ΣΚ

Στέλιος Κούλογλου

Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν: Η διεθνής της ομερτά

Για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί της

mitso oursoula 1

«αν αυτό συμβαίνει, είναι εντελώς απαράδεκτο. Ενάντια σε κάθε είδους κανόνες που έχουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωνε τον Ιούλιο του 2021. «Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, ο ελεύθερος Τύπος είναι μια από τις βασικές αξίες της ΕΕ. Είναι εντελώς απαράδεκτο να συμβαίνουν υποκλοπές».

Η κυρία Ούρσουλα δεν αναφερόταν στις υποκλοπές στην Ελλάδα, αλλά στην Ουγγαρία και τον Βίκτορ Όρμπαν, τον πρωθυπουργό της χώρας. Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο στην Αθήνα, εξαφανίστηκε. Μάταια ζητούσαμε στο Ευρωκοινοβούλιο να πάρει θέση, έστω με μια δήλωση επί της αρχής να μην παρακολουθούνται πολιτικοί και δημοσιογράφοι, μέλη και του Ευρωκοινοβουλίου. Τσιμουδιά. Silver Alert.

Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Κομισιόν τηρεί την τακτική της ομερτά. Εδώ και ένα χρόνο αρνείται πεισματικά να δώσει στη δημοσιότητα τα SMS που αντάλλαξε στις αρχές της πανδημίας με τον πρόεδρο της Pfizer, για να κλείσει η συμφωνία αγοράς των εμβολίων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις πιέσεις των ευρωβουλευτών, των διεθνών ΜΜΕ αλλά και τον Ευρωπαίο Συνήγορο του Πολίτη, που καταλόγισε κακοδιαχείριση στην Κομισιόν για την υπόθεση της ανταλλαγής των γραπτών μηνυμάτων. Μέχρι που, ντροπή της Ευρώπης, οι New York Times κατέφυγαν τον Φεβρουάριο στη Δικαιοσύνη για να δοθεί στη δημοσιότητα η «ιδιότυπη» και πρωτοφανής επικοινωνία της Ούρσουλα, την οποία επικαλείται («προσωπικά δεδομένα») ακριβώς για να αποφύγει τον έλεγχο.

Φον ντερ Λάιεν: «Παρακάμψτε τους κανόνες και θα βοηθήσω»

Τον Μάιο, σε μια συνεδρίαση του φιλοευρωπαϊκού κόμματος “Συνεχίζουμε την Αλλαγή” στη Σόφια, ο επικεφαλής Kiril Petkov μίλησε για τη βοήθεια που του πρότεινε παρασκηνιακά η Φον ντερ Λάιεν, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης. Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, η αποκάλυψη των οποίων προκάλεσε σάλο στη Σόφια, ο κ. Petkov ζήτησε από την πρόεδρο της Κομισιόν να μπει η Βουλγαρία στη συνθήκη Σέγκεν και την ευρωζώνη, χωρίς να πληροί τις προϋποθέσεις:

«Τόσο η Ούρσουλα όσο και ο Σαρλ Μισέλ (πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου-ΣΣ) μου τηλεφώνησαν χθες και σήμερα. Σήμερα είχα μια συνομιλία με την Ούρσουλα και της έκανα αυτή ακριβώς την ερώτηση, αν υπάρχει μια ευκαιρία (για) αυτή την κυβέρνηση, ποιες είναι οι πιθανότητες να μας αφήσετε να μπούμε. Μου είπε ότι έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία όσον αφορά τη Σένγκεν, και για την Ευρωζώνη θα πρέπει να βρείτε πώς να παρακάμψετε τους κανόνες για να μπείτε στο πλαίσιο… Μου είπε μην με αναφέρετε, αλλά θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω».

Η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε έτοιμη να παραβιάσει τους κανόνες, ακόμη και για την είσοδο στην πολύπαθη ευρωζώνη, χωρίς να ρωτήσει κανένα και παρότρυνε τον Βούλγαρο υποψήφιο πρωθυπουργό να κάνει το ίδιο!

Διακοπές στα Χανιά με Μητσοτάκη

Μετά από όλα αυτά, δεν εκπλήσσει η σιωπή της προέδρου της Κομισιόν για τις συστηματικές παραβιάσεις του κράτους δικαίου και της διεθνούς νομοθεσίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Φιλοξενούμενη του πρωθυπουργού στην Κρήτη, η κυρία φον ντερ Λάιεν προφανώς δεν θα του μίλησε για τις υποκλοπές, το ναυάγιο στην Πύλο και τις επαναπροωθήσεις ή την κατάρρευση της θέσης της Ελλάδας στη διεθνή κατάταξη για την ελευθερία του τύπου.

Υποτίθεται ότι η Κομισιόν ελέγχει τα κράτη-μέλη και μάλιστα όταν έχουν δεχθεί τόσες επικρίσεις όπως η Ελλάδα επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Η φιλοξενία αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της αναγκαίας ουδετερότητας.

Αλλά αυτό ελάχιστα απασχολεί τις ελίτ που έχουν απαγάγει την ΕΕ. Και ενισχύουν με τις πράξεις, την πολιτική δύο μέτρα και δύο σταθμά («Ο Μητοστάκης δικός μας, ο Ορμπαν όχι») και την αυτοκρατορική συμπεριφορά τους την ακροδεξιά που καλπάζει και στη Γερμανία, την πατρίδα της κυρίας φον ντερ Λάιεν. Αλλά τι την νοιάζει, αφού κάνει μπάνιο και τζάμπα διακοπές στα Χανιά;

Πηγή: Tvxs

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

kke

ΚΚΕ για διάρρηξη στο Υπουργείο Εσωτερικών: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις

«Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι δεδομένες, όσα πορίσματα κι αν εκδώσει για να καλύψει…