Μητσοτάκης χωρίς διδακτορικό άρα … πιθανώς εργατικός

Δεν πρόκειται να γλυτώσουμε από τους “αρίστους” της Δεξιάς. Πάντα θα μας εκπλήσσουν.

mitsotakis1

Τις τελευταίες μέρες απασχολεί τα media η περίεργη δήλωση του επικεφαλής συμβούλου, επί οικονομικών θεμάτων, του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο με πολλές περγαμηνές -επιστημονικής και επαγγελματικής ανέλιξης – κ. Αλέξης Πατέλης, μαθηματικός και διδάκτορας οικονομικών υπό την εποπτεία του τότε καθηγητή – και αργότερα διοικητή της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας FED – Ben Bernanke. Η δήλωσή του Alex:

“Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Δε θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά…” .

Ο κ. Πατέλης, αν και επιστήμονας με μαθηματικές γνώσεις, διατυπώνει έναν προσβλητικό, αντιφατικό συλλογισμό. Η δήλωσή του είναι επιστημονικά απαράδεκτη και πολιτικά… αυτογκόλ. Διότι:

1. Συμφωνούμε ότι για να εργαστεί ένας πτυχιούχος δεν είναι απαραίτητες οι μεταπτυχιακές σπουδές και το διδακτορικό. Όμως ποιος εργοδότης δε θα προτιμούσε στη δούλεψή του ένα διδάκτορα με εξειδικευμένες γνώσεις; Εκτός του διδάκτορα κ. Πατέλη ο οποίος δεν θα προσλάμβανε κάποιον με διδακτορικό, τόσο στον Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό τομέα θεωρείται εξαιρετικό προσόν πρόσληψης, παγκοσμίως.

2. Με βάση ποια λογική προκύπτει ότι κάποιος με διδακτορικό πιθανώς δεν έχει όρεξη για δουλειά; Πιθανοθεωρητικά αυτό ισχύει για τον οποιονδήποτε έχει ή όχι μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Και να μας συγχωρέσει ο κ. Πατέλης, κάποιος με διδακτορικό ενδεχομένως να λέει τέτοιες κουταμάρες τις οποίες δεν θα έλεγε οποιοσδήποτε … αγράμματος!!! Πολύ φοβόμαστε ότι ο σύμβουλος περί των οικονομικών του Κυριάκου έπαθε… Γεραπετρίτη…     

3. Και πολιτικά μπάζει ο συλλογισμός του Alex Patelis. Κακώς προσελήφθη ο ίδιος, ως κάτοχος διδακτορικού, από τον Μητσοτάκη διότι πιθανώς να ήθελε να … αράξει στα δώματα της εξουσίας του “αυτοκράτορα”. Βαριά η καλογερική εκεί έξω στην εργασιακή ζούγκλα των funds. Εκτός και η εργατικότητα του διδάκτορος Πατέλη ενδεχομένως έχει να κάνει με τους διαύλους της εξουσίας που διευκολύνουν τραπεζικές “αρπαχτές” διεθνών… “επενδυτών” (βλέπε τράπεζα Πειραιώς).

4. Με μια πρόχειρη ματιά η τεράστια πλειονότητα υπουργών και υφυπουργών του Μητσοτάκη – του Κυριάκου συμπεριλαμβανομένου – δεν έχει διδακτορικό. Άρα να συμπεράνουμε ότι είναι εργατικοί; Και εκείνοι οι ελάχιστοι που έχουν διδακτορικό πιθανώς να μην είναι; Και μήπως θα πρέπει να απολυθούν όπως οι “τεμπέληδες” δημόσιοι υπάλληλοι; Και ποια η τύχη όλων των πανεπιστημιακών, που εκ της ιδιότητάς τους οφείλουν να έχουν διδακτορικό – υπουργών ή μη -, όπως έχει και η πλειονότητα των γιατρών;

Είναι προϋπόθεση το διδακτορικό για να είναι κάποιος εργατικός; Όχι δεν είναι. Είναι μήπως προϋπόθεση το αντίστροφο; Και πάλι όχι. Είναι μήπως οι μεταπτυχιακές σπουδές προϋπόθεση επαγγελματικής εξασφάλισης; Όχι δεν είναι. Είναι όμως ένα επιπλέον εφόδιο στην αναζήτηση μιας, όσο γίνεται, αξιοπρεπούς εργασίας στο καπιταλιστικό σύστημα. Πολύ περισσότερο δεν είναι διαβατήριο ορθής πολιτικής σκέψης, ενσυναίσθησης, ωριμότητας και δημοκρατικής αντίληψης. Πάρτε παράδειγμα τον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος δεν έχει διδακτορικό. Είναι μήπως εργατικός; Εμείς που τον ζούμε λέμε με βεβαιότητα: Είτε με διδακτορικό είτε όχι είναι απλώς ένας …ανέμελος Μητσοτάκης με … εντολή Κυριάκου!!!          

ΥΓ: Ο κ. Πατέλης με τη δημόσια συγγνώμη του αναγνωρίζει ότι η επιστημονική έρευνα, η οποία οδηγεί στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος, και η τεμπελιά είναι έννοιες ασύμβατες. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι για οποιονδήποτε λόγο ο ίδιος αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα και κρίνει εξ ιδίων. Όπως και να έχει πάντως δε θα προσλαμβάναμε κάποιον με τέτοιου είδους αρχικούς συλλογισμούς που παραπέμπουν σε λύκους της Wall Street. Aνεξάρτητα από πτυχία και περγαμηνές… 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr