Μητσοτάκης για προσφυγικό: Η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προσφυγικού καταλόγισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε συγκεκριμένες πτυχές

mitsotakis3

«Μεταναστευτική καταιγίδα» χαρακτήρισε το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛΛ στη Βουλή, με τίτλο «Τα νησιά μας και όλη η Ελληνική Κοινωνία εκπέμπουν SOS», καταλογίζοντας, παράλληλα ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.

«Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και όχι διμερές με την Τουρκία», είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα θα τεθεί άμεσα καθώς η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει άμεσα καθήκοντα και η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει για πρώτη φορά δικό της αντιπρόεδρο.

«Τα σύνορα φυλάσσονται και θα φυλάσσονται. Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τις αντοχές της, αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι».

Παράλληλα, έστειλε νέο μήνυμα στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας πως «η Τουρκία πρέπει να πιεστεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις από την κοινή δήλωση. Αυτό σημαίνει υποχρεώσεις και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί να αξιοποιεί αυτό ως μοχλό πίεσης στην Ευρώπη».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, δρομολογούνται κλειστοί χώροι, προχωρά η αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς 2.000 χιλιάδες πρόσφυγες θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, 5.000 σε ξενοδοχεία, 15 χιλιάδες σε δομές, κυρίως οικογένειες. Όπως τόνισε, πρέπει να συγκροτηθεί ενιαίος φορέας επιτήρησης συνόρων, στον οποίο θα τεθούν όλες οι δυνάμεις που έχουμε, ενώ προσλαμβάνονται άμεσα 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο και 800 στα νησιά. «Ο Έβρος θα κλείσει» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης που προετοιμάζεται.

Αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Άφησε ωστόσο αιχμές και για την προηγούμενη κυβέρνηση, από την οποία κληρονόμησε 70.000 εκρεμείς αιτήσεις ασύλου. «Θα γίνουν επιστροφές σήμερα, δεν θα πω αριθμό», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι αυτή δεν είναι η λύση του προβλήματος, αλλά η κυβέρνηση θέλει να στείλει ένα κυρίως συμβολικό μήνυμα στους διακινητές, ότι «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς, οι υπόλοιποι θα επιστρέφονται πίσω».

«Η πολιτική αυτή δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ συνοψίστηκε στην ιστορική φράση: «Στη θάλασσα δεν υπάρχουν σύνορα».

Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, επανέλαβε και τόνισε ότι αυτό που η ελληνική κυβέρνηση ζητεί από την Ε.Ε. είναι αφενός να στηρίξει την Ελλάδα και αφετέρου η άμεση αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου. «Η κυρία Μέρκελ είναι σύμμαχος σε αυτό. Αλλού θα βρούμε προβλήματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.