Newsroom

Newsroom

Μισόλογα Στουρνάρα και ΤτΕ για την πώληση τραπεζικών δανείων σε ξένα funds

Απορίες και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την πώληση δανείων ελληνικών τραπεζών σε ξένα…

stournaras

Απορίες και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η απάντηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με την πώληση δανείων ελληνικών τραπεζών σε ξένα funds.

Η ΤτΕ, αποφεύγει να απαντήσει επί της ουσίας στο ερώτημα, εάν υπάρχουν συμφωνίες πώλησης δανείων από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε ξένα κεφάλαια. «Τα αναφερόμενα στα δημοσιεύματα περί συμφωνιών πώλησης δανείων από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες σε ξένα κεφάλαια (distress funds), δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ΤτΕ, η οποία, κατά συνέπεια, δεν προβαίνει σε οιονδήποτε σχολιασμό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντηση της.

Παράλληλα προαναγγέλει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), θα ζητήσει έρευνα από τις βασικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, αναφορικά με τον τρόπο που θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Μάλιστα για το λόγο αυτο αναμένεται να προσληφθούν ειδικοί σύμβουλοι, οι οποίοι και θα αξιολογήσουν το υπάρχον πλαίσιο, καθώς επίσης και εάν “οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού τους είναι αποτελεσματικές”.

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΤτΕ σε έγγραφο της που διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση της βουλετού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίας Κόλλιας-Τσαρούχα. Η ερώτησησ αφορούσε το ενδεχόμενο σύναψης ειδικής συμφωνίας μεταξύ ελληνικών τραπεζών και γερμανικών hedge funds με σκοπό την πώληση χιλιάδων μη εξυπηρετούμενων δανείων και γενικότερα το ενδεχόμενο μαζικών πλωλήσεων δανείων σε ξένα κεφάλαια (distress funds).

Ωστόσο η ΤτΕ εκτός από το γεγονός ότι δεν απαντά επί της ουσίας στην ερώτηση, αφήνει και πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πρόσληψη των συμβούλων. Καταρχήν τι είδους σύμβουλοι είναι αυτοί και τι ποσό θα εισπράξουν για την παροχή των υπηρεσιών τους είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί. Όπως επίσης και το τι θα συμβεί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε περίπτωση που τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων κάθε άλλο παρά ευχάριστα είναι.

Να σημειωθεί ότι στο ίδιο μήκος κύματος με την ΤτΕ τάσσεται και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαβιβαστικό έγγραφο της απάντησης στην ερώτηση της βουλευτού, που ο ίδιος υπογράφει, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Οικονομικών δεν προβαίνει σε σχολιασμό δημοσιευμάτων και υποτιθέμενων πληροφοριών, που δεν τυγχάνουν της απαραίτητης τεκμηρίωσης».

Πιο απλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πώλησης από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών αλλά αποφεύγει να απαντήσει και αυτός, όπως ακριβώς και η ΤτΕ. Το θέμα είναι τι πρόκειται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση σε κάτι τέτοιο. Περιμένουμε απαντήσεις.