Δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση» ξεκαθάρισε με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να υπάρχει διάκριση των φόνων με βάσει το φύλο.

«Μια δολοφονία γυναίκας πιο απεχθής από αυτή ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου» αναρωτήθηκε και σημείωσε την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου για τις ανθρωποκτονίες. «Θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς μας για ξεχωριστή αντιμετώπιση» (σ.σ. των εγκλημάτων έμφυλης βίας) πρόσθεσε.

Αποκαρδιωτική μεν αναμενόμενη δε η απάντησή του και στην πρόταση νόμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε ο πρωθυπουργός.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…